Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A u nas popiół, poplony schna, suszy nie uznali, 4 pokos nawet nie odbija zbytnio..

Opublikowano

No 4. lucerna 5 rośnie jeszcze jakoś Ale jej ju też trzeba wody

Opublikowano

Pierwszy i drugi pokos trawy dał jeszcze jakiś plon, ale po drugim było tak sucho, że nawet nie dawałem nawozu, trzeciego więc prawie nic nie było.  Ostatnie cięcie trawy jeszcze mnie czeka. Coś tam się zieleni na łąkach, ale szału nie będzie. 

Poplony zaś parę centymetrów, i sobie zaczynają kwitnąć. Gorczyca słabo, łubiny słabo, facelia ładna tylko u jednego faceta, gdzie rosną samosiewy po kombajnie. Chyba jedynie grykę ładną gdzieniegdzie widziałem.  

Opublikowano

Ta, 2 pokos 5 bel z ha , 3 pokos 4 bele z ha i nie ma suszy... Teraz , żeby pod pszenicę orać nie ma sensu bo jak głęboko nie wsadzisz to sucho ...

Opublikowano

Nie wiedziałem za mocno w jakim temacie zadać to pytanie, ale.chyba ten najbardziej pasuje.

Otóż zostało mi koło 7ha, z którymi teraz na wiosnę muszę zrobić coś, co jak najmniej obciąży mnie finansowo (i czasowo), ale głównie o nakłady finansowe chodzi. Myślałem, ze teraz to tylko uprawie łagodnie  i posieje coś, co w okolicach sierpnia/września "zbiore" talerzowka i pole pójdzie pod pszenżyto. Po siewie nie chciałbym już wykonywać żadnych zabiegów. Moglibyście coś podpowiedzieć, co byłoby najkorzystniejsze z punktu widzenia finansow-czasowo-doplatowo-glebokorzystnego? Mam z 300kg gryki. Co by do niej i w jakiej ilości dorzucić? 

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Nie wiedziałem za mocno w jakim temacie zadać to pytanie, ale.chyba ten najbardziej pasuje.

Otóż zostało mi koło 7ha, z którymi teraz na wiosnę muszę zrobić coś, co jak najmniej obciąży mnie finansowo (i czasowo), ale głównie o nakłady finansowe chodzi. Myślałem, ze teraz to tylko uprawie łagodnie  i posieje coś, co w okolicach sierpnia/września "zbiore" talerzowka i pole pójdzie pod pszenżyto. Po siewie nie chciałbym już wykonywać żadnych zabiegów. Moglibyście coś podpowiedzieć, co byłoby najkorzystniejsze z punktu widzenia finansow-czasowo-doplatowo-glebokorzystnego? Mam z 300kg gryki. Co by do niej i w jakiej ilości dorzucić? 

Za Lubin dodatkowa dopłata i stanowisko lux tyle że koszt nasion spory

Opublikowano

@WOJTUNIO

Za lubin jest chyba dopłatą, jeśli jest zebrany z pola? Stałem parę lat temu, ale mam dużo ciężkiej ziemi, a na niej słabo bardzo rósł, no i blisko nie mam nasion. Ponad 30km, po 1.2zl.

@warchest

Wysyłasz? No ja warmińsko mazurskie, więc ciężko. Na olx też z 30km najbliższa. Ile w ogóle jej się sieje, gdybym chciał z czymś innym, jak ta gryka np? Blisko mam w sumie tylko wykę, po 1.8zl

Opublikowano

Rzodkiew oleista też dobra bo i łodyga duża i bulwa jeszcze dodatkowo spora rośnie. Generalnie patrzeć na korzyść materialną to najlepiej wyjdzie łubin bo dopłata do tego ładna, tyle ze skosić trzeba i ziarno też drogie. Takiej rzodkwi czy gorczycy to 30 kg na ha się sieje więc ziarno wyjdzie zdecydowanie chyba najtaniej.

Opublikowano
52 minuty temu, daron64 napisał:

@WOJTUNIO

Za lubin jest chyba dopłatą, jeśli jest zebrany z pola? Stałem parę lat temu, ale mam dużo ciężkiej ziemi, a na niej słabo bardzo rósł, no i blisko nie mam nasion. Ponad 30km, po 1.2zl.

@warchest

Wysyłasz? No ja warmińsko mazurskie, więc ciężko. Na olx też z 30km najbliższa. Ile w ogóle jej się sieje, gdybym chciał z czymś innym, jak ta gryka np? Blisko mam w sumie tylko wykę, po 1.8zl

powiem szczerze nie wysyłałem , siać sie siało jak sama gorczyca to 25  30 kg ha na poplon , ale wiem ze ludzie mieszaja tez na poplony z innymi roslinami ale w jakich proporcjach to niewiem 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Morion napisał:

Rzodkiew oleista też dobra bo i łodyga duża i bulwa jeszcze dodatkowo spora rośnie. Generalnie patrzeć na korzyść materialną to najlepiej wyjdzie łubin bo dopłata do tego ładna, tyle ze skosić trzeba i ziarno też drogie. Takiej rzodkwi czy gorczycy to 30 kg na ha się sieje więc ziarno wyjdzie zdecydowanie chyba najtaniej.

Właśnie ten zbiór słabo, no i cena ziarna dosc duża, nawet jakby chciał tylko w mieszankę.

55 minut temu, ansu napisał:

Rzodkiew oleista tylko  jak rzepaku nie będzie bo trochę problemik 

Czemu problemik?

@warchest

30kg? Toc to jak za darmo wychodzi ja kupić. 

Ewentualnie mam bardzo blisko domu rzodkiew po 3.50 za kg.

To powiedzmy niecałe 40kg gryki/10kg gorczycy/i po parę kg rzodkwi/wyki dorzucic? Czy za bogato, albo ktoś rośliny do siebie nie pasują? 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Rzodkiew można siać już. Po co gorczyca? Gryka nie wiem jak z temperaturą da radę? 
Zasiej samą rzodkiew opryskaj comandem 0,15l. Zbierzesz powiedzmy 1t/ha masz 3,5zł. 

Opublikowano

nie wiem jak gryka sobie poradzi na ciezkiej ziemi, ale przedplonem pod zboża jest bardzo dobrym. Siejac mieszankę raczej jej nie zbierzesz, a siejac wspomnianą rzodkiew, łubin czy gryke solo moze sie okazac ze bedzie warto nająć kombajn i zebrac nasiona chociazby na poplony w przyszlosci 

ja tak rok temu zrobiłem z gorczyca, malutki nakład i gdyby nie pilnowanie robali to by było luks

• Haha 1