Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

po jęczmieniu ozimym planuję zasiać pszenicę, ale do tego czasu może by zasiać jakaś trawę, tylko pytanie czy by zdążyła urosnąć. czy jednak sobie odpuścić i co najwyżej zasiać jakąś mieszankę poplonową, jak myślicie?

Opublikowano
4 godziny temu, Bartoszek_xd napisał:

po jęczmieniu ozimym planuję zasiać pszenicę, ale do tego czasu może by zasiać jakaś trawę, tylko pytanie czy by zdążyła urosnąć. czy jednak sobie odpuścić i co najwyżej zasiać jakąś mieszankę poplonową, jak myślicie?

2.5 miesiąca jak popada to coś urośnie. Ale poplon ci wysuszy ziemię pod pszenice

• Like 1
Opublikowano

panowie, stosujecie po żniwach poplon przed zbożami zimowymi ? mało czasu ale chodzi mi że wtedy jakąś biomasa będzie no i nie będą chwasty aż tak rosly. po wiosenne zboża to wiadoma sprawa czy warzywa. ale czy ktoś stosuje przed zimowymi ? I co najlepsze pod oziminy?

Opublikowano
12 minut temu, zetor6211 napisał:

Najszybciej to chyba gorczycą rośnie, ale na poplony każda roślina jest dobra jeśli nie siejesz rzepaku. Ja sieję mieszanki. 

Opublikowano

Witam. Potrzebuję porady. Planuję rozsiać facelię na pole po pszenżycie na którym było zrobione kultywator em z bronami  i po rozsianiu  jeszcze raz bronami. Czy ktoś może coś takiego praktykował czy coś z tego będzie. Dzięki za pomoc i odpowiedzi. 

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Nie sieje się poplonów pod rośliny ozime bo wyciągają wode

jak nieodpowiedni poplon posiejesz to tak będzie, a jeśli nawet coś wyciągnie to na jesień zawsze coś popada i nie musisz pszenzyta czy pszenicy siać już z początkiem rzeźnia tylko możesz na początku października na spokojnie

AgroSzymi99 napisał:

Co myślicie o mieszance 7.5 rzodkwi 10 słoneczniku i 10 rzepaku ?

po co ci rzepak w tym? przeczytaj posty wyżej tam każdy go odradza a ty chcesz go siać

Opublikowano

Facelia w tym roku eine kleine Katastrophe. Plonuje tak słabo, zalana od maja, że towar będzie ciężko dostępny. Sam nie zbiorę nic prawdopodobnie.

2 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Nie sieje się poplonów pod rośliny ozime bo wyciągają wode

Zależy jakie masz gleby. Jak ciężkie, to raczej szukasz sposobów, żeby wody się pozbyć, w górę czy w dół, a nie magazynować, szczególnie na terenach o większych opadach. Wiem, że brzmi jak herezja przy tych suchych latach i na piaskach, ale tak jest. 

Opublikowano

Na twojej  gminie  Polska  się nie kończy  ,jak u Ciebie  facelia  nie urosła  to nie znaczy że nie ma jej  gdzie indziej  .  W tym roku  z tego co wiem było jej dużo posiane  tak że  nasion powinno  wystarczyć dla chętnych...

Opublikowano
19 minut temu, Szymi40 napisał:

Na twojej  gminie  Polska  się nie kończy  ,jak u Ciebie  facelia  nie urosła  to nie znaczy że nie ma jej  gdzie indziej  .  W tym roku  z tego co wiem było jej dużo posiane  tak że  nasion powinno  wystarczyć dla chętnych...

Nie no jasne. Akurat dla producentów to powinien być dobry rok. Cena niczego sobie.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, przemekuliski napisał:

jak nieodpowiedni poplon posiejesz to tak będzie, a jeśli nawet coś wyciągnie to na jesień zawsze coś popada i nie musisz pszenzyta czy pszenicy siać już z początkiem rzeźnia tylko możesz na początku października na spokojnie

po co ci rzepak w tym? przeczytaj posty wyżej tam każdy go odradza a ty chcesz go siać

Tylko z tego względu że zostało mi z poprzedniego roku i nie będę już go omijał 😉