Zaloguj się, aby obserwować
Obserwujący
0
-
Podobna zawartość
-
Przez cotamjaktam
Witam podczas siewów coś było źle ustawione w siewniku i źle wysiało żyto ozimie, zboże wygląda aktualnie tak jak na zdjęciu, a wysiało się w dawce ok 50kg/ha coś jeszcze by z tego było czy jedynie zaorać i posiać jare? Na zdjęciu wygląda trochę rzadziej niż w realu, ale to i tak nic nie zmienia.
-
Przez mlody1126
Witam wszystkich nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat samopszy pierszej pszenicy która liczy 9 tys lat. Chodzi mi o to czym po kombajnie oddzielić ziarno od plewy? Posiadam młocarnie MZC 4b czy ona jest w stanie oddzielić ziarno od plewy? Ponieważ ziarna są bardzo małe a plewy Dosyć mocno trzymają się ziarna, jednak skutecznie chronią ją przed chorobami. Także, skażeniem a nawet opadem radioaktywnym. Posadziłem ta odmianę ponieważ ma dużo wartości prozdrowotnych.... I nie tylko a chlebuś jest przedni...😉. Tylko czym to zrobić. Maszyna używana była z 15 lat temu i stoi na zewnątrz. Bukownika mi się nie uśmiecha kupować. Macie jakieś doświadczenia... Pozdrawiam
-
Przez pp1208
Witam. Tak jak w temacie. Wujek ma około 10 ton zyta 3 letniego które w tym roku było gazowane. Oglądałem dzis te zboze no i czuć ze zapach jest inny no i jest w nim sporo takiego jak by "pudru" chyba zboze juz zaczeło sie kruszyc ze starości i teraz pytanie czy jest możliwość ze gdzies ktos kupi takie żyto ? moze po palenia w piecu lub do gorzelni ? czy niema innej opcji jak tylko wywieść na pole ?
-