Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, Ekstremalny napisał:

Koledzy, posiałem łubin gorzki (bardziej mieszanka głównie  łubin+wyka+groch+fasole ) po tegorocznym kartoflisku jakiś tydzień temu, powinien wejść bo trochę padało, jeśli wzejdzie to kiedy go przyorać teraz na jesień w okolicach drugiej połowy października czy listopada czy czekać do wiosny, bo też znów tam będę sądzić kartofle ? Uprawiam ziemniaki do siebie i u nas zawsze się robiło tak że obornik + orka pod ziemniaki robiło się wiosną przed sadzeniem a widzę że większość robi to jesienią a wiosną jedynie kultywator.

Jak na wiosnę będziesz orał to tylko to talerzowka połóż na zimę 

Opublikowano

Kiedyś u nas człowiek zostawił łubin do wiosny i powiedział nigdy więcej Lubin wyrusl duży zima była długa i śnieżna wiosna zimna zanim mu śnieg zszedł z łubinu to minęło trochę czasu

Opublikowano
35 minut temu, przemekuliski napisał:

to co ? źle że wody zatrzymał?

Nie ale chciał tam posiac owies u ludzi już wschodził a on topił się w błocie. I na koniec posadził kartofle w maju. 

Opublikowano
Dnia 1.09.2020 o 15:32, WOJTUNIO napisał:

Jak na wiosnę będziesz orał to tylko to talerzowka połóż na zimę 

Nie posiadam talerzowki. Mam tylko kultywator. Myślę czy na ten łubin nie dać obornika koło listopada i zaorać czy czekać do wiosny i wtedy?

Opublikowano
Dnia 7.09.2020 o 07:23, Ekstremalny napisał:

Nie posiadam talerzowki. Mam tylko kultywator. Myślę czy na ten łubin nie dać obornika koło listopada i zaorać czy czekać do wiosny i wtedy?

Na  jesieni  obornik i orka  ja bym tak zrobił.

Opublikowano

Zapraszamy do zakupu nasion mieszanek poplonowych na www.big-agro.pl w tym szczególnie naszych nowości na paszę: Gorzowska+ oraz Winter Max!

W ofercie również Mieszanka Gorzowska w standardowym składzie w niskiej cenie - tylko 10,80 zł brutto/kg! 

Opublikowano

Można zasiać gorczycę, w tamtym roku zasiałem na poplon zimowy w okolicy  20 września i wyrosła na jakieś 20-30 cm(małopolska). A najlepsze że wymarzła dopiero w marcu. Ale trzeba sie pospieszyć, bo każdy dzień opóźnienia robi kolosalną różnicę. Gorczyca jest stosunkowo tania, więc można zaryzykować. Siałem gorczycę z facelią i seradelą.Gorczyca urosła największa, facelia rośnie jeszcze wolniej niż gorczyca, i było ją widać dopiero na wiosnę, a seradela na wiosnę zaczęła wschodzić.

Opublikowano
8 godzin temu, BIGAGRO napisał:

Zapraszamy do zakupu nasion mieszanek poplonowych na www.big-agro.pl w tym szczególnie naszych nowości na paszę: Gorzowska+ oraz Winter Max!

W ofercie również Mieszanka Gorzowska w standardowym składzie w niskiej cenie - tylko 10,80 zł brutto/kg! 

Dajcie normalne ceny kogo na to stać? 

Opublikowano

Zależy pod jaki plon główny. Jeśli długo będzie rosła oprócz wybujałej łodygi wyrośnie też spory korzeń, a to zwiększy sporo masę do przyorania, ale też jest duże prawdopodobieństwo, że strączki dojrzeją i ziarno się wyspie, więc z powinnością ponownie wzejdzie.

Opublikowano

Witam zasialem poplon około połowy sierpnia mieszankę gorczycy i rzodkwi w tej chwili urosło to na około 40cm chce zasiać po tym pszenzyto. Czy można przyorac to na pniu czy lepiej to wcześniej talerzowac? czy opryskac żeby nie przyorywac zielonej masy?

Opublikowano

Deszcz w najbliższym czasie na szczescie ma spaść a przyorywanie zielonej masy nie zaszkodzi? Czytałem tak w jakimś poradniku ale chciałem też was zapytać o radę. Do wiosny nie mogę czekać ma tam być pszenzyto a na tej nabytej działce zawsze było zborze i dlatego zasialem poplon pod pszenzyto bo na razie buraki czy kukurydza tam nie urośnie.