Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W mojej gminie podatki kształtują się na takim poziomie :

Podatek rolny:

- podstawą obliczenia podatku rolnego na 2012r. jest średnia cena skupu żyta uzyskana za okres pierwszych trzech kwartałów 2011r. ogłoszona w Uchwale Rady Gminy w Skrzyszowie Nr XI/122/11 z dnia 28 listopada 2011r. – cena ta wynosi 41,40 zł za 1 dt. tj. • dla gospodarstw rolnych – 103,50 zł, • dla nieruchomości – 207,00 zł,

Podatek leśny:

- - podstawą obliczania podatku leśnego na 2012r. jest średnia cena sprzedaży drewna obliczona według średniej ceny drewna uzyskanej przez nadleśnictwa za pierwsze trzy kwartały 2011r. ogłoszona w Komunikacie GUS z dnia 20 października 2011r. – cena ta wynosi 186,68 zł za 1 m3. – tj. 41,06 zł

Podatek od nieruchomości:

- - podstawą obliczenia podatku od nieruchomości na 2012r. jest uchwała Nr XI/123/11 Rady Gminy w Skrzyszowie z dnia 28 listopada 2011r.

( Dane UG Skrzyszów )

Opublikowano

Bardzo chętnie chcę zobaczyć tą ustawę wprowadzoną w życie jak najszybciej. Może trochę wójt uszy położy po sobie. ;)

Tylko trzeba pamiętać że te przyszłe przepisy działają w obie strony. W razie spadku ceny żyta do np. 30-40zł/q to podatek będzie wyższy niż na obecnych zasadach.

Zaletą jest że wahania podatku będą znacząco mniejsze.

Opublikowano

No to ja Wam wszystkim pozazdroszczę. Zachodniopomorskie serwuje chyba najwyższe stawki:

Gmina Kołbaskowo - 143 zł/ha

Gmina Dobra Sz-n - 184,13 zł/ha z 75 w tamtym roku :blink: :blink: :blink:

Pozdro szczęściaże.

Opublikowano

Fachowiec do wszytkiego się odezwał. U nas tylko podatek rolny poszedł do góry a reszte w gminie opuścili. U nas jest konflikt w gminie miedzy radnymi rolnikami i pozostałymi.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
    • Przez Kuki19
      Jak to obecnie wygląda, było to poruszone w innym temacie o zmianach w krus więc kontynuując, opłaca się całą składkę tak? skończyłem szkołę i obecnie zarejestrowany jestem jako bezrobotny czy zyskam coś więcej jak uebzpiecze się jako domownik w krus? Przez jaki czas musiał bym opłacać składki żeby mieć prawo do emerytury? Czy można potem zamiennie rejestrować się jako bezrobotny i jako domownik w krus?

Proponwał ktoś żeby wydzierżawić 1 ha i opłacać za siebie składkę jako rolnik, czy w ten sposób nie zamknę sobie możliwości uzyskania premi dla młodego rolnika?
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez ever
      Witam. Dostałem w spadku kilka lat temu gospodarstwo rolne 8ha. Brak sprzętu rolniczego, zabudowań, zmusił mnie do oddania tej ziemi pobliskiemu rolnikowi w uprawę. Nie podpisywałem z nim żadnej umowy, nie wydzierżawiłem jej równiez pisemnie, tak na słowo uzgodniliśmy-niech uprawia. Dopłaty do upraw sam zgłasza i je otrzymuje, po czym mi zwraca. Mam wrażenie że nie wszystkie. Ale niejsza o tym. Chciałem się dowiedzieć bez umowy dzierżawy może on brać dopłaty? Dowiedziałem się również od innego rolnika że korzystniejszą dla mnie opcją byłoby prowadzenie gospodarstwa ekologicznego. Większe dopłaty o połowę, a może nawet więcej. W racji tego że nie posiadam budynków gospodarskich, maszyn rolniczych i tp., własne jego prowadzenie odpada. I tu mam pytanie , czy jest możliwość oddania tego gospodarstwa rolnikowi, który już prowadzi gospodarstwo ekologiczne? Czy taki rolnik mógłby je wydzierżawić pisemnie, lub ustnie uzgognić ze mną? Oczywiście brałby dopłaty po czym mi zwracał. Czy może on tak w trakcie powiększyć w ten sposób swoje gospodarstwo? Z góry dziękuję.

• Dodaj nową pozycję...
v