Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

o matko.... ja dopiero w środę/czwartek będę orał a potem siał.... więc może do soboty się uda skończyć :)

jednostka Adam F1 7,7kg.... masakra, tak jak VIsby, ale w zeszłym roku Kolumba bez problemu udało mi się wysiać w ilości 2,4 kg/ha więc i w tym się uda :)

Opublikowano

Kolego Barabus, Ja też jeszcze nie za orałem :) - mieszkam prawie w centrum Polski-tak wiec spokojnie zdążymy. U mnie sieję się od 25 sierpnia do 5 września. Zamierzam jutro zacząć orać. Ja sieje Amazone D8. Jakim siejesz siewnikiem kolego Barabus???

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Centrum Polski i siew od 25 sierpnia do 5 września? Ja mam inne informacje i to znacząco odbiegające od Twoich.

Opublikowano

U mnie na wschodzie zawsze sieję 11 sierpnia zaorane tydzień przed terminem później tydzień deszczu dzień w dzień i wczoraj próba siewu nawozów zakończona zrytym polem kiedy siew to nie wiem

Opublikowano

Zalecany termin dla terenu centralnego Polski to jest od 15 do 25 sierpnia. Radziłbym nie emocjonować się tak MTN-em kwalifikatu. Jak zaskorupi to i tak będzie koopa. :)

Opublikowano

ja chciałem w tym roku zasiać ale boję się trochę o to bo u nas nie ma żadnych takich skupów tylko teresin i jeszcze rok poczekam może więcej się dowiem bo nie widzi mi się na rynkach po parę kg sprzedawać ;X

Opublikowano (edytowane)

mnie dopiero mają wapno przywieźć i planuje go jeszcze rozsiać i zaorać może w tym tyg cos koło soboty zasieję jak nie to na nastepny tydzień, najpóźniejszy termin siewu rzepaku w Polsce jest do 25 sierpnia.

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Panowie, totalnie już zgłupiałem czytając te wszystkie tematy szukając jednej rzeczy.

Nawozy potasowe i fosforowe dać przed orką, czy też po niej razem z azotem itd.?

Jak czytałem w różnych artykułach jasno napisane jest, by zrobić to przed orką, u mnie w okolicy mówią co innego, a jak to jest u was?

Opublikowano

Potas i fosfor przed orke.. Tak jest najwłaściwiej. Roślina znajdzie składnik, bez obaw. Jeżeli składniki będą za płytko to właśnie wtedy będzie problem bo korzeń rośnie w głąb ziemi i to na znaczną głębokość

Opublikowano

Ja też zamierzam jutro siać nawóz okolice lublina pod orke i ok czwartku piątku siać rzepak ,z tym że troche płytsza będzie orka bo pod agregat(mam na zębach redlicowych ) troche sie boje ze za płytko będzie ziemia zmieszana z nawozem a ziemia to głownie mad

Opublikowano (edytowane)

Centrum Polski i siew od 25 sierpnia do 5 września? Ja mam inne informacje i to znacząco odbiegające od Twoich.

Napisałem kolego "PRAWIE" w centrum Polski a do samego centrum to mam jeszcze daleko :)

Ci którzy rok temu siali 17-18-15 sierpnia w mojej okolicy to rzepaki urosły im do kolan do zimy (dwa razy nawet dawali na skracanie) i wszytko im wymarzło. W tym roku jak rozmawiam z tymi co tak szybko siali to mówią że nie będę tak sie spieszyć. Zasieją w okolicach 25.08-1.09.

Ja daję tak samo jak kolega Barabus

Edytowane przez szymon17
Opublikowano

I widzę tutaj tak samo zdania podzielone.

@synproboszcza, ja też z okolic Lublina, na lubelszczyznę już najwyższy czas po tym weekendzie.

Rzepak będzie w dwóch kawałkach, także postanowiłem zrobić pół na pół. Jeden kawałek przed orką, a drugi po. Zobaczę co z tym będzie.

Opublikowano

No ja 1 rok sieje i mam jeden kawałek 4ha wiec zobaczę ja bede dawał pod orkę bo rzepak ma głęboki system korzeniowy a orka też nie będzie jakoś zbytnio głęboka i stwierdziłem ze bedzię lepiej , a pod zboża daje po orce pod agregat

Gość Profil usunięty
Opublikowano

sieje ktos rzepak po attribucie?

Opublikowano

Dużo zależy d pogody.

Może i wyglądał ok. ale na plon to nie ma co liczyć sianego 30 września.Sąsiad raz posiał 1 października i nawet nie powschodził.

Ja siałem raz 15 i plonu nie było a pięknie się zapowiadał.Raz podsiewałem 28 września , ale jesień była bardzo ładna i zrównał się z tamtym i różnicy nie było widać.

Teoretycznie każdy dzień spóźnienia po terminie to jest 50 kg zniżki plonu.

Opublikowano (edytowane)

ja zaś wyczytałem że każdy dzień zwłoki po terminie to aż 100kg zniżki plonu ale to wszystko teoria i z różnych źródeł czerpana ale napewno nie warto tego lekceważyć.

kapera pare postów wczesnie nie wiem czy w tym temacie czy innym ale opisywałem, miałem rzepak po attribucie i sekatorze (mieszanina) hmm ciężko cokolwiek stwierdzić ogólnie rzepak był ładny jednakże był zasiany na piasku wydał ok. 2t. Choć ten roko pokażał że rzepaki w dobrej kondycji po zimie odmiany populacyjnej na glebach IVb i V potrafią wydać około 4t oczywiście gdy opady dopiszą i cały szereg innych zagrożen.

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Dziś siałem polifoske pod orke na rzepak godne polecenia nawóz wcale nie ląduje tak głęboko jak by sie mogło zdawać a jak by nie patrzeć rzepak ma głeboki system korzeniowy , no ale zobaczymy za rok jaki bedzie efekt siania pod orkę zostawiłem poletko 8 na 8 bez siania nawozu pod orkę tam sypnę pod agregat , a w piatek siew

Opublikowano

koledzy jaką dajecie dawkę startową pod korzeń?

Myślałem dać 27N 75P 80K...

tylko mam mały problem z fosforem bo w nawozach przeważnie jest go mało co znacznie podnosi mi koszty... Macie może na to jakieś dobre rozwiązanie? Jakąś sprawdzoną kombinację jeśli chodzi o mieszanie nawozów?