Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co nazywacie lataniem? Chodzenie żeby zebrać próbki? Czy wypełnienie wniosku które będzie kosztować 100 zł jeśli da się komuś kto się zna.

Mi się najczęściej wydaje że to przez badanie gleby bo to trzeba zebrać i zapłacić. co przy tych cenach nawozów jest tyle co nic.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, yacenty napisał:

fajnie, ja mimo wszystko już mam duży niesmak. a pH w granicach 6 więc i tak bym nie dostał grosza

Bo ten program wspiera tylko słabsze pola, powinno być równo dla każdego bo np 5,5 pH dla piachu jest do przyjęcia, a dla ciężkiej ziemi to mizerny wynik.

Edytowane przez poosa21
Opublikowano
30 minut temu, poosa21 napisał:

Bo ten program wspiera tylko słabsze pola, powinno być równo dla każdego bo np 5,5 pH dla piachu jest do przyjęcia, a dla ciężkiej ziemi to mizerny wynik.

A z drugiej strony czemu wspierać dobre gleby gliny itp jak na nich i tak sie dobrze rodzi i tam trzeba być mistrzem żeby zbić ph do 5 przykładowo. Ty nie stracisz a rolnicy na 5-6klasach m.in ja milionów z tego też miec nie beda a plonowanie nigdy nie dorówna lepszym glebom...  pozatym na piachu to efekt tez nie bedzie dlugofalowy według glin wiec czego ci szkoda?

Opublikowano
1 godzinę temu, sznajdik napisał:

Jak byś umiał pobrać próbki to też byś dostał dofinansowanie, oczywiście nic nie sugeruję

3 ostatnie lata korzystałem z dofinansowania. 

Dlaczego jeden który dba o swoje pole ma nie dostać dofinansowania a drugi co do tej pory olewał wapnowanie dostanie? 

Opublikowano

Nie skorzystałem, jestem w trakcie zakupu a po badania. Jestem młody, gospodarstwo jeszcze nie na mnie.

Ale wiem jak to jest i jak myślą starsi ludzie😉

badanie: "bo to kosztuje"

Wapno i zwrot :"przecież się wapnowało tu i tam" ," a to papierologi tyle"

No i wyszło 32t CaO na 13 ha

Opublikowano
20 minut temu, RolAnonim napisał:

Nie skorzystałem, jestem w trakcie zakupu a po badania. Jestem młody, gospodarstwo jeszcze nie na mnie.

Ale wiem jak to jest i jak myślą starsi ludzie😉

badanie: "bo to kosztuje"

Wapno i zwrot :"przecież się wapnowało tu i tam" ," a to papierologi tyle"

No i wyszło 32t CaO na 13 ha

E tam lepsze teksty ma moj staruszek "a po co to wapnować, cale życie ja tego nie robił i jakoś rosło" tylko pieniądze wywalasz nie wiadomo na co... i weź tu sie nie denerwuj a nic nie przetlumaczysz ojciec na czasach komuny sie zatrzymał.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Michal014d napisał:

E tam lepsze teksty ma moj staruszek "a po co to wapnować, cale życie ja tego nie robił i jakoś rosło" tylko pieniądze wywalasz nie wiadomo na co... i weź tu sie nie denerwuj a nic nie przetlumaczysz ojciec na czasach komuny sie zatrzymał.

Dokładnie, mój ma 63 i podobnie można usłyszeć

Lepiej sypnąć 3t wapna niż pół tony nawozu na ziemię co ma 4ph

Edytowane przez RolAnonim
Opublikowano
8 minut temu, sznajdik napisał:

W tamtych czasach to chyba odgórnie przyjeżdżali i wapnowali ludziom

Wtedy darmo rozdawali a ludzie i tak w większości nie wapnowali... z tego co ojciec mówił to te wapno to jakoś dobre tez nie bylo tylko bryly jak kamień...

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

@Pafnucy i jak warto było w nocy wstawać?

no za darmo bym się nie zrywał.

Opublikowano

większość firm, która korzysta z transportu i sam transport jest na vat, cena netto dalej jest ta sama to skąd te 60 gr znalazłeś ?

Ludzie nie rozumieją podstaw ekonomii i będą zachwalać to gówno, które wyniszczy przedsiębiorstwa i ludzi którzy będą w tym się babrać