Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
30 minut temu, poosa21 napisał:

Bo ten program wspiera tylko słabsze pola, powinno być równo dla każdego bo np 5,5 pH dla piachu jest do przyjęcia, a dla ciężkiej ziemi to mizerny wynik.

A z drugiej strony czemu wspierać dobre gleby gliny itp jak na nich i tak sie dobrze rodzi i tam trzeba być mistrzem żeby zbić ph do 5 przykładowo. Ty nie stracisz a rolnicy na 5-6klasach m.in ja milionów z tego też miec nie beda a plonowanie nigdy nie dorówna lepszym glebom...  pozatym na piachu to efekt tez nie bedzie dlugofalowy według glin wiec czego ci szkoda?

Opublikowano
1 godzinę temu, sznajdik napisał:

Jak byś umiał pobrać próbki to też byś dostał dofinansowanie, oczywiście nic nie sugeruję

3 ostatnie lata korzystałem z dofinansowania. 

Dlaczego jeden który dba o swoje pole ma nie dostać dofinansowania a drugi co do tej pory olewał wapnowanie dostanie? 

Opublikowano

Nie skorzystałem, jestem w trakcie zakupu a po badania. Jestem młody, gospodarstwo jeszcze nie na mnie.

Ale wiem jak to jest i jak myślą starsi ludzie😉

badanie: "bo to kosztuje"

Wapno i zwrot :"przecież się wapnowało tu i tam" ," a to papierologi tyle"

No i wyszło 32t CaO na 13 ha

Opublikowano
20 minut temu, RolAnonim napisał:

Nie skorzystałem, jestem w trakcie zakupu a po badania. Jestem młody, gospodarstwo jeszcze nie na mnie.

Ale wiem jak to jest i jak myślą starsi ludzie😉

badanie: "bo to kosztuje"

Wapno i zwrot :"przecież się wapnowało tu i tam" ," a to papierologi tyle"

No i wyszło 32t CaO na 13 ha

E tam lepsze teksty ma moj staruszek "a po co to wapnować, cale życie ja tego nie robił i jakoś rosło" tylko pieniądze wywalasz nie wiadomo na co... i weź tu sie nie denerwuj a nic nie przetlumaczysz ojciec na czasach komuny sie zatrzymał.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Michal014d napisał:

E tam lepsze teksty ma moj staruszek "a po co to wapnować, cale życie ja tego nie robił i jakoś rosło" tylko pieniądze wywalasz nie wiadomo na co... i weź tu sie nie denerwuj a nic nie przetlumaczysz ojciec na czasach komuny sie zatrzymał.

Dokładnie, mój ma 63 i podobnie można usłyszeć

Lepiej sypnąć 3t wapna niż pół tony nawozu na ziemię co ma 4ph

Edytowane przez RolAnonim
Opublikowano
8 minut temu, sznajdik napisał:

W tamtych czasach to chyba odgórnie przyjeżdżali i wapnowali ludziom

Wtedy darmo rozdawali a ludzie i tak w większości nie wapnowali... z tego co ojciec mówił to te wapno to jakoś dobre tez nie bylo tylko bryly jak kamień...

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

@Pafnucy i jak warto było w nocy wstawać?

no za darmo bym się nie zrywał.

Opublikowano

większość firm, która korzysta z transportu i sam transport jest na vat, cena netto dalej jest ta sama to skąd te 60 gr znalazłeś ?

Ludzie nie rozumieją podstaw ekonomii i będą zachwalać to gówno, które wyniszczy przedsiębiorstwa i ludzi którzy będą w tym się babrać

Opublikowano
8 minut temu, Pafnucy napisał:

...to jutro siew??

Raczej w sierpniu.

Jutro dojedzie drugie auto i niech leży. Tej jesieni poszło 3 auta.

6 minut temu, Mikruss napisał:

@Agrest co to za wapno i wiele placiles?

Radkowit premium.  Faktura będzie po weekendzie 

16 minut temu, RolAnonim napisał:

A ja nie wiem czy nie poczekać, Ziemia i tak zamarznięta.

Może w lutym stanieje wapno no bo niby VAT zero, paliwo tańsze 60gr to i transport tańszy. Dobrze myślę?

Koszt pracownika w górę, koszt prądu w górę, ropa systematycznie na giełdzie w górę, oleje smary filtry, części zamienne niebotycznie w górę, serwis maszyn w górę  - będzie taniej🤭

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Michal014d napisał:

A z drugiej strony czemu wspierać dobre gleby gliny itp jak na nich i tak sie dobrze rodzi i tam trzeba być mistrzem żeby zbić ph do 5 przykładowo. 

To ja znam takiego mistrza uprawiał maliny przez cztery sezony później zrezygnował, wziąłem pole, wyszło pH 4.7 można? Można.  Do mnie trochę nie przemawia to ile kosztuje baryłka ropy i, że to ma jakiś straszny wpływ na cenę paliwa u nas. Przypomnijcie sobie jak jakieś 10 lat temu baryłka ropy kosztowała 140 dolarów rekordy to były. Wtedy paliwo tankowałem po 5.65 najwyższa cena jaką pamiętam do obecnego roku. A dzisiaj ile baryłka a ile litr paliwa...

Edytowane przez Mati17
Opublikowano

W Lubelskim byłem u gościa na plantacja agrestu. Mój dwuletni  120cm wysoki pokrzewiony.

Tam 5 letni do kolana  i nędza totalna, pytam o glebę. Gliniasta 3a, sypie nawozy I nie rośnie. To pytam o ph. A ten mówi że 4,0.🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Taką glebę tak zajeździć to masakra. A potem do ładu doprowadzić dużo trudniej jak gleby lekkie