Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No chyba pamiętasz czy kupowałeś ziemię, brałeś dopłatę do materiału siewnego, suszowe, mrozowe???

Jeśli wybrałeś w rubryce de minimis I po wpisaniu imienia i nazwiska jest pusto to nie miałeś.

Aczkolwiek u mnie np nie pokazywało pomocy z urzędu skarbowego

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

No chyba pamiętasz czy kupowałeś ziemię, brałeś dopłatę do materiału siewnego, suszowe, mrozowe???

Jeśli wybrałeś w rubryce de minimis I po wpisaniu imienia i nazwiska jest pusto to nie miałeś.

Aczkolwiek u mnie np nie pokazywało pomocy z urzędu skarbowego

Ziemie w 2018 kupowalem to odpada, ochlapow za materiał siewny nigdy nie bralem jedynie suszowe 2 razy 18 i 19 roku ale musze jutro poszperac i przypomniec czy to z puli de minimis czy tak jak wyższej ktos napisal z publicznych pieniędzy.

4 minuty temu, Mariu napisał:

A nie możesz do odr podjechać żeby zrobili ten wniosek i niech szukają mi też w odr robili 50 zł kosztowało 

Moge ale zawziety jestem że sam ogarne i większość rzeczy kumam tyle ta pomoc de minimis mnie trochę wybija z rytmu. Do odr to w ostateczności pójdę jak sie poddam :) a na ile ha i działek ci za 50zl zrobili bo cos malo sie wydaje chyba że na lewo do kieszeni pracownika odru.

Opublikowano

To ewentualnie tylko ten 19r ale może faktycznie być z publicznej

Opublikowano

Fikcja.

Po prostu nie możesz znać nazwiska sąsiada i go używać do niecnych celów🤭

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Michal014d napisał:

Ziemie w 2018 kupowalem to odpada, ochlapow za materiał siewny nigdy nie bralem jedynie suszowe 2 razy 18 i 19 roku ale musze jutro poszperac i przypomniec czy to z puli de minimis czy tak jak wyższej ktos napisal z publicznych pieniędzy.

Moge ale zawziety jestem że sam ogarne i większość rzeczy kumam tyle ta pomoc de minimis mnie trochę wybija z rytmu. Do odr to w ostateczności pójdę jak sie poddam :) a na ile ha i działek ci za 50zl zrobili bo cos malo sie wydaje chyba że na lewo do kieszeni pracownika odru.

Jedna łódka tylko była na zwrot. Bo wcześniej już kupowałem wapno i niektóre działki dobre pH. A na kasę wystawione potwierdzenie z odr. 

Edytowane przez Mariu
Opublikowano
3 minuty temu, Mariu napisał:

Jedna łódka tylko była na zwrot. Bo wcześniej już kupowałem wapno i niektóre działki dobre pH. A na kasę wystawione potwierdzenie z odr 

A ok. Ale ta cena za wypełnienie w odr zależy bardziej od ilości numerkow działek i ilości ha niz od ilości łódek wapna.

Opublikowano (edytowane)

Daj sobie spokój z wypełnianiem. Po pracowniku Odr miałem poprawki. Dużo za to nie biorą i poprawki zA darmo. W Odr też na tej stronie sprawdzają jakie decyzje trzeba wysłać. Ja jednej suszowej nie mogłem znaleźć to w agencji przez tel załatwiłem. Tylko odbiór po kilku dniach osobiście

Edytowane przez Pitraszek
Opublikowano
2 minuty temu, Michal014d napisał:

A ok. Ale ta cena za wypełnienie w odr zależy bardziej od ilości numerkow działek i ilości ha niz od ilości łódek wapna.

No tak jak więcej ha do wypełnienia to będzie pewnie drożej. U mnie tylko na parę hektarów się kwalifikowało reszta po 6 ph

Opublikowano
3 minuty temu, Mariu napisał:

No tak jak więcej ha do wypełnienia to będzie pewnie drożej. U mnie tylko na parę hektarów się kwalifikowało reszta po 6 ph

U mnie około 10ha bedzie tak probnie pod wniosek.

Opublikowano
5 godzin temu, Zigi94 napisał:

bo wapno żeby działało musi być wymieszane z glebą. jak wysieje na orkę to część sama przejdzie wgłąb profilu z wodą a resztę wymiesza po żniwach. jak wysieje przed orką to wrzuci to pługiem w bruzdę

Przy uprawie pożniwnej też mieszasz wapno z gleba, mieszasz z resztkami pożniwnymi przyspieszając ich rozkład. Raz stosowaliśmy po orce i nigdy więcej skakania po skibach. 

Opublikowano

Mam pytanie czy ktoś rozsiewał wapno takim lub podobnym rozrzutnikiem wapno sypkie? Zawsze pożyczałem od wujka rozsiewacz Piast, ale wiadomo dobry zwyczaj.... Rozrzutnik ma talerze ale brak zasuwy 

20211103_110608_HDR.jpg

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Przy uprawie pożniwnej też mieszasz wapno z gleba, mieszasz z resztkami pożniwnymi przyspieszając ich rozkład. Raz stosowaliśmy po orce i nigdy więcej skakania po skibach.

dlatego wapno lub npk daje na ściernisko :) ale wybierając między stosowaniem wapna bezpośrednio przed lub po orce, wybrałbym to drugie rozwiązanie

Opublikowano
Dnia 5.11.2021 o 17:52, Mariu napisał:

Zwrot za wapno przelali składane było w sierpniu 

ja w zeszły piątek złożyłem. System pokazuje że budżet na ten rok w 96% wykorzystany. to może też jeszcze sie załapie na ten rok 

Opublikowano

Ważne że w tym roku złożony wniosek o zwrot. Miejmy nadzieję że się załapie, w tamtym roku kolega składał to dostał w marcu a teraz jakoś szybko 

Opublikowano
2 godziny temu, Mariu napisał:

Ważne że w tym roku złożony wniosek o zwrot. Miejmy nadzieję że się załapie, w tamtym roku kolega składał to dostał w marcu a teraz jakoś szybko 

Czyli co jak złożę pod koniec grudnia wniosek o zwrot to z nowej kasy de minimis czy starej jeszcze mi wyślą jeśli bedzie? Bo dziś probki gleby oddałem do badanie to gdzieś myślę pierwszy tydzień grudnia powinny być i wniosek ogarnalbym do 15 grudnia przynajmniej tak mysle. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Michal014d napisał:

Czyli co jak złożę pod koniec grudnia wniosek o zwrot to z nowej kasy de minimis czy starej jeszcze mi wyślą jeśli bedzie? Bo dziś probki gleby oddałem do badanie to gdzieś myślę pierwszy tydzień grudnia powinny być i wniosek ogarnalbym do 15 grudnia przynajmniej tak mysle. 

Składaj jak najszybciej, nikt nie zagwarantuje z jakiej puli, bo nie tylko wapno jest z tego wypłacane.U mnie sporo ludzi dostało a są tacy co nie wapnuja wcale i nawet jak im pieniądze zwracają to i tego nie wezmą. 

Opublikowano
1 minutę temu, Mariu napisał:

Składaj jak najszybciej, nikt nie zagwarantuje z jakiej puli, bo nie tylko wapno jest z tego wypłacane.U mnie sporo ludzi dostało a są tacy co nie wapnuja wcale i nawet jak im pieniądze zwracają to i tego nie wezmą. 

Szybciej nie moge bo czekam na wyniki probek glebowych i wapno  dopiero bede w tym tygodniu zamawiać a bez tego nie zaczne składać wniosku.