Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę że jak za dawnych czasów towar spod lady skoro tajemnica skąd.😉

Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.10.2018 o 15:12, Morion napisał:

Radkowit po 74 zł przy 200 km 2 tyg. temu bezpośrednio z kopalni

Do mnie jest 248 km. Oferują swój transport?  Agrolok wycenił mi na 100 zł.

Do Barcina jest 135 km a cena w Agroloku 88 zł, lokalna hurtownia 95zł za Kujawit.

Morawica 250 km i 90zł tona w okolicznej hurtowni. jeżeli nie uda się nigdzie znaleźć taniej to chyba będzie najlepsza opcja.

Edytowane przez lisek
Opublikowano

Nie wiem czy swój czy zewnętrzny, ale zamawiając podano mi od razu cenę wraz z transportem i czas oczekiwania. A kierowca był na tyle miły że zadzwonił dzień wcześniej z informacją o godzinie dostarczenia.  Natomiast Kujawit wycenili mi coś na chyba 107 zł ale to już o jakieś 80 km dalej. Najlepiej będzie jak się z nimi skontaktujesz i dopytasz o cenę, bo może być równie konkurencyjna. Na ich stronie jest kontakt z przedstawicielem.

Opublikowano

Na ciężkiej ziemi możesz wysiać, ale jest żrące, więc trzeba uważać bo można przesadzić. Dużej dawki nie podasz na raz, trzeba częściej małymi dawkami. Bezpieczniej węglanowe i efekt na dłużej.

Opublikowano

Witam,

czy słyszeliście już gdzieś o podwyżkach cen wapna na przyszły rok?

Przemysł w przyszłym roku dostaje podwyżki cen prądu o 50-70%. PKP Cargo, które też trochę wapna wozi dostało 70%.

Rozmawiałem z przedstawicielem jednego z producentów, duża firma, zakładają wzrost kosztów produkcji o ok 10% w przyszłym roku i co najmniej o tyle podwyżkę ceny wapna. Transport doda swoje...

https://tvn24bis.pl/dlafirm,107/ceny-pradu-dla-przedsiebiorstw-mozliwe-podwyzki-cen,874756.html

Opublikowano (edytowane)

Wybory się zbliżają... a czymś trzeba postraszyć wyborców. A stosowanie fake newsów jest już na porządku dziennym, tym bardziej jeżeli ewentualną odpowiedzialnością są zazwyczaj przeprosiny we własnej stacji.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano
7 minut temu, Kos_pl napisał:

Wybory się zbliżają... a czymś trzeba postraszyć wyborców. A stosowanie fake newsów jest już na porządku dziennym, tym bardziej jeżeli ewentualną odpowiedzialnością są zazwyczaj przeprosiny we własnej stacji.

Ale oni już dostali te oferty z podwyżkami cen prądu.

Tu nie chodzi o TVN, akurat ten link pierwszy mi się wyświetlił, tylko np o podwyżkę cen pozwoleń na emisję CO2 z 5 do ponad 20 euro w tym roku.  Produkcja prądu z węgla staje sie marnym pomysłem.

A maszyny do kruszenia i mielenia skał w kopalniach są właśnie na prąd.

Opublikowano (edytowane)

Farmami wiatrowymi czy fotowoltaicznymi usilnie wciskanymi z zachodu też nie poprawią sytuacji. Już może prędzej energią wytworzoną z biogazu.

Atomu większość  ludzi nie chce... a można by było upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - przynajmniej liznąć co i jak teoretycznie. Ale jaki byłby wtedy krzyk. Chociaż z drugiej strony, patrząc na jakość naszych służb, to oni by nic nie utrzymali w tajemnicy. Ba... sprzedali by informacje, byle się tylko samemu dorobić i postawić np. kolejną willę czy kupić kolejną nieruchomość do kolekcji. A odpowiedni politycy by jeszcze ich pewnie tłumaczyli, że to wszystko to w trosce o bezpieczeństwo EU, tvn by szalał.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

dzisiaj przyjechały wyniki próbek gleby.  Pojawił się uśmiech na twarzy, że kasa nie idzie na marne :) Najlepsze efekty mam po zastosowaniu 2 lata pod rząd po 3t/ha (tutaj akurat Premium wapno). Ph z 4 skoczyło do 6,3-7, a magnez z zera do zawartości bardzo wysokiej. W przyszłym roku muszę, znowu wziąć trochę magnezowego, a tam gdzie magnez jest wysoki a ph po 5 to dam same węglanowe. 

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, XTRO napisał:

dzisiaj przyjechały wyniki próbek gleby.  Pojawił się uśmiech na twarzy, że kasa nie idzie na marne :) Najlepsze efekty mam po zastosowaniu 2 lata pod rząd po 3t/ha (tutaj akurat Premium wapno). Ph z 4 skoczyło do 6,3-7, a magnez z zera do zawartości bardzo wysokiej. W przyszłym roku muszę, znowu wziąć trochę magnezowego, a tam gdzie magnez jest wysoki a ph po 5 to dam same węglanowe. 

No i proszę, a mówią że dolomit nie działa:)

A tu Radkowit Premium czyli dolomit właśnie podnosi z 4 pH  do ponad 6 pH w 2 lata.

I do tego magnez na maxa w górę a więc kizeryt też niepotrzebny.

Wątpię czy jakakolwiek kreda działałaby podobnie o granulatach nie wspominając.

Opublikowano
20 godzin temu, XTRO napisał:

wapno głównie szło to Radkowit Premium, i w tym roku poszło trochę zwykłego Radkowitu. Cena zależy od odległości ale w moim przypadku za premium wychodziło 96 zł

A czym rozsiewasz to wapno, bo ja niedawno rozsiałem Radkowit zwykły piaskarką to mimo niemal bezwietrznej pogody chmura pyłu była tak duża ze niemal całkowicie zasłoniła zabudowania, dlatego aż trudno mi sobie wyobrazić jakie miałbym straty rozsiewając premium. 

Swoja droga mam nadzieję ze u mnie po takim czasie też podskoczy tak PH

Opublikowano

siałem te wapno ale między czasie szło po 100 i 150kg/ha kizerytu.  Przy rozsiewaniu pół wioski zadymiona, ale widać efekty są ok (te pozytywne, bo zaczynają być i te negatywne) 

Radkowit premium w lipcu ok 95-100 zł/t 

Opublikowano

od jakiegoś czasu coraz więcej rzeczy ludziom przeszkadza gnój śmierdzi ciągnik hałasuje kury gdaczą ostatnio do znajomego podszedł koleś z mordą ze mu hałasuje i przy grilu nie mogą spokojnie posiedzieć była to sobota około 15