Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kujawit reaktywnością nie powala bo ok 60% co innego Morawica ok 90% i tu plus za to. Cały czas zastanawiam się czy lepiej dać 3t wapna z Morawicy czy 4t Kujawitu.

Kto przywozi Ci ten Kujawit?

Kolego, żeby nie mylić pojęć. Reaktywność wapna węglanowego zależy od rozdrobnienia. Jeśli Morawica i Kujawit są podobnie zmielone to i reaktywność będą miały podobną, na poziomie ok 60%. Ale już wapna zmielone na "mączkę" np Fastcalc czy Kujawit Premium mają reaktywność na poziomie 99%. Zwróć uwagę że własnie dlatego Morawica i np Nordkalk Standardcal nie podają reaktywności tylko aktywność chemiczną. Niby podobna nazwa a zupełnie inny parametr. Aktywność kazdy producent podaje na poziomie ponad 90% bo tyle wynosi ona i dla Kujawitu i dla innych. Sprawdź sam, na stronie Morawicy nie ma podanej reaktywności:

http://www.kwmorawica.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=16&Itemid=14

O reaktywności piszą Ci producenci którzy faktycznie mają ją wysoką, czyli np w kredach, bo tam jest mniej czystego składnika i dużo wody. Wiec reaktywność to jedyne czym producent kredy może się pochwalić. 

Opublikowano

korzystacie z dofinansowan do wapna? oplaca sie czy gra nie warta swieczki?

ja wykorzystałem cały limit nie było z tym jakiś większych problemów połowę kasy za wapno zwrócili 

Opublikowano

Czy nordkalk magnesium będzie dobrym rozwiązaniem na zwiększenie zasobności gleby lekkiej i bardzo lekkiej w magnez? Poziom magnezu niski i bardzo niski. Da się zwiększyć zasobność do średniej w przeciągu 2/3 lat? Jaką dawkę zastosować? pH 5,2-5,7.

Opublikowano

korzystacie z dofinansowan do wapna? oplaca sie czy gra nie warta swieczki?

Ja osobiście nie slyszałem o takich dopłatach ,możesz coś więcej o tym powiedzieć jakie wymogi trzeba spełnić i gdzie sie zwrócić żeby dostać takie dofinansowanie??

Opublikowano

Czy nordkalk magnesium będzie dobrym rozwiązaniem na zwiększenie zasobności gleby lekkiej i bardzo lekkiej w magnez? Poziom magnezu niski i bardzo niski. Da się zwiększyć zasobność do średniej w przeciągu 2/3 lat? Jaką dawkę zastosować? pH 5,2-5,7.

Ważne przy dolomitach jest jak najlepsze do mielenie, czyli im drobniej tym lepiej :) przy takim ph dobrze by zastosować w połączeniu z mąką wapienną bo sam dolomit ma około 350kg w 1 tonie czystego CaO, jak chcesz to mogę Ci dać numer do gościa od wapna, który ma w ofercie mąkę dolomitową

Opublikowano

Kolego, żeby nie mylić pojęć. Reaktywność wapna węglanowego zależy od rozdrobnienia. Jeśli Morawica i Kujawit są podobnie zmielone to i reaktywność będą miały podobną, na poziomie ok 60%. Ale już wapna zmielone na "mączkę" np Fastcalc czy Kujawit Premium mają reaktywność na poziomie 99%. Zwróć uwagę że własnie dlatego Morawica i np Nordkalk Standardcal nie podają reaktywności tylko aktywność chemiczną. Niby podobna nazwa a zupełnie inny parametr. Aktywność kazdy producent podaje na poziomie ponad 90% bo tyle wynosi ona i dla Kujawitu i dla innych. Sprawdź sam, na stronie Morawicy nie ma podanej reaktywności:

http://www.kwmorawica.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=16&Itemid=14

O reaktywności piszą Ci producenci którzy faktycznie mają ją wysoką, czyli np w kredach, bo tam jest mniej czystego składnika i dużo wody. Wiec reaktywność to jedyne czym producent kredy może się pochwalić. 

Dokładnie, tzw. reaktywność zależy między innymi od stopnia zmielenia :)

Opublikowano

dofinansowanie chyba zeleży od regionu i zawsze sie opłaca  :)  ale chyba musisz mieć zrobione badania gleby z zaleceniem wapnowania

Opublikowano

Jak magnez chcesz dostarczać to podawaj kizeryt, a odczyn gleby zwiększaj wapnem węglanowym :)

Opublikowano

no wlasnie, trzeba miec zrobione zalecenia (15zl)  do tego trzeba dojechac podpisac umowe (u mnie akurat 100km w jedna strone) wiec nie wiem czy to ma sens jak ktos nie ma kwasnego odczynu albo bardzo kwasnego, a ja mam lekko kwasne przewaznie wiec chyba sobie daruje..

Opublikowano

no wlasnie, trzeba miec zrobione zalecenia (15zl)  do tego trzeba dojechac podpisac umowe (u mnie akurat 100km w jedna strone) wiec nie wiem czy to ma sens jak ktos nie ma kwasnego odczynu albo bardzo kwasnego, a ja mam lekko kwasne przewaznie wiec chyba sobie daruje..

kwestia ile masz ha i jakie jest dofinansowanie, jeżeli np. potrzebujesz 50t wapna w cenie 70zł/t i masz 50% dofinansowania to łatwo sobie policzyć że dostaniesz 1750zł :)

Opublikowano

Magnez w kizerycie jest dość drogi w tym roku dałem zobaczymy czy będzie efekt, jednak to nie zmieni zasobności gleby za mała ilość czystego składnika. Zresztą magnez podobno dość łatwo się wymywa. W tym nordkalku jest 19 % MgO, a za cenę 100 kg kizerytu mam tonę nordkalku czyli 25kg do 190 kg MgO. Tylko czy ten magnez w wapnie nie będzie się przez 10 lat zastanawiał czy będzie dostępny dla roślin. Do odkwaszania mam mielony (drobno jak skrobia ziemniaczana) suszony węglan na 130 za tonę w bigach musi być jak wysypiesz to się rozpływa jak woda. Zresztą pH niejest takie tragiczne, bliskie zalecanemu. W tym roku będę wiedział na ile ono dobre i czy zmienia coś po 2 i jednym roku.
Wapno musi być dopuszczone do ekologii.

Opublikowano

Równiez mam  średnią  i niska  zawartośc magnezu,  trzeba  by jakoś  to podnieść  .

Gleby lekkie  i  bardzo lekkie 

Kizeryt  to  drogi magnez ,  zastanawiam  się nad  produktem dolocorn

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwib0MrT-4XUAhVDjSwKHQbeD48QFgg6MAM&url=http%3A%2F%2Fsklep-galvet.pl%2Fdolokorn-90-wapno-weglanowomagnezowe-luz-1-tona-p-2852.html&usg=AFQjCNHuEA1V97AUFEdJuvrKgM9jG7etLA

Taka  ciekawostka  , gleba  6 klasa  ,  szczery piach , odczyn  wcześniej  był  poniżej  5 .W  ubiegłym  roku  jesienią zastosowałem  wapno  defakacyjne .

Są  opinie że  ono ma  mało  składników  , więc  wysiałem około  7 ton /ha i  wiosną  badałem  znowu  i odczyn uwaga  7,5 !!

Prawie  3 jednostki  do góry  w ciągu pół  roku , czy to  w ogóle możliwe? 

Opublikowano (edytowane)

kwestia ile masz ha i jakie jest dofinansowanie, jeżeli np. potrzebujesz 50t wapna w cenie 70zł/t i masz 50% dofinansowania to łatwo sobie policzyć że dostaniesz 1750z

no to masz 4 tiry wapna 50% CaO weglanowe, ktore kosztuje jakies 40 zl bez transportu, odlicz zalecenia. zalatwiania to zostaje kilka stowek..  a zeby takie byly zalecenia to trzeba miec ze 40 ha, chyba ze ktos ma bardzo kwasne to i 20 ha. Tez zalezy ile kto ma dzialek, bo zalecenia licza 15zl do dzialki..

Edytowane przez Bambi14
Opublikowano (edytowane)

Magnez w kizerycie jest dość drogi w tym roku dałem zobaczymy czy będzie efekt, jednak to nie zmieni zasobności gleby za mała ilość czystego składnika. Zresztą magnez podobno dość łatwo się wymywa. W tym nordkalku jest 19 % MgO, a za cenę 100 kg kizerytu mam tonę nordkalku czyli 25kg do 190 kg MgO. Tylko czy ten magnez w wapnie nie będzie się przez 10 lat zastanawiał czy będzie dostępny dla roślin. Do odkwaszania mam mielony (drobno jak skrobia ziemniaczana) suszony węglan na 130 za tonę w bigach musi być jak wysypiesz to się rozpływa jak woda. Zresztą pH niejest takie tragiczne, bliskie zalecanemu. W tym roku będę wiedział na ile ono dobre i czy zmienia coś po 2 i jednym roku.

Wapno musi być dopuszczone do ekologii.

dlatego lepiej zapłacić około 10zł/t więcej i nie dawać dolomitu 0-2mm tylko zastosować mąkę dolomitową 0-0,5mm która rozpuszcza się już w pierwszym roku ( oczywiście zależy od opadów itp.) zawartość MgO 17-20%, dawka od 2-3t/ha i ma atest ekologiczny z Puław

Edytowane przez StB
Opublikowano

Równiez mam  średnią  i niska  zawartośc magnezu,  trzeba  by jakoś  to podnieść  .

Gleby lekkie  i  bardzo lekkie 

Kizeryt  to  drogi magnez ,  zastanawiam  się nad  produktem dolocorn

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwib0MrT-4XUAhVDjSwKHQbeD48QFgg6MAM&url=http%3A%2F%2Fsklep-galvet.pl%2Fdolokorn-90-wapno-weglanowomagnezowe-luz-1-tona-p-2852.html&usg=AFQjCNHuEA1V97AUFEdJuvrKgM9jG7etLA

Taka  ciekawostka  , gleba  6 klasa  ,  szczery piach , odczyn  wcześniej  był  poniżej  5 .W  ubiegłym  roku  jesienią zastosowałem  wapno  defakacyjne .

Są  opinie że  ono ma  mało  składników  , więc  wysiałem około  7 ton /ha i  wiosną  badałem  znowu  i odczyn uwaga  7,5 !!

Prawie  3 jednostki  do góry  w ciągu pół  roku , czy to  w ogóle możliwe? 

skąd brałeś defrakcyjne??

Opublikowano

ze zlikwidowanej już cukrowni w Opolu Lubelskim. Okoliczny przewoźnik co przywoził mi kredę z Kornicy, napomknął że ma tam jakieś dojście i zaproponował że przywiezie.Leży tam na haudzie długo , bo już korzenie drzew jak ręka w tym były...

Opublikowano

Nie wiem jaki widzisz problem. Opiszę  Ci działanie jakie było modne na przełomie milenium. Otóż, aby mieć mocno kwaśny odczyn gleby i wysokie dofinansowanie próbkę gleby pobiera się w lesie z miejsca gdzie leży najwięcej igliwia z sosny lub świerka. Zapewniam Cię że nawet pod borówkę wapnowanie konieczne. pH 3,5 -3,8 murowane.

Opublikowano

Kujawit reaktywnością nie powala bo ok 60% co innego Morawica ok 90% i tu plus za to. Cały czas zastanawiam się czy lepiej dać 3t wapna z Morawicy czy 4t Kujawitu.

Kto przywozi Ci ten Kujawit?

Agrolok