Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, michal1993 napisał:

Jak myślicie, jest sens dawać Radkowit zwykły na jesieni na lucernę czy lepiej nordcalk standardcal? Generalnie ph w normie tylko o podtrzymanie chodzi

Radkowit to dolomit, a nordcalk standard to węglan samego wapnia. Jeśli pogłównie ma być, to jak najdrobniejszy towar, najlepiej mączka.. Radkowit ostatnio przesiewałem przez sito 0,5 mm, to 50/50 %, tak że bez szału 😎  Nordcalk chyba bardziej zmielony

Opublikowano (edytowane)

witam czy ktoś tu jeszcze wozi wapno, pamietam ze kilka lat temu pare osób sie ogłaszało, ile na dzień dzisiejszy musiałbym zapłacić na samochód 

Edytowane przez wapniak
Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.08.2024 o 01:38, wapniak napisał:

witam czy ktoś tu jeszcze wozi wapno, pamietam ze kilka lat temu pare osób sie ogłaszało, ile na dzień dzisiejszy musiałbym zapłacić na samochód adres 37-100, najlbizej chyba radkowit był z tego co pamietam,

Kontaktuj się z @bialy2005, @DamianRolnikSkup

Edytowane przez gregory81
Opublikowano

Panowie na jednym kawałku chce dać obornik koński, zaorać i superfosfat. Chciałbym również dać radkowit premium granulowany magnezowy, jak to pogodzić? Można dać razem z superfosfatem pod agregat?

Opublikowano

miesiąc temu wysiane zostało wapno na sciernisko i z powodu braku możliwości nie zostało wymieszane z glebą. Na tym polu będzie międzyplon zbożowo gorczycowy. Czy mogę na luzie wysiać mieszankę bez wcześniejszego wymieszania wapna z glebą ?? Jak uważacie

Opublikowano (edytowane)

Jest jakiś problem w tym, że rozsiane wapno sobie kilka dni polezy przed wymieszaniem? Jedna pogoda pokazuje, jakieś drobne przelotne w czwartek, pozostałe zero opadów na dwa tygodnie.

Wczoraj zacząłem wozić, ale w rozsiewaczu najpierw z przekładni zaczęło kapac, potem z hydromotoru i musiałem wszystko rozbierac, to chwilę mi zajmie żeby to ogarnąć.

W ogóle kupiłem bukowa. Dzwonię do kolegi, bo wiem że mieli, czy przykrywali, to mówił, że nie, że długo u nich leżaka i rozsiewali się ok...a taki ch*j - narobiło się bryłek mniejszych, większych i teraz muszę najpierw cyklopem łyżkę nabrać, podnieść do góry, puścić na dół, żeby bryłki się rozleciały, bo tak to często jak dochodzą do wylotu z rozsiewaczu, to jak się trafi większą, albo kilka mniejszych, to potrafią przyblokować 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Może leżeć rozsiane o ile burz piaskowych nie ma.

Chyba zbyt pedantyczny jesteś i chcesz mieć idealne to wapno🤭

Zasuwa w górę gazu opór i do przodu, a nie zabawy w rozbijanie.

Daj zdjęcie wapna, bo coś mu się zdaje że dostałeś kredę z najbliższych pokładów

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Chyba zbyt pedantyczny jesteś i chcesz mieć idealne to wapno🤭

Zasuwa w górę gazu opór i do przodu, a nie zabawy w rozbijanie.

Daj zdjęcie wapna, bo coś mu się zdaje że dostałeś kredę z najbliższych pokładów

Mam mały rozsiewacz ten jednotarczowy rnp, czy jak mu tam było. Otwór mam na maxa, ale jest na tyle mały, że większa grudka blokuje dość mocno wapno i tylko bokiem się przesypuje. Albo potrafi większa spaść na ten taki "tunel", którym spada wapno na tarcze, zaraz obok kolejna, kolejna i potrafi całkiem przyblokować. Jak się trafia czasem jakieś delikatnie bardziej twarde grudki. Jak miałem kiedyś Morawicy, to jedna kupka nakryta, a druga odkryta i tak kilka miesiecy najmniej leżały i obie rewelacja jeśli chodzi o rozsiewanie.

Zdjęcie później zrobię - jeszcze muszę ta przekładnie całą poskładać i zamontować + te uszczelnienia na silniku zmienić.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

No ja mam rcw, to tego problemu nie widzę.

Ale trochę dziwne co piszesz o tej bukowej. Nie powinno się tak zbijać.

Natomiast kreda to jak najbardziejteorzy grudy jak za mokra dojechała.

Opublikowano

U mnie podobnie było. Niby pod adapterem cztery talerze rozsiewające ale na szerokość rozrzutnika rozrzucone grubo aż biało a na bokach ledwie co widać. Jak miałem rcw-3 to lepiej to wyglądało.

• Like 1