Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 23.05.2024 o 22:41, Tomek90 napisał:

Nikt niema opini o kopalni Wszachow?? 

Może innaczej magnezowe co ciekawego na teraz? Radkowice niechce. 

A Laskowa? Kiedyś facet ze stacji chemicznej polecał właśnie magnezowe. Ogólnie juz wiesz skąd będziesz zamawiał? Też potrzebuję z magnezem i bez 

Opublikowano
19 godzin temu, ejczbio napisał:

A Laskowa? Kiedyś facet ze stacji chemicznej polecał właśnie magnezowe. Ogólnie juz wiesz skąd będziesz zamawiał? Też potrzebuję z magnezem i bez 

Jeszcze niewiem. 

Opublikowano

Co do jakości wapna w zależności od kopalni... to zależy  od pokładu kamienia jaki w danej chwili mają są lepsze pokłady i gorsze... a oni tak wiedza gdzie maja dobry pokład np odłożony na próbki żeby wyszły  pozytywne i była podkładka że jest "jakość"

Opublikowano
Dnia 23.05.2024 o 22:41, Tomek90 napisał:

Nikt niema opini o kopalni Wszachow?? 

Może innaczej magnezowe co ciekawego na teraz? Radkowice niechce. 

Mam magnezowe skąd jesteś

Opublikowano

Panowie. Mam 150km do Morawicy 70km do Bełchatowa z kreda jeziorna  i 20km do dzialoszyna i oferują 90 netto węglanowe i 90zl kreda dosuszana 45Cao wykonalne? A biorę duże ilości. Chciałbym szybko więc kreda może być spoko, ale czy jej nie będzie szybko wypłukiwać?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, FarMaster napisał:

Bełchatów na nowe działki,Ząbkowice na te wapnowanie już wcześniej.

Skąd jesteś? Ceny 5-10zl na tonie mniej 

Koło klobucka

3 godziny temu, szwagier24 napisał:

Dajcie namiary na dostawcę , też będę potrzebował auto.

Wap-rol kolonia Lisowice 90 netto 

Edytowane przez kampl
Opublikowano
7 godzin temu, FarMaster napisał:

Bełchatów na nowe działki,Ząbkowice na te wapnowanie już wcześniej.

Skąd jesteś? Ceny 5-10zl na tonie mniej 

Dobre to wapno z Bełchatowa? Też mam tam blisko. Dzisiaj dojechało auto z Raciszyna k/Działoszyna.

Opublikowano (edytowane)

Ja tam sobie chwalę.Z wyglądu jak mąka tyle że czarna.Ale mocniej trzyma wilgoć względem węglanu,dzięki czemu nie kurzy się tak jak np  radkowit  premium.Działa szybko i zawiera jeszcze inne składniki.Jedyna wada to bryły węgla,czasem trafiają się dosyć spore i potrafi zapchać rozsiewacz.

Jak tam Raciszyn się prezentuje?Ponoć coraz lepiej mielą 

Edytowane przez FarMaster
Opublikowano

Nawet nie zdążyłem się przyjrzeć bo zastała nas ulewa na polu podczas wysypywania. Odmiana 04 i myślę że taka jest. Jutro spróbuję odkopać trochę suchego i zobaczę co i jak.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie jestem jakoś pewien tego dzialoszyna. Wiem jak tam to wygląda. Pełno stodół i jakiś kretaczy z piachem itd. nie wiem czy warto ryzykować za 10zl na tonie. Mam tam blisko że i na piechotę bym zaszedł a ludzie z mojej okolicy jakoś tak biorą wapno z kielc

O Bełchatowie zaś słyszałem że niby kopalina ale z jakimś odpadem z komina, i te dodatkowe minerały to ołów kadm i siarka xd. I normalnie kreda to 150 kosztuje a oni chcą jak za weglan

Edytowane przez kampl
Opublikowano

Oszustwa to się zdarzały na wapnie granulowanym,gdzie faktycznie szedł grys z wapnem.Choć jedna  firma woziła też typ 05 jako 04.Jak potrzebujesz dużej ilości to może szukaj kogoś z ciężarówką,kup bezpośrednio z kopalni pomijając marżę pośrednika.I towar masz pewny.

W Bełchatowie jest kreda jeziorna którą można praktycznie w skrószyć w palcach,większość kredy na rynku to kreda pisząca która jest sporo twardsza co generuje większe koszty.Do tego niska zawartość CaO.Do niedawna był problem z jej zagospodarowaniem i kosztowała coś koło 16zl/t na kopalni. A teraz z roku na rok drożeje po kilkadziesiąt procent.

Powiedział bym że w naszych stronach dominuje jednak dolomit,tyle że cena ponad 100 netto

• Like 1
Opublikowano

Cześć 

Rozmawiałem, ze znajomym, który jest przedstawicielem w jednej z firm i mają w ofercie wapno bukowa i wapno węglanowe Laskowa z magnezem. Będę brał chyba bukowa, tylko mam taki dylemat - w niektórych miejscach mam takie placki słabszego pH - lepiej dać tam po prostu więcej tego wapna, czy rozsiać normalnie jak po całości a na te placki kupić i zastosować jakieś inne?

Opublikowano
Dnia 20.06.2024 o 09:39, daron64 napisał:

Cześć 

Rozmawiałem, ze znajomym, który jest przedstawicielem w jednej z firm i mają w ofercie wapno bukowa i wapno węglanowe Laskowa z magnezem. Będę brał chyba bukowa, tylko mam taki dylemat - w niektórych miejscach mam takie placki słabszego pH - lepiej dać tam po prostu więcej tego wapna, czy rozsiać normalnie jak po całości a na te placki kupić i zastosować jakieś inne?

Na plackach przejedź z  10 razy rozsiewaczem, ja tak robiłem i  te miejsca znikły  do 1- 3 lat. Jedną działkę miałem masakrę to łopatą rozrzucałem, ale dlatego że na tym polu też pękła mi taśma, to na drugi rok nie było  śladu po tych miejscach.