Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie.Zrobiłem podorywkę po żniwach i czy teraz dać wapno granulowane na nią i za około 2 tygodnie zabronować i tak będzie do listopada,albo w listopadzie zaorać na zimę i na to rzucić wapna?

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie odnośnie pobierania próbek.

Jak ostatnio robiłem badania, to wypożyczalem ze stacji laske i pudełka. Teraz dzwoniłem, to pan że stacji na urlopie, ale mówił że w gminie w odr zostawił laski i pudełka. Dzwonię do typa z odr - telefon wyłączony. Chyba n żea urlopie. No i muszę sam pobrac  z jednej dzialki (5-6 próbek ogólnych - 4ha), bo chciałem w tym tygodniu rozwieźć gnój/gnojówkę i przytalerzowac to.

1. No i nie wiem czy się bawic szpadlem, czy sobie wyspawac laske - tylko nie mam "czystych" rur. Wszystko stare używane. No i nie wiem czy taka się nada, czy kupić nową, czy ze zwykłej stali może być?

2. Pobrane próbki mogą leżeć z tydzień w woreczkach foliowych, czy nie bardzo?

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Ja do pobierania próbek mam laskę glebową ale jak nie miałem jeszcze laski to pobierałem plastikową taką sztywną cienką rurką. Nie wiem ewentualnie czy np nie można zastosować miedzianej, czy tam nie zajdzie jakaś reakcja z próbką. Dlatego też wolałem pobrać plastikiem. Ten raczej reagować nie będzie skoro można stosować go do wody. 

Opublikowano

Badając glebę na pH oraz podstawowe zasobności mg,k i p myślę że nie ma problemu możesz glebę przetrzymać tydzień. I tak Panie w stacji zawsze przed badaniami suszą tą glebę w suszarkach więc jak będzie sucha to mniej roboty dla nich. Gorzej jak chcesz badać np. azot mineralny to wtedy musisz albo mrozić glebę albo zawieźć ją w ten sam dzień do stacji 😅 Ja to robiłem po prostu szpadlem, na sztycha trochę ziemi do wiaderka i kolejna dziura, wyniki myślę że miarodajne wyszły w taki sposób.

Waham sie co do siania wapna przed orką pod rzepak, czy jeśli zaoram takowe wapno tj. węglanowe w ilości 700kg/ha to czy zadziała na glebę w odpowiedni sposób ? Bo jednak słyszałem że wapno reaguje w glebie na zasadzie wymywania w glebę i pytanie czy jeśli będzie tak głeboko czy to zadziała tak jak ma być ?

• Like 1
Opublikowano

Wszystko czy wapno czy nawozy działają grawitacyjnie jeszcze nic nie działa wodwrotna stronę więc najlepiej sypać wapno na orkę moim zdaniem znajomy robił ekesperent i to sypane na orkę albo szybciej efekt niż to na ściernisko i wysmieszanie talerzowka i później orka 

Co do próbek lepiej je pobrać zwykłym szpadlem niż plastikiem czy miedziana rura

• Like 1
Opublikowano

No to Twój sukces bo ja przykładowo taka sama ilość co Ty, kreda omya siana pogłównie koniec lutego, początek Marca i jeszcze w Maju było widać ślady po wapnie. Ciekawe czy wypłaca zwrot do końca roku, w tym tygodniu albo początek przyszłego będę składać wniosek.

Opublikowano

Trzeba było sobie zrobić test granuli przed rozsianiem. Ja swojego wapniaka testowałem. Szklanka z wodą, wsypałem tak ok połowę szklanki wapna. Resztę zalałem wodą. Rozpuścił się moment. Także na polu podejrzewam że tylko pójdą pierwsze deszcze to będzie po wapnie. 

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie wapna w granuli norkalk  artigran dawałem je w zeszłym roku 500kg na hektar poszło zrobiłem próbki i ph wyszło 7,2 wcześniej nwm jakie było niestety zasobności fosfor 50,4 potas 10,8 magnez 7,0 nwm skąd się takie dobre wyniki wzięły myślicie że to zasługa wapna wcześniej na tym polu wapna nie było chyba nigdy (fosfor bardzo wysoki,potas średni, magnez wysoki) a to jest IIIB IVa klasa. I drugie moje pytanie na ile czasu te wapno podtrzyma ph wiem że powino się wapnowac co 4 lata ale jest to wapno interwencyjne i nwm czy jego też to się tyczy?

Dnia 16.08.2022 o 17:30, superfarmer02 napisał:

Pod qq dałem 2 dni przed siewem ale przez to że było sucho to zaczęło się rozpuszczać jak qq miała 3 liście i widać było że ja hamuje 

Powiem ci tak wapna lepiej nie dawać wiosną bo mocno wysusza glebę najlepiej po żniwach a najpóźniej wczesną wiosną 

Dnia 17.08.2022 o 09:14, daron64 napisał:

Mam pytanie odnośnie pobierania próbek.

Jak ostatnio robiłem badania, to wypożyczalem ze stacji laske i pudełka. Teraz dzwoniłem, to pan że stacji na urlopie, ale mówił że w gminie w odr zostawił laski i pudełka. Dzwonię do typa z odr - telefon wyłączony. Chyba n żea urlopie. No i muszę sam pobrac  z jednej dzialki (5-6 próbek ogólnych - 4ha), bo chciałem w tym tygodniu rozwieźć gnój/gnojówkę i przytalerzowac to.

1. No i nie wiem czy się bawic szpadlem, czy sobie wyspawac laske - tylko nie mam "czystych" rur. Wszystko stare używane. No i nie wiem czy taka się nada, czy kupić nową, czy ze zwykłej stali może być?

2. Pobrane próbki mogą leżeć z tydzień w woreczkach foliowych, czy nie bardzo?

Kup normalną rurkę wytnij rowek po długości zrób rączkę no chyba że wolisz zapłacić 150zl za laske a co do próbek to mi mówił ten co pobiera żeby schować do lodówki albo do chłodnego miejsca i lepiej wsyp sobie w pudełko w torebce będzie mocniej parowac

Opublikowano (edytowane)

Ja dziś odebrałem wyniki z kolejnej działki, 2.2h, po pszenicy. I powiem Wam że wszystko się sprawdza. Widać po tych badaniach które w tym roku robiłem (po raz pierwszy), że jakość ziemii przekłada się bardzo mocno na jakość plonów. Ta działka która teraz badałem to moja jedna z najlepszych działek. Klasa 4a, miejscami nawet 3. Rok temu miałem ta ziemniaki i były piękne. Jak kopałem to miejscami musiałem jeździć na 1 terenowej bo taśma w annie stawała, tyle sypało. W tym roku była tam pszenica i z całego kawałka miałem dokładnie 12.3t bo całość poszła na skup, co daje jakieś 5.6t z hektara. Dużo nie dużo, da się więcej ale muszę jeszcze trochę nad nią popracować. Ph mi wyszło na tej działce 4.8. Bardzo wysoka ilość fosforu i średnia ilość potasu i magnezu. Teraz sypnąłem tam wczoraj na tą całą działkę 5 ton kredy i myślę że jak zrobię badania za rok to może nawet przebiję tam 5 z ph. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

Kreda to najmłodszy towar, mogą być bryły ale łatwo powinny się rozkruszać.  W wodzie powinny się rozpuścić nie pozostawiając kamieni.

Drugnia to taki ewenement wśród kieleckich twardych dolomitów.

Ponoć to z odkrytego jakiegoś "młodego" jeziora?

Opublikowano

A jeśli są w tym jakieś kamyki to to nie jest kreda ? Bo niby jakiś papier jest na to ale tylko niby jakąś wz i nic więcej 

Skąd najlepiej brać kredę ?

Wozi ktoś kredę do Małopolski tylko taka prawdziwa kredę 

Opublikowano
11 godzin temu, 19seba napisał:

A jeśli są w tym jakieś kamyki to to nie jest kreda ? Bo niby jakiś papier jest na to ale tylko niby jakąś wz i nic więcej 

Skąd najlepiej brać kredę ?

Wozi ktoś kredę do Małopolski tylko taka prawdziwa kredę 

Z Podlasia. Masz najmłodsze złożę i zarazem najlepsze. 

Opublikowano

Tak jest. Z Mielnika lub Kornicy.

Pytanie z innej beczki. Jak to jest z siewem wapna rozrzutnikami z wałkami pionowymi. Typu jakiś ursus warfarma cynkomet czy tytan. Tak sobie oglądam coś z tych mniejszych 6 ton. 

Opublikowano
Dnia 18.08.2022 o 14:44, Tomek90 napisał:

Kopalnia celiny. 

Mimo zlania przez deszcze w czerwcu i lipcu dosyć kurzy się za rozkidajnikiem. 

IMG_20220818_144315.jpg

To węglanowe bez magnezu? Jaka cena na kopalni?

Opublikowano (edytowane)

Z tego co ja się orientowałem to najlepsze są dwuwalkowe , walki mają większą średnicę i szerzej rzucają a 4 pionowe to tylko za rozrzutnik i gilotyna by się przydała chyba że mało się sypie . Też chciałem zamiast rcw kupić ale ceny są spore jak dla mnie. Znalazłem tylko rozrzutnik gorski , ładowność ma małą bo 2,5 t ale czasami mają dwa wałki pionowe ciekawe czy takim by się dało siać  https://sprzedajemy.pl/rozrzutnik-obornika-pottinger-2200b-gorski-szeroki-limanowa-2-e30984-nr65530628 byl by wtedy do obornika też i raczej wapno z bryłami pójdzie ale talerzy nie ma , tylko ta ładowność mała 

Edytowane przez 19seba