Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Pitraszek napisał:

Przy takim pH to niema co się zastanawiać. Trzeba wapnowac. Wszystko zależy ile dajesz i jakie wapno. Jak dasz kredy 10 ton to dobrze nie będzie

Węglanowe z magnezem. 3-4 t/ha

Opublikowano

W zeszłym roku dostałem dofinansowanie do wapnowania gruntów ornych. Teraz chciałbym zbadać i ewentualnie zwapnować tuzy. Chyba nie będzie z tym problemu? 

Opublikowano

Witam, chciałbym zapytać jąką nazwę podmiotu wpisać we wniosku wfośgw i czy załącznik 3a wypełnia arimr? Z suszowego mam d1(de minimis) a paliwowych c8 więc do de minimis nie zalicza się?

Opublikowano

Mam pytanie czy jeśli złożyłem wniosek na dofinansowanie wapnowania w tym roku i nie kupiłem określonej ilości wapna to pozostała ilość przepada czy można wykorzystać drugi raz w przyszłym roku te wyniki, zalecana dawkę aby wykorzystać pełną pulę jako mogliby mi zwrócić? Wniosek złożony w zeszłym tygodniu.

Opublikowano

Dofinansowanie jest do działki rolnej raz na 4 lata.  Zależy co we wniosku napisałeś, jak masz tylko jedną działkę nadającą się do dofinansowania to można wycofać wniosek, kupić to wapno i złożyć nowy a jak masz więcej działek nadających się na dofinansowanie i do któreś nie złożyłeś wniosku bo za mało wapna kupiłeś to spokojnie w przyszłym roku możesz wniosek złożyć.

Opublikowano
6 godzin temu, EmilPlayP napisał:

Mam pytanie czy jeśli złożyłem wniosek na dofinansowanie wapnowania w tym roku i nie kupiłem określonej ilości wapna to pozostała ilość przepada czy można wykorzystać drugi raz w przyszłym roku te wyniki, zalecana dawkę aby wykorzystać pełną pulę jako mogliby mi zwrócić? Wniosek złożony w zeszłym tygodniu.

Sam wypelniales czy odr? I czy coś potrzebne jest oprocz faktury i wyników badan? Chodzi mi o papierowe dokumenty? Bo chyba reszte powinno sie znaleźć na necie typu czy z puli de

minimis coś bralem itp. Jak to jest?

Opublikowano

Odr pomógł wypełnić wniosek - zapłaciłem 100 zł, dobrą godzinę to wszystko zajęło. Poczytałem dużo tutaj w temacie i jak koledzy pisali najważniejsze kilka rzeczy : faktury na których musi być napisane że wapno z przerobu skał wapiennych i odmiana np 04 i zawartość CAO np 50%, wyniki prób gleby z zalecaną dawką wapnowania, dołożyłem potwierdzenia przelewu - podobno nie jest to konieczne, no i te decyzję z korzystania de minimis - jak ich nie masz to wyciągnij z agencji. Wniosek ma 13 stron i nie jest jakoś skomplikowany tylko koniec roku się zbliża, a tylko raz w roku można się ubiegać o zwrot dlatego posłużyliśmy się pomocą, aby nie zrobić jakiegoś wielbłąda. U mnie było tak : zrobiłem 8 działek próby gleby ok 17ha, średnie zapotrzebowanie to 3 tony czystego Cao, kupione trzy patelnie i zabraklo 8 ton czystego składnika, niby nie dużo, ale jeśli wszystko przejdzie to w przyszłym roku będę startować kolejny raz, czekam na wyniki z innych działek.

Opublikowano
2 godziny temu, EmilPlayP napisał:

Odr pomógł wypełnić wniosek - zapłaciłem 100 zł, dobrą godzinę to wszystko zajęło. Poczytałem dużo tutaj w temacie i jak koledzy pisali najważniejsze kilka rzeczy : faktury na których musi być napisane że wapno z przerobu skał wapiennych i odmiana np 04 i zawartość CAO np 50%, wyniki prób gleby z zalecaną dawką wapnowania, dołożyłem potwierdzenia przelewu - podobno nie jest to konieczne, no i te decyzję z korzystania de minimis - jak ich nie masz to wyciągnij z agencji. Wniosek ma 13 stron i nie jest jakoś skomplikowany tylko koniec roku się zbliża, a tylko raz w roku można się ubiegać o zwrot dlatego posłużyliśmy się pomocą, aby nie zrobić jakiegoś wielbłąda. U mnie było tak : zrobiłem 8 działek próby gleby ok 17ha, średnie zapotrzebowanie to 3 tony czystego Cao, kupione trzy patelnie i zabraklo 8 ton czystego składnika, niby nie dużo, ale jeśli wszystko przejdzie to w przyszłym roku będę startować kolejny raz, czekam na wyniki z innych działek.

Czyli jak coś agencja ma te decyzje de minimis które moze wydac?

Opublikowano

Panowie bede składać wniosek o dofinansowanie za wapno w przyszłym tygodniu i tu pytanie. Czy i co dokładnie trzeba im wysłać jak sie kupilo działkę w 2019r? Czy to sie nie wlicza do tej pomocy de minimis? Bo innych rzeczy z tej pomocy de minimis w ciągu 3lat nie brałem.

Opublikowano
Dnia 17.12.2021 o 10:50, Michal014d napisał:

Panowie bede składać wniosek o dofinansowanie za wapno w przyszłym tygodniu i tu pytanie. Czy i co dokładnie trzeba im wysłać jak sie kupilo działkę w 2019r? Czy to sie nie wlicza do tej pomocy de minimis? Bo innych rzeczy z tej pomocy de minimis w ciągu 3lat nie brałem.

Ogarnales to deminimis w tym wniosku, bo też jestem na etapie wypełniania wniosku?

Opublikowano

@danielhaker wiesz może do jakich wapieni można zakwalifikować margiel/wapień marglisty ?? i ile może zawierać CaCO3 ?? google podaje, że składa się z węglanów. 

mam na kilku działkach margiel i sypałem na pole ale tak w ciemno to troche nie bardzo, pasowałoby wiedzieć co i ile tego sypać

Opublikowano

Jakie zabiegi wykonać na działce gdzie było równanie słuchaczem na głębokość od 0.5 do 2 m co  wcześniej zastosować na wiosnę wapno czy obornik jakie zabiegi zastosować i co naj lepiej zasiać na takiej ziemi . Klasa ziemi 3b.

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj. Bardzo możliwe, że się nie uda, strączkowe czy inne rośliny też mogą nie wypalić bo wapno nie zdąży zareagować na tyle żeby podnieść pH. Jeżeli możesz to już wapnuj. 

@plapla123 pamiętasz o tym, żeby nie stosować wapnia i obornika zaraz po sobie ??

Edytowane przez Shaun
Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.12.2021 o 10:50, Michal014d napisał:

To kiedy kupiłeś działkę nie ma nic do rzeczy.. Musisz wymienić wszystkie de minimis jakie otrzymałeś w ciągu ostatnich 3 lat. Polecam zerknąć na stronkę do której link zamieszczam poniżej. Tam znajdziesz wszystkie infprmacje na ten temat:  

https://srpp.minrol.gov.pl/index.php?act=report

(wystarczy podać imię, nazwisko i pesel/nip -resztę okienek można zostawić pustymi)

Edytowane przez Tomasz160