Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli tlenek w cenie węglanu, to ja bym był zadowolony 😁

Opublikowano
2 godziny temu, kaczorey napisał:

Typ 04 to wapno węglanowe 

No tak niekoniecznie

IMG_20210825_105315.jpg

21 minut temu, mraukot napisał:

Jeśli tlenek w cenie węglanu, to ja bym był zadowolony 😁

Ja również, tyle że nie wiem jaką dawkę zastosować żeby krzywdy nie było potem :/

Opublikowano
1 godzinę temu, Zigi94 napisał:

tlenek to wapno palone, takie jak budowlane. poznasz po rozdrobnieniu, zapachu i cenie.

Bez transportu 30zl za tonę, barwa żółtawa, no nic sypnie się gdzieś po 2.5t na ha i zobaczymy ;d

Opublikowano

Masz najzwyklejszy węglan wapnia prosto z kopalni, bardziej kruszony jak mielony🤭.

Bez 4t na ha nie podchodź. Z 2t szkoda jeździć po polu. Chyba że masz pH 6 i chcesz podtrzymać

Tlenkowym wapnem najlepiej zatrzeć oko. Tylko mieć okulistę i wodę pod ręką🤣

Opublikowano (edytowane)

Przy 50% cao,  można śmiało te 6t sypac na średnich,  a na glebach ciężkich 8t. Co daje odpowiednio 3t i 4 t czystego cao 

Edytowane przez tomek9111
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, tomek9111 napisał:

Przy 50% cao,  można śmiało te 6t sypac na średnich,  a na glebach ciężkich 8t. Co daje odpowiednio 3t i 4 t czystego cao 

Niemniej mając ciężkie gleby i kiepskie pH,  rozwazyłbym zastosowanie wapna palonego tlenkowego i sam proces wapnowania rozbił na 2 lata.

Opublikowano

Nigdy nie stosowałem wapna tlenkowego więc za bardzo  nie wiem jak się z nim obchodzić. Co lepsze na pierwszy strzał na nowo nabyte pole ph 4 gleba średnia 3b-4a kreda czy tlenek ?

Opublikowano

Literatura wybierze kredę.

Wielu praktyków 500 -1000kg tlenku, zwłaszcza jak jest woda.

Ja w tym roku postawiłem na radkowit premium. 

I w twoim przypadku byłoby to  bardzo dobre rozwiązanie. Jest to pył o wysokiej reaktywności, a tlenek magnezu ma większą siłę zoobojętniania od tlenku wapnia. No i jest magnez z automatu na wysokim poziomie.

Opublikowano

Już rozsiane rcw3

Tylko z premedytacją zamawiałem wiosną. Zostało przelane przez deszcz. Nawet drobina kurzu nie poszła w powietrze. Fakt, na tej ramię w środku się zawieszało  i trzeba było 3 razy do każdego siewnika wchodzić, ale lux towar, poszedł tam gdzie trzeba.

Rozsiane 3 auta. Nie wiem czy miejscami nie przegiąłem, bo na pH 5,9 - 6 gleby lekkiej poszło pi 3,5t. Ale tak auto pasowało.

20210816_100853.jpg

Opublikowano

Pierwszy raz zastosowałem radkowit premium.

Na pewno zrezygnuję z kizerytu.

Tylko pasowałoby w czymś siarkę rzucić. 

Saletrossn byłby ok tylko zawsze idzie rsm32.

Teraz chyba już późno na nerwowe kroki, ale było kupić ssletrosanu, saletry, jakiś większy siewnik nawozów. A tak kasa traci wartość, nawóz drożeje, a ja czekam z zakupem rsm na eiosnę

Opublikowano

Właśnie o nim myślę.

Niestety to silnie zakwaszający nawóz 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Już rozsiane rcw3

Tylko z premedytacją zamawiałem wiosną. Zostało przelane przez deszcz. Nawet drobina kurzu nie poszła w powietrze. Fakt, na tej ramię w środku się zawieszało  i trzeba było 3 razy do każdego siewnika wchodzić, ale lux towar, poszedł tam gdzie trzeba.

Rozsiane 3 auta. Nie wiem czy miejscami nie przegiąłem, bo na pH 5,9 - 6 gleby lekkiej poszło pi 3,5t. Ale tak auto pasowało.

20210816_100853.jpg

Kurcze a ja muszę wpierw rozsiewacz do wapna kupić , i siać radkowit premium na te słabe piachudry

Opublikowano
7 minut temu, misio3p napisał:

Rzuć okiem na korn kali, albo elplon sprint;)

Niby mało magnezu ale jest