Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Daniel pisał że 110netto radkowit to daje 120 brutto. Z koszelówki brałem teraz to 250 za tonę a jest tee drobiniejsze za 220 czy 230 także za tonę kredy granulowanej 2 tony sypkiego teraz wychodzi. Dla tego  pytam ile radkowit ma CaO i jaką reaktywność bo kreda ma wg tego co podają 53% cao i reaktywność na poziomie 98% także w tonie mamy ok. 500 kg działającego wapna, radkowit znalazłem że ma 30-35% co daje z tony 300-350 kg cao ale jak ma reaktywność mniejszą jako dolomit do tego grubsza frakcja to  powiedzmy 70% to mamy działającego wapna w tonie 250kg czyli wychodzi to samo, niezaprzeczalnie plus dolomitowego to magnez dodatkowo, ale jak ktoś ma wysokie zasobności to nie jest konieczny. Oczywiście to tylko teoretyczne obliczenia bo nie znam reaktywności tego wapna.

Opublikowano

Witam.. wie ktoś może gdzie w zachodniopomorskim można kupić krede granulowana 06a ... gdzies w Polsce to z transportem po 400 zl za tone... jesli ktos cos wie prosze o odpowiedz... pozdrawiam

Opublikowano

Witam.jakie wapno teraz kupić i rozwiać po zniwach . Bo będę składał wniosek na wapnowanie. Czy sypkie wapno z Kujawit  da się rozwiać zwykłym rorzutnikiem do obornika czy lepiej granulowany i jak z przechowaniem do żniw. 

Opublikowano

Witam.jakie wapno teraz kupić i rozwiać po zniwach . Bo będę składał wniosek na wapnowanie. Czy sypkie wapno z Kujawit  da się rozwiać zwykłym rorzutnikiem do obornika czy lepiej granulowany i jak z przechowaniem do żniw. 

Opublikowano

Musi być faktura vat z typem i odmianą wapna i zawartoscią CaO. Jak to jest to forma płatności to pikuś; gotówka, przelew czy kompensata zawsze idzie udowodnić, że zapłaciłeś. Na fakturze z cukrowni na pewno jest napisane do kiedy przelew zrobią i ta data będzie datą zapłaty za wapno wg mnie. Zresztą wyciąg z konta z przelewem z cukrowni powinien załatwić sprawę.

Opublikowano
Dnia 18.11.2019 o 19:16, GRZES1545 napisał:

Tak poszło  w górę wapno? Jak sypkie podrożeje to i granulat też skoczy. Ja dziś na dzierżawy granulat dałem po pszenżycie tyle że drobna granulka, niech się rozkłada przez zimę.

Czyli pogłównie.. jaki granulat dokładnie? Uważasz, że rozpuści się i zadziała nie tylko w górnej warstwie?

Opublikowano
23 minuty temu, Mecha napisał:

Czyli pogłównie.. jaki granulat dokładnie? Uważasz, że rozpuści się i zadziała nie tylko w górnej warstwie?

Tak poglównie, wapniak kornicki w tym roku drobną granulke robią i fajnie sie rozsiewa, nie wiem na jakiej głębokości się rozloży ale rok temu efekt był dobry, pszenżyto było zbacznie lepszej kondycji niż na działce na której nie rozsialem, obie miały ph 4.0, Jedyny minus jaki dostrzegłem to taki że większe granule jak zastosowałem rok temu które  leżały bezposrednio przy roslinie potrafily je spalić. W tym roku granulka jak saletra więc nie powinno być tego problemu, taki zabieg stosuję  tylko na słabych działkach. 

Opublikowano
8 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Tak poglównie, wapniak kornicki w tym roku drobną granulke robią i fajnie sie rozsiewa, nie wiem na jakiej głębokości się rozloży ale rok temu efekt był dobry, pszenżyto było zbacznie lepszej kondycji niż na działce na której nie rozsialem, obie miały ph 4.0, Jedyny minus jaki dostrzegłem to taki że większe granule jak zastosowałem rok temu które  leżały bezposrednio przy roslinie potrafily je spalić. W tym roku granulka jak saletra więc nie powinno być tego problemu, taki zabieg stosuję  tylko na słabych działkach. 

Właśnie też  zaczynam walkę o lepsze ph. Najlepsze mam 6.3 a najgorsze 5.1 na ściernie pod pszenicę i rzepak poszło 500kg arti granu więc tylko podtrzymanie (o ile coś podtrzyma)

• Like 1
Opublikowano

Jeśli poleconym to możesz sprawdzić czy dotarł do OSCHR, a jeśli już dotarł to jakiego odzewu oczekujesz od Nich?

Jesli jest dobrze wypełniony to raczej nie dostaniesz żadnego potwierdzenia tylko czekać na kasę w przyszłym roku, no chyba że źle wypełniony to się odezwą.

Opublikowano

Bardzo proszę o pomoc mam już analizę ziemi . Na jednej działce wskazali mi wpakować zalecenie to jest 3 tony caco na hektar. Powierzchnia tej działki to 1.40 ha. Więc potrzebuje 4.20 tony czystego składnika. 

Zatem co mam kupić zeby bylo najtaniej i opłacanie. Nie mam pojęcia  które wapno granulowany ma 100 caco  bo mają 50 % zatem bym musiał kupić razy 2 czyli osiem ton. Czyli np 400 zł * 8 =32 000zl A zwrotu będzie 1250 zł dobrze myślę??? Bardzo proszę o pomoc 

• Confused 1