Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, radekz200 napisał:

Ważne ze dostanę 😂 Na chleb jeszcze starcza 😛

Kasę dostaniesz szybciej niż niektórzy piszą. Ja też miałem nie dostać w tym roku a przelew już miałem kilka dni temu, dziś doszła decyzja i dokumenty ktore skladalem w OSCHR.

Opublikowano

Panowie taka sprawa - z wapnem, jak z każdą robota, były komplikacje i opóźniło mi się rozwiezienie. Teraz mam do wywiezienia obornik - w sumie nie tak dużo - że 30 niedużych rozrzutników. Najczęściej gdzieś na 2ha mi to starczało. No i teraz mógłbym go rozwieźć i w poniedziałek przyorac, jakby wszystko oczywiście szło dobrze. Przerwa między wapnem, a obornikiem byłaby tylko gdzieś 2 -2.5 tygodnia. Nie specjalnie mam co zrobić z tym obornikiem innego, coś tam pójdzie na ogródek, coś tam na troszkę trawy, coś tam na cześć pola gdzie nie poszło wapno, ale myślę, że ponad połowa obornika zostanie. No. I musiałbym to wywieźć tam, gdzie szło wapno. Tak mała przerwa w ogóle dyskwalifikuje ten pomysł? Juz tu czytałem, że najlepiej w ogóle nie wozić w tym sezonie, albo że przerwa min. 5tyg, ale jestem trochę pod ścianą.

Opublikowano

Powiem Ci tak, u mnie miałem zakwaszenie dwa pasy poszedł obornik na ścierń i to grubo plus gnojowica, następnego dnia zaorałem na 3 dzień wapno około 1,8t na ha czystego składnika, na 4 dzień siew jęczmienia i roślinki "pryma sort", a jak masz zamiar nic nie siać w tym roku to tym bardziej wal bezproblemowo

• Like 1
Opublikowano

Mi już jakiś czas nie mieści się na plycie. W przyszłym tygodniu już zapowiadają deszcze, no i też ten termin wywozu się zbliża, a średnio mi się uśmiecha wywozić na pryzmę ten obornik.

Opublikowano
piotrekstok napisał:

Dnia 20.10.2019 o 22:11, Karol0134 napisał:

u mnie narazie cisza,a jak z tobą się kontaktowali pisemnie pocztą czy telefonicznie,dostałeś potwierdzenia złożenia wniosku?? u mnie cisza i nie słychać żeby ktoś w okolicy dostał..

@danielhaker jaki oschr ,kiedy składał ??

kontaktowali się poprzez e-mail dwa razy i tak załatwiałem z nimi temat, dostałem potwierdzenie z OSCHR w krakowie o przyjęciu wniosku i tyle a oni przekazali wniosek do WFOŚiGW, i później oni to sprawdzają i odzywają się, ja składałem końcem sierpnia byłem 6 w kolejce 

Dobrze że napisałeś o e-mail zajrzałem ,a tam miesiąc temu wysłana wiadomość aby wysłać wersję elektroniczną wniosku .Ja cos tam sypałem ,ale nie bardzo było czym rozsiać w zimie kupiłem rcw i można było 5 samochodów rozsiać .

Opublikowano

W załączniku o pomocy de minimis jest budka w tabelce "Podstawa prawna otrzymanej pomocy". Otrzymywałem pomoc tylko do dopłaty do materiału siewnego. Co tam mam wpisać, wiecie koledzy?

Opublikowano

a wiecie jak to jest z tymi działkami do dofinansowania, jeżeli dzierżawię działkę i składam do niej wniosek o płatności bezpośrednie to mogę uzyskać do tej działki zwrot za wapno czy działka musi być na własność???

Opublikowano
Dnia 25.10.2019 o 18:38, msjaro napisał:

W załączniku o pomocy de minimis jest budka w tabelce "Podstawa prawna otrzymanej pomocy". Otrzymywałem pomoc tylko do dopłaty do materiału siewnego. Co tam mam wpisać, wiecie koledzy?

Tytuły ustaw wg których dostałeś tę pomoc de minimis. Wpisz te kilka, które masz na decyzji przyznania zwrotu za materiał. 

Też z tym kombinowałem, ale tak mi powiedziały panie w oschr ;)

Opublikowano
Dnia 21.10.2019 o 09:07, henryk53 napisał:

Witam, prowadzę średniej wielkości gospodarstwo, w woj. lubelskim. Niedawno dostałem  propozycję skorzystania z usługi  raportu związanego z używaniem nawozów wapniowych  na moich polach.  W tym raporcie będę miał podane zalecane dawki wapna jakie mam zastosować  na moim polu, przeliczenia kosztów zakupu wapna przy  różnym sposobie wapnowania. Będę mógł  porównać sobie ilość wapna jakie potrzebuję przy wapnowaniu stałym albo zmiennym. Zastanawiam się, czy taki raport przydałby mi sie  w pracy. Warto wydać na to pieniądze?  

2019-10-15_13h37_44.png

2019-10-15_13h37_38.png

2019-10-15_13h37_57.png

Odświeżę post kolegi z połączonego tematu

Dnia 25.10.2019 o 18:38, msjaro napisał:

Tak jak wspomniał @Roxer- ustawy z otrzymanych decyzji, chociaż zauważyłem, że poprawności tego raczej nikt nie sprawdza

Opublikowano

Ja brałem kredę z Drugni teraz 55zł+transport bez faktury 50brutto .Sam jestem ciekawy jaki będzie efekt połowa na zwrot reszta na dzierżawy na następny sezon muszę na piachy wziąć radkowit na iłach magnez bardzo wysoki .