Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@maciej już wszystko jasne nie wiem dlaczego ale cały czas mi się zaklamkowało, że te 300 zł jest do hektara pola. A to do tony. Przy takiej dotacji to nawet granulat się opłaca siać jak ktoś nie ma sprzętu. Ale już czytałem, że nie dotują. Nie wiem czy to prawda bo mam zamiar użyć normalnego sypkiego wapna.

Opublikowano

Które najlepiej dać na działke z PH 3,8, glina? Planuje na niej posiać pszenice. Mimo beznadziejnego PH to potencjał na 6 ton jest. ( Składniki pokarmowe na wysokim poziomie, magnez na mega wysokim) 

Wapno granulowane Gran-Wap 

Polcalc 3 generacji kreda granulowa

ATRIGRAN wapno kredowe nawozowe , 99% EKO, kreda

Opublikowano
9 minut temu, Samsung123321 napisał:

Które najlepiej dać na działke z PH 3,8, glina? Planuje na niej posiać pszenice. Mimo beznadziejnego PH to potencjał na 6 ton jest. ( Składniki pokarmowe na wysokim poziomie, magnez na mega wysokim) 

Co z tego jak dostepnosc tych skladnikow przy tym ph moze byc niska. Jak magnez wysoko to wap mag odpada. 

Opublikowano
25 minut temu, Samsung123321 napisał:

Atrigran chociaż polcalc ta sama jakość , oba będą dobre

Opublikowano

Orientuje sie ktos czy doplata jest na 4 lata dla danej dzialki czy jednak dla danej probki ? Bo jedna dzialke podawalem do zalecen ktora ma ponad 4ha i musialem pobrac dwie probki "na papierze" i wpisac ile chce np. dzialka 4.5ha, jedna probka pobrana z powierzchni 3ha,  a druga probka z 1.5ha. I na te dwie probki z tej samej dzialki dostane osobne zalecenia. I co jezeli juz do wniosku o doplate wpisze tylko jedna probke z zaleceniami z tej dzialki np. ta z 1.5ha, a na te 3.5ha po prostu nie bede bral doplaty. Wtedy na te 3.5ha moge wnioskowac w roku nastepnym mimo, ze jest to ta sama dzialka? Nawet pracownik OSCHR nie byl w stanie mi na 100% odpowiedziec.

Opublikowano
15 minut temu, Ursus932 napisał:

Atrigran chociaż polcalc ta sama jakość , oba będą dobre

Polcalc rozsiewałem wiosną przedsiewnie pod owies...  Masakra jakaś. Nie wiem czy to nawilgło czy to tak ma ale mieszadło w rozsiewaczu je zmieliło, zrobiła się papka i zatykało bez przerwy. Dziwne to było bo granulowane ale to nie była robota... 

Wezme tego Atigrana. 

35 minut temu, WOJTUNIO napisał:

Co z tego jak dostepnosc tych skladnikow przy tym ph moze byc niska. Jak magnez wysoko to wap mag odpada. 

Niska jest na pewno. Wezmę Atigrana 

Opublikowano

Dostałem wczoraj pocztą wyniki badań próbek gleby. I z kilkunastu próbek zalecają tylko 3 działki zwapnować. Ogółem czystego składnika zalecają dać 15,20 tony. Średnia dawka 3,69 t/ha.

Czyli jeżeli kupię łódkę wapna węglanowego powiedzmy o zawartości CaO 50% za cenę np. 2500 zł. to do całości dostanę zwrot za to wapno? Jak to liczyć?

Kompletnie tego nie rozumiem.

Opublikowano

Na tira takiego wapna wejdzie 27 ton max czyli 13,5 t czystego składnika i teraz liczysz 13,5 x300 zł max do wydania albo jak kto woli 27 t x150 zł. Ile będzie na fakturze tyle zwrócą. Nie wiem tylko czy z VAT czy bez

Opublikowano

Mi tłumaczono że to nie 300zl do CaO , tylko do 300 zł. Ile jet ha do dofinansowania  na woj Swiętokrz. Coś to nie bardzo mam nadzieję na zwrot. Jak będzie więcej wniosków niż kasy to podzielą po trochu i jeszcze na cztery lata. Nie ma kto pierwszy to lepszy i przestaną przyjmować wnioski, tak ja to widzę.

Opublikowano
8 godzin temu, asus921 napisał:

Orientuje sie ktos czy doplata jest na 4 lata dla danej dzialki czy jednak dla danej probki ? Bo jedna dzialke podawalem do zalecen ktora ma ponad 4ha i musialem pobrac dwie probki "na papierze" i wpisac ile chce np. dzialka 4.5ha, jedna probka pobrana z powierzchni 3ha,  a druga probka z 1.5ha. I na te dwie probki z tej samej dzialki dostane osobne zalecenia. I co jezeli juz do wniosku o doplate wpisze tylko jedna probke z zaleceniami z tej dzialki np. ta z 1.5ha, a na te 3.5ha po prostu nie bede bral doplaty. Wtedy na te 3.5ha moge wnioskowac w roku nastepnym mimo, ze jest to ta sama dzialka? Nawet pracownik OSCHR nie byl w stanie mi na 100% odpowiedziec.

Jedna dzialka na 4 lata jak podzielisz np. 6 ha na 4 to te pozostale 2 ha masz zblokowane na 4 lata.

Opublikowano (edytowane)

@marian7k jest tak jak pisze @maciej czyli do 300 zł max tak jak piszesz. Dobrze ci tłumaczono. Większość kupuje wapno z wywrotki i ono rzadko kiedy wyjdzie drożej by przekroczyć ten pułap. O pieniądze też bym się tak mocno nie martwił. Ci którzy wapnują systematycznie dostaną nie wielkie przydziały lub wcale bo mają dobre Ph. Oczywiście jakaś grupka będzie kombinowała z zaniżaniem Ph a by zakupić wapno na zapas. Ale wątpię by było to na wielką skalę. Dopłaty pewnie skuszą jakichś rolników, którzy nigdy nie wapnowali. Ale i tak znaczna część rolników w ogóle się tym nie przejmuje i z kasy nie skorzysta.

U mnie na wsi jeden kolega wapnuje systematycznie. Pytałem go czy skorzysta z programu to tylko machnął ręką. Nie dziwię się. Pewnie na żadną działkę by nie dostał bo ma powyżej 5,5. Ja wapnowałem co nie co. Na pewno do 5,5 może mi brakować. Zobaczymy ile wyjdzie. I jeden kolega nigdy nie wapnował i jest zainteresowany. Jest jeszcze jeden sąsiad co raz po raz coś tam wapnuje. A reszta w ogóle sobie tym głowy nie zawraca.

Co będzie za 4 lata nie wiadomo. Ale myślę, że w ciągu tego czy następnego roku każdy zainteresowany się załapie. Bo wcale w skali kraju i ilość gospodarstw tak wielu po te pieniądze nie ruszy. Szczególnie małe gospodarstwa nie mają sprzętu, chęci, wiedzy i potrzeby by to robić. A one wciąż zajmują spory odsetek gruntów rolnych w naszym kraju.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Z tym kombinowaniem to bym uważał, napisane jest w rozporządzeniu że nie można wapnować wcześniej niż po złożeniu wniosku. Czyli mogą nam sami skontrolować pola zanim dadzą zwrot.

podaj link do rozporządzenia.

Opublikowano
22 minuty temu, pawelol111 napisał:

Cos mi sie wydaje ze nie masz racji.

Dzwonilem do stacji chemicznej i mowila mi babka ze jedna probka na 4 ha jak dzialka 6 ha to dwie probki. Mowie jej ze zaznaczymy 4 ha z 6 ona ok ale na 2 ha juz w tym rozdaniu 4 letnim nie dostane. Jeden raz na dzialke w ciagu 4 lat mozna dostac. 

Opublikowano
10 godzin temu, maciej napisał:

Na tira takiego wapna wejdzie 27 ton max czyli 13,5 t czystego składnika i teraz liczysz 13,5 x300 zł max do wydania albo jak kto woli 27 t x150 zł. Ile będzie na fakturze tyle zwrócą. Nie wiem tylko czy z VAT czy bez

Nie wiem czy dobrze prawisz , bo mi się wydaje że dopłata jest do wapna a nie wapna z transportem , bo jak by tak było to by transport drogi wynalezli

jak by tak było jak myśle to za tego tira dostaniesz 13,5 x  60 [30 zł tona wapna na kopalni powiedzmy ] a to by oznaczało że dofinasowanie jest dla kopalni i tych co próbki robią hahahaha , bo chyba ceny wzrosły

Opublikowano

Witam dobre będzie rozwiązanie jak wapno rozsieje na orke a nawóz na ściernie? Mówię to że chodzi pod rzepak bo wapno jeszcze nie dojechał a zaraz orać trzeba pod rzepak a czas i pogoda goni

Opublikowano

Kiedyś zrobiłem tak na jednej działce bo termin dostawy się spóźnial i wydawało mi się że były na niej słabsze wschody rzepaku. Choć może to też jakieś inne czynniki? Ciężko stwierdzić

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Z tym kombinowaniem to bym uważał, napisane jest w rozporządzeniu że nie można wapnować wcześniej niż po złożeniu wniosku. Czyli mogą nam sami skontrolować pola zanim dadzą zwrot.

Tak jak ktoś napisał można na papierze napisać, że wapno wysiane w ten sam dzień lub nawet dzień po. Nikt nie zdąży sprawdzić kiedy rozwiozłeś. Bardziej obawiał bym się kontroli jeśli ktoś z próbkami kombinował i nie wiadomo skąd je pobierał.

Jeśli złożysz wniosek i w ten sam dzień lub dzień po teoretycznie rozsiejesz wapno to masz kolejność dochowaną. Przez ten jeden dzień żadna kontrola ci nie dojedzie na pole. Twój wniosek nawet nie trafi pod rozpatrzenie przez ten jeden dzień.

Ja by bardziej pilnował dat na papierach tak by wapnowanie pola odbyło się po dacie wystawionej na badaniach próbek. Nie wiem czy zakup może być wcześniej ale chyba tak bo kupić sobie chyba można.

1 godzinę temu, ordynator napisał:

Nie wiem czy dobrze prawisz , bo mi się wydaje że dopłata jest do wapna a nie wapna z transportem , bo jak by tak było to by transport drogi wynalezli

jak by tak było jak myśle to za tego tira dostaniesz 13,5 x  60 [30 zł tona wapna na kopalni powiedzmy ] a to by oznaczało że dofinasowanie jest dla kopalni i tych co próbki robią hahahaha , bo chyba ceny wzrosły

Poczytaj sobie temat kilka stron do tyłu. Ludzie piszą, że wielu przewodników wystawia faktury na sprzedaż wapna gdzie cena jest całkowita z ceną transportu. Masz powiedzmy 100 zł za tone brutto na fakturze. Zapłata za samo wapno. Ale wapno kosztowało np w kopalni 60 zł brutto plus transport 40 zł brutto.

2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Można i tak :) Ale ja ten zapis tak odbieram że mogą nam sprawdzić pole jeśli zechcą, a po rozsianiu to raczej na twoją korzyść próbka nie wyjdzie.

Ale będziesz miał już złożony wniosek. czyli zachowasz kolejność jaką nakazuje to rozporządzenie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, hubertuss napisał:

Tak jak ktoś napisał można na papierze napisać, że wapno wysiane w ten sam dzień lub nawet dzień po. Nikt nie zdąży sprawdzić kiedy rozwiozłeś. Bardziej obawiał bym się kontroli jeśli ktoś z próbkami kombinował i nie wiadomo skąd je pobierał.

Jeśli złożysz wniosek i w ten sam dzień lub dzień po teoretycznie rozsiejesz wapno to masz kolejność dochowaną. Przez ten jeden dzień żadna kontrola ci nie dojedzie na pole. Twój wniosek nawet nie trafi pod rozpatrzenie przez ten jeden dzień.

Ja by bardziej pilnował dat na papierach tak by wapnowanie pola odbyło się po dacie wystawionej na badaniach próbek. Nie wiem czy zakup może być wcześniej ale chyba tak bo kupić sobie chyba można.

Poczytaj sobie temat kilka stron do tyłu. Ludzie piszą, że wielu przewodników wystawia faktury na sprzedaż wapna gdzie cena jest całkowita z ceną transportu. Masz powiedzmy 100 zł za tone brutto na fakturze. Zapłata za samo wapno. Ale wapno kosztowało np w kopalni 60 zł brutto plus transport 40 zł brutto.

Ale będziesz miał już złożony wniosek. czyli zachowasz kolejność jaką nakazuje to rozporządzenie.

Sprzedaje w tysiącach ton wapno wapno+transport w tej samej pozycji na fakturze i jest wszystko wporzadku. A jak by mnie ktoś zapytał to transport robię w cenie wapna i tyle. 

Edytowane przez DamianRolnikSkup