Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest możliwe że też należę do jakiejś starej szkoły bo mnie podobnie uczono że weglanu od 2 do 4 ton w zależności od rodzaju gleby, tlenku wapnia jeszcze mniej, nigdy nie słyszałem też że wapnem węglanowym nie można przenawozic. Przecież to nawet nie logiczne że nie można przenawozic jeśli węglan wapnia pH ma około 9.5

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@damianzbr kreda z koszelówki, bezpośrednio z kopalni bez pośrednika, oczywiście ich transport. Ja mam do kopalni coś około 90km chyba. 

Wiadomo, że w tamte strony na zachód cena nalatuje za transport, a i swoje biorą pośrednicy, ale tu na wschodzie można tanio kupić. 

Jakaś alternatywa dla tych małych gospodarstw to jest, ale znam osobiście jedno duże gospodarstwo ponad 300ha co stosuje właśnie ecogran co rocznie z braku czasu. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
o ile dobrze pamiętam to przy dużej ilości wysłanego wapna należy poczekać z siewem około 3 tygodni ponieważ zaraz po wysiewie wapno reaguje z fosforem i ten jest niedostępny dla roślin
Opublikowano

300 ha i kreda granulowana z braku czasu... słaby argument. Taniej było by Z BRAKU CZASU nająć usługę rozsiewania + załadunek zwykłego wapna, zamiast kupować granulat na 300ha.

Myślę że po prostu ktoś jest czegoś nie świadomy i wpadł w pułapkę, został oczarowany przez handlowców i mamy efekt.

Kolejny przykład, teraz z mojego ,,podwórka,,, gospodarstwo nie wiem dokładnie ile ale na pewno ha 100+ są ode mnie jakieś 25 km, u gościa gospodarza nagrywało do tej pory 3 grupy yutuberów, są to chłopaki od niego z wioski i okolicy. Gospodarz zadowolony z nagrywania bo świadczy także usługi rolnicze co często w tych filmikach jest zaznaczane z pełnymi danymi kontaktowymi  do gospodarza (wiadomo swoista internetowa reklama). Więc gospodarz normalnie z nimi rozmawia opowiada itd. aby filmiki była jak najbardziej wartościowe.

I zobacz w opisie tego filmu, ,,wapno tlenkowe,, a sieją pol calk.. xD Przecież chłopaki od kamerki sami sobie z głowy nie napisali opisu, tylko zapewne gospodarz im tak powiedział. Co ciekawe, widziałem na ich filmikach nówkę rozsiewacz RCW z UNI podejrzewam że to rozsiewacz tego gospodarza. Więc zobacz jaki paradoks, najpierw ktoś go namawia, albo sam podejmuje decyzję o zakupie nówki RCW UNIA GROUP, a później kupuje 50 ton węglanu wapnia, granulowanego. A żyje w świadomości że kupił tlenek wapnia.

Jak to można wytłumaczyć? Odpowiedź jest tylko jedna, brak wiedzy w tym temacie u gospodarza, łatwy kąsek dla oszustów handlowców.

Opublikowano

Argument jest jak najbardziej trafny, sypie co roku po 500kg na glebach o uregulowanym pH. Sam w tym roku po rozmowie z nim tak zrobiłem. 

A ja nigdzie nie napisałem o zakupie granulatu na cały areał B|

Nie każdy ma wszystkie działki z kwasem. 

Opublikowano (edytowane)

No wiesz, podtrzymanie pH a regulowanie pH to są dwie inne bajki. Ja cały czas mówię o regulowaniu pH, na podtrzymanie nie przeliczałem nigdy co bardziej się opłaci bo jak na razie jeszcze niestety nie mam takich zmartwień. I nie wykluczam że jest tak jak mówisz, że w takim wypadku granulat to sensowne rozwiązanie zwłaszcza taki po 210zł/t

Tu jest filmik, co potwierdza mi że gość ma także nówkę RCW. Ten filmik rok wcześniej nagrany niż filmik z rozsiewu polcalk. I tu w tym momencie filmu widać że z łyżki wysypuje się jakieś wapno jak piach. Czyli słaba reaktywność, wolne działanie. W 2014 posiał zwykłe wapno wolno działające, w 2015 wysiał polcalk,  w 2016 zaczęło  działać to zwykłe siane w 2014 a on pewnie uważa że to efekt po polcalk z 2015r... Ale go złowili ci handlowcy od polkalc-u, oj złowili klienta jak nic, bo zbieg okoliczności wypełnił ich proroctwa wyssane z palca...:ph34r:

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Ojj jakaż to tragedia że ludzie dla wygody kupują wapno granulowane. Czemu Ci co tak płaczą nad czyimiś pieniędzmi nie sieją superfosfatu pylistego (nie wiem czy wogóle jeszcze da się go kupić), bo przecież po co przepłacać? Czemu jeden kupuje Fendta, a drugi Zetora? Oba przecież zrobią tą samą robotę. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.03.2018 o 14:46, ZYLA napisał:

Ojj jakaż to tragedia że ludzie dla wygody kupują wapno granulowane. Czemu Ci co tak płaczą nad czyimiś pieniędzmi nie sieją superfosfatu pylistego (nie wiem czy wogóle jeszcze da się go kupić), bo przecież po co przepłacać? Czemu jeden kupuje Fendta, a drugi Zetora? Oba przecież zrobią tą samą robotę. 

Chłopie kto płacze? To jest forum staramy się pomagać i podpowiadać na wzajem, a podawanie przykładów nie jest zabronione. Mnie guzik obchodzi tamten rolnik jego nówka RCW i 50 ton polkalc.

Staram się zobrazować jak działają handlowcy, jak wciskają kit i jak dzięki przypadkom udaje im się uwiarygodnić swoje bajeczki o wapnach granulowanych nie wartych swojej ceny.

Tylko o to płaczę nic więcej, o to że granulowane nie są warte swojej ceny, ogarniasz czy przerasta cię to?

Co do superfosfatu pylistego, dlatego nie sieje się go bo raz: jest nie dostępny w sprzedaży lub bardzo trudno dostępny, dwa: za drogi względem innych, trzy: jest udowodnione naukowo że fosfor jest blokowany w niskim pH przez albo glin, żelazo, a w wysokim przez Ca. Czyli tak nie dobrze i tak źle. Po tym wszystkim doszli do wniosku że aplikowanie punktowe przynosi najlepszy efekt. Więc trudno sobie wyobrazić aplikację  pt. mączki fosforytowej.

Jeśli ty to wiesz to dobrze, ale wyjaśnię po naszemu innym zainteresowanym.

Każdy występujący w glebie pierwiastek Al, Fe, Ca łączy się z P (fosfor) występującym w glebie i taki związek w skrócie mówiąc wygląda tak: (Al + P) ; (Fe + P), (Ca+P) jest nie dostępny dla rośliny. Czyli Sam P jest dostępny, ale jak już złączy się z którymś z pierwiastków Al, Fe, Ca będzie nie dostępny dla rośliny.

I teraz tak, na 10m2 mamy 100 szt pierwiastków Al, Fe, Ca oraz na te same 10m2 wysiejemy 100 pierwiastków P. Wtedy wszystkie 100szt Al, Fe, Ca połączą się z 100szt  naszego wysianego P. I wtedy cały wysiany fosfor będzie zablokowany. W 10 m2 jest 100szt Al, Fe, Ca, to w 1m2 będzie 10 szt Al, Fe, Ca

Więc wysiejmy (podsiewaczem punktowo przy korzeniu) 100 szt. naszego fosforu na 1m2. W którym to 1m2 jest 10 szt. pierwiastków chcących złapać nasz fosfor. I też tak zrobią, 10 złych pierwiastków złapią 10 szt. naszego fosforu, czyli 100 szt - 10 szt = 90. Więc zostawią nam 90 sztuk dostępnego fosforu dla naszych roślin.

Sprawa jest dość mocno złożona, zobrazowałem ogólnikowo najprościej jak potrafię, myślę że niektórym dużo się wyjaśniło.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Wapno granulowane (mówię o kredzie i tylko nią mam na myśli, bo inne to wynalazki) nie jest żadnym wymysłem handlowców i chyba zgodzisz się że w niczym nie jest gorsza od tej luzem.  Za zgranulowanie i zworkowanie trzeba zapłacić. Cena jest jaka jest. Granulowane nie poleci do sąsiada, na ilości przejazdów można zaoszczędzić . A z tym luzem, ie każdy ma RCW, nie każdy może rozsiac zaraz po przywiezieniu, a potem to i rcw nie idzie rozsiac, a zabezpieczyć dobrze to nie prosta sprawa. 

Co do fosforu wszystko pewnie się zgadza, tylko co to ma wszystko do porównania granulowanego z pylistym? Pyliste malo dostępne bo mało kto już je kupuje. Tyle że granulat masz możliwość zastosowania punktowo? Ok tylko punktowo to ma możliwość posiania może ulamek ludzi z tego forum. Napewno nie ja. 

Ps. Nie sieję kredy. Stosowałem luzem węglanowe z racji niedoborów magnezu. To to jest dopiero pretekst do hejtu na tym forum ponoć. Także atakujcie ;)

Opublikowano

Pewnie że nie gorsze, wręcz to samo i suche w 99%. A luzem to jednak jakąś wilgoć ma.

Wymysłem handlowców jest dawkowanie kredy granulowanej określone na 500kg/ha zanotowane na worku jako zalecane... Tylko pytanie na co zalecają 500kg, na pole o pH 6,5??? I tu pies pogrzebany.

Punktowo miałem na myśli siew kukurydzy siewnikiem z podsiewaczem.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, danielhaker napisał:

@Tomek90, te 210zł/t to za najgrubszą frakcję? Cena oczywiście bez transportu?

Pytam o cenę, bo byłem tam jesienią zapytać o luz ale nie chcieli sprzedać, jedynie granulat w 3 frakcjach i zapomniałem po ile ta najgrubsza :) 

Najgrubsza była 260zł chyba, ale nie wiem czy to dobra opcja, średnia według mnie jest ok. 

210zł to za najdrobniejszą. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Jechałem i po drodze wstapiłem. Kreda granulowana w Rudce koło Łosic  260zl/tonę (BigBag 500kg). Z transportem do 80km -  280zł/t. Jeśli wygląda tak jak mi pokazała czyli z wyglądu i grubości jak pellet to ciekawie to wygląda. Luzem niestety nie sprzedają. 

Opublikowano
Dnia 11.03.2018 o 17:41, ZYLA napisał:

Wapno granulowane (mówię o kredzie i tylko nią mam na myśli, bo inne to wynalazki) nie jest żadnym wymysłem handlowców i chyba zgodzisz się że w niczym nie jest gorsza od tej luzem.  Za zgranulowanie i zworkowanie trzeba zapłacić. Cena jest jaka jest. Granulowane nie poleci do sąsiada, na ilości przejazdów można zaoszczędzić . A z tym luzem, ie każdy ma RCW, nie każdy może rozsiac zaraz po przywiezieniu, a potem to i rcw nie idzie rozsiac, a zabezpieczyć dobrze to nie prosta sprawa. 

Szuka się takich firm, które oferują wapno wraz z siewnikiem RCW. U mnie duża część handlowców z okolicy którzy handlują wapnem oferuje również rozsiewacz RCW, ja przykładowo dopłacałem 200zł do Amazonki 5 tonowej i sie nie martwie o siewnik. Wraz z transportem z morawicy, siewnikiem, wapno węglanowe wyszło mnie 2000zł za 25t. Podlaskie

• Like 1