Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie sam co roku glowiłem się jakie kupić bo rozsiewacz albo pożyczałem/wypożyczałem albo najmowałem usługę a to wychodziło dość drogo teraz ma swojego PIASTA kupionego za 6 tysi w kapitalnym stanie i od 2014 rozsiał już 20 składów wapna(moje i usługa u sąsiadów)i do tego w planie na ten rok kolejne 10 więc powoli zarabia na siebie...A już o tańszym wapnie z kopalni nie wspomnę ;)

Opublikowano

Lepiej kupić rozsiewacz za 5-10 tyś,   porządne wapno za 100 zł/t. niż wapno po 300-600 granulat.

Mieszanką mi gość sam robi pod Wojcieszowem, ale drugi rok przywozi mi tlenek po 105 zł z Opola. ale to taki tlenek że nie pyli się.

jaki tlenek za 105 zł z opola? ja kupuję z górażdży oxyfertil mix po 180 zł i strasznie się pyli

Opublikowano

Panowie mam pytanie, braliście kiedyś wapno z dalszych odległości? Zastanawiam się nad kredą ale jest dość daleko i zastanawiam się jak to sie odbija na cenie i czy w ogóle to wożą? Dzisiaj juz nie zadzwonie, ale moze ktos z Was cos wie?

Opublikowano

jaki tlenek za 105 zł z opola? ja kupuję z górażdży oxyfertil mix po 180 zł i strasznie się pyli

Nie wiem, mówi że  z Opola mi przywozi. może to jakiś odpad po produkcji z oxyfertilu, Nie jest pylący, trochę wilgotny i część jakby zgranulowana.

Na Wojcieszowie tlenek kosztuje 230, a  mi w marcu po 120 przywoził, ale był  w rozdartych workach, teraz jedna firma po 130 z Wojcieszowa mi oferowała.

Ale z Wojcieszowa to mieszanke 70% weglan,30% tlenek  mi przywoził to nic nie pyliło.

Opublikowano

Badałem u siebie glebe i kiepsko u mnie z magnezem (zawartość niska a nawet bardzo niska miejscami) a także nie zaciekawe ph. Jakie dobre wapno magnezowe polecacie? A może sypnąć wapno węglanowe a magnez uzupełnić w inny sposób? Tylko jaki?

Opublikowano

Bartekd91 zadzwon do Nordkalku i powiedza Ci gdzie w Twojej okolicy maja dystrybutora :)

Ja w tamyu roku brałem wapno z nordkalku w Agroloku cos ok. 100zł za tone tylko nie pamietam czy netto czy brutto, a kierowca co przywiozl mowil ze na przyszlosc on po 80zł przywiezie bez faktury itp.

Opublikowano

Nie wiem kiedy rolinicy zrozumia że Nordcalc to tylko marka - "gosciu z teczka pieniedzy", a wapno jedzie z najbliższej kopalni która spełnia ich standardy najczesciej Morawica jesli bez magnezu, chodzi tylko o przesiew ze dla nich jest towar który musi spełnic pewne wymogi. Juz o tym pisałem w Morawicy sa 2 linie produkcyjna ta lepsza która mili ładuje głownie dla nordkalca i głownie na wagony a druga linia to każdy moze kupic. Zapewnie w innych kopalniach tez maja podobne kontrakty i woża w inne rejony kraju. Ja nie lubie napychac kieszeni posrednikom  :) Nie wiem ile masz do Kielc ale po 80zł z kwitem to spokojnie do mnie przywioze i jeszcze na tym zarobie pare zł :) 

Opublikowano

Bialy wyłapałeś jeszcze jakieś lepsze wapno od premium-a? Bo z kredą w tym roku to pewnie będzie kiepsko, za dużo popadało. A wapnowania sporo u mnie będzie.

RCW już się tuninguje jak u ciebie było :P, tylko teraz jakie wapno, ale ten premium to widzę po kukurydzy że dobrze działa, tzn. chyba magnez z niego tak ją bujnął na takich działkach co rok temu nie miała siły rosną mimo że gleba ciężka. No fakt że dałem 27t na 6 ha, ale działa. 

Opublikowano

Narazie chyba zostaje przy premium bo u mnie bieda z magnezem, a od tego czesto sa żółte place w zbożu nie koniecznie tylko pH. I tak jak piszesz chyba trzeba dawac po 5-6t do tej pory dawałem po 3t musze zrobic badania jaki skutek to dało. Ta sama firma moze załątwic czysty weglan wapnia o podobnej konsystencji ale cena dużo wyższa prawie x2 i chyba najlepiej wyjdzie narazie jechac radkowitem premium chyba ze juz magnezu bedzie oporowo to wtedy zminic na cos bez magnezu. 

Opublikowano

Dobra, dzwoniłem dobrych przedstawicieli tylko żaden nie odebrał i d*pa, to nie wiem kurczę jakie polecacie to wapno zakupić,ph w tamtym roku bylo 4.7 wiosna sypalem tonę kredy ogólnie sype co rok cos ale marny skutek ile by tego nasypać gleby średnie mieszane 1-4 klasa przewaga 2-3? Bo sam nie wiem, każdy pisze nordkalk dobre wapno.

Opublikowano

tona kredy to jak łyżeczka curku na dzbanek 2l :) JAkbys dał 4-5t na raz lub podzielił na 2 dawki  to moze by cos z tego bylo :) Wapna weglanowego to trzeba dac 4-5t i to 2 x zeby takie pH ruszyc choc o 1 do góry. 

Opublikowano

No wlasnie u mnie jest plac maja wapno prawdopodobnie morawica 5.5tony sypie na ta siewke przyjeżdża rozsypuje i mysle dac to na hektar koszt kolo 360zl dokladnie musze dopytać, tylko czy dobrze tym wapnem zrobię żeby w błoto kasy nie wywalić.

Opublikowano

tona kredy to jak łyżeczka curku na dzbanek 2l :) JAkbys dał 4-5t na raz lub podzielił na 2 dawki  to moze by cos z tego bylo :) Wapna weglanowego to trzeba dac 4-5t i to 2 x zeby takie pH ruszyc choc o 1 do góry. 

nie zartuj 5ton razy 2 by podnieść o 1 ph

Opublikowano

mam pytanie bo nie wiem jakie wapno wybrać na pola gdzie ziemia jest dosyć ciężka w zasadzie sama glina  pola niebyły wapno większą ilości od ponad 50 lat tylko to co w nawozach się znajduję to uszczerbek potrzeb więc nie wiem jakie kupić węglanowe czy tlenkowe tylko że tlenkowe to chyba na lekkie ziemie i w jakich dawkach

Opublikowano

karolursus ja na dzierzawie kl 4b mialem takie place gdzie kukurydza nawet do kolan nie rosła 2 lata temu dalem po 500kg tlenkowego a w tamtym roku na jesieni po 3.5t z rordkalku i w tym roku nawet w tych najgorszych miejscach ma powyzej 2.5m :)

Opublikowano

Nie wiem kiedy rolinicy zrozumia że Nordcalc to tylko marka - "gosciu z teczka pieniedzy", a wapno jedzie z najbliższej kopalni która spełnia ich standardy najczesciej Morawica jesli bez magnezu, chodzi tylko o przesiew ze dla nich jest towar który musi spełnic pewne wymogi. Juz o tym pisałem w Morawicy sa 2 linie produkcyjna ta lepsza która mili ładuje głownie dla nordkalca i głownie na wagony a druga linia to każdy moze kupic. Zapewnie w innych kopalniach tez maja podobne kontrakty i woża w inne rejony kraju. Ja nie lubie napychac kieszeni posrednikom   :) Nie wiem ile masz do Kielc ale po 80zł z kwitem to spokojnie do mnie przywioze i jeszcze na tym zarobie pare zł :)

Dokładnie kolego, już wiele razy to zauważyłem że niby to wożą kujawit czy morawice w super promocyjnej cenie to za każdym razem inny materiał, a najgorsze jak czasem dowiozą posodowe.

W sumie potem się nie dziwie że każdy woli przepłacić za granulat, jak kupisz oryginalny polcalk to wiesz co kupiłeś.