Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam przyczepe d 35. Dziadek ją kupil 25 lat temu do remontu  jednak jej nie zarejestrowal na siebie i nie remontowal. Przez te lata byla używana sporadycznie ale teraz chcialbym ją wyremontować i zarejestrować. Czy to możliwe? Przyczepa ma tablice i wszystkie papiery ale nie ma OC.  Da sie rade to zarejestrować ?

Opublikowano (edytowane)

skoro masz tablice to musi być gdzieś dowód rejestracyjny .Jak go nie masz przy sobie to , podejrzewam,że UK nie wyda duplikatu osobie obcej .Jeśli masz ten dowód nawet na inną osobę  to napisz umowę kupna sprzedaży ,,zrób przegląd techniczny zarejestruj na siebie( na podstawie umowy ) i dopiero  ubezpiecz . Taką drogę przeszedłem z ciągnikiem ,który też nie był przez dość długi czas ubezpieczony

\\

Edytowane przez DarekD
Opublikowano

Posiadania OC obowiązuje od dnia zakupu pojazdu. Jeżeli w wyniku przeprowadzonej kontroli w danym roku kalendarzowym UFG wykryje przerwę w ubezpieczeniu nałoży karę , w przypadku ciagnika rolniczego od 130 do 670 zł .

Opublikowano (edytowane)

Gdzieś w galerii koś pisał że można zarejestrować przyczepę z "obciętym" dowodem; w rodzinie są dwie takie D-47  tylko kupione z prywatyzowanego PGR gdzie przed prywatyzacją zostały wyrejestrowane i stąd obcięte dowody, tablice jakieś tam są dowody bez przeglądów i OC też. Nie ma i nie było żadnej faktury ani umowy, kupione jako złom  . Firma nie istnieje już dwadzieścia lat idzie to jakoś odkręcić czyt. zarejestrować? 

pozdr

edit:

Jedna ma obcięty dowód i jest wyrejestrowana, druga ma dowód cały czyli chyba do końca funkcjonowała  jako zarejestrowana.

pozdr

Edytowane przez zydor
Opublikowano
1 godzinę temu, zydor napisał:

Gdzieś w galerii koś pisał że można zarejestrować przyczepę z "obciętym" dowodem; w rodzinie są dwie takie D-47  tylko kupione z prywatyzowanego PGR gdzie przed prywatyzacją zostały wyrejestrowane i stąd obcięte dowody, tablice jakieś tam są dowody bez przeglądów i OC też. Nie ma i nie było żadnej faktury ani umowy, kupione jako złom  . Firma nie istnieje już dwadzieścia lat idzie to jakoś odkręcić czyt. zarejestrować? 

pozdr

edit:

Jedna ma obcięty dowód i jest wyrejestrowana, druga ma dowód cały czyli chyba do końca funkcjonowała  jako zarejestrowana.

pozdr

Ale musisz mieć dokument przeniesienia własnosci umowe lub fakture z poprzednim włascicielem który wyrejestrował, jezeli masz dowody rejestracyjne, tablice rejestracyjną i dokument zakupu to idziesz do rejestracji (wydziału komunikacji) a jeszcze musisz mieć wazny przeglad techniczy a w dniu rejestracji wykupić OC

Opublikowano

tak jak pisał kolega @wojtal bez faktury lub umowy nie da rady tego zarejestrować. i jeszcze jedno. w DR musi być wpis rolnicza lub ciężarowa rolnicza, jeżeli będzie tylko ciężarowa to i tak WK odmówi rejestracji -pojazd wyrejestrowany nie podlega ponownej rejestracji za wyjątkiem przyczepy rolniczej i ciągnika rolniczego. ja tak rejestrowałem ciągnik, nie miał oc, blachy, tylko  stary DR, kwit od diagnosty z przeglądem i umowę

Opublikowano

Czyli raczej doopa, bo żaden dokument typu f-ra lub umowa do tych przyczep nie istnieje - po prostu nigdy go nie było , takie były czasy i wtedy podobno to była kupa radości jak były dwie przyczepy o papiery nikt sie nie martwił..

POZDR

Opublikowano

hej mam taką sytuację. Dziadek kupił z samopomocy chłopskiej przyczepę d47a jest faktura, zarejestrował itd. W 1995 r. przyczepa została wyrejestrowana.  Dziadek już nie żyje, w międzyczasie gospodarka przekazana na ojca a teraz na mnie. Chciałem zarejestrować przyczepe, mam stary dowód, fakturę zakupu na dziadka i potwierdzenie wyrejestrowania. Pani w okienku twierdzi że nie zarejestruje bo nie mam papieru na to że przyczepa jest moja. Tłumacze jej że przyczepa jak i inne sprzęty rolnicze została przepisana razem z całym gospodarstwem. Ona na to że nigdzie nie jest napisane że to przyczepa rolnicza ani w dowodzie ani na fakturze. Przez brak tego jednego słowa nie mogę zarejestrować. Ktoś wie jak ugryźć ten temat? Pozdrawiam

Gość marekfarmer
Opublikowano
15 minut temu, kellyq napisał:

hej mam taką sytuację. Dziadek kupił z samopomocy chłopskiej przyczepę d47a jest faktura, zarejestrował itd. W 1995 r. przyczepa została wyrejestrowana.  Dziadek już nie żyje, w międzyczasie gospodarka przekazana na ojca a teraz na mnie. Chciałem zarejestrować przyczepe, mam stary dowód, fakturę zakupu na dziadka i potwierdzenie wyrejestrowania. Pani w okienku twierdzi że nie zarejestruje bo nie mam papieru na to że przyczepa jest moja. Tłumacze jej że przyczepa jak i inne sprzęty rolnicze została przepisana razem z całym gospodarstwem. Ona na to że nigdzie nie jest napisane że to przyczepa rolnicza ani w dowodzie ani na fakturze. Przez brak tego jednego słowa nie mogę zarejestrować. Ktoś wie jak ugryźć ten temat? Pozdrawiam

Jeśli  nie ma w akcie notarialnym wymienionego sprzętu   nie  przerejestrujesz go na ten akt.  U mnie było  podobnie  tylko że z Ojca na mnie  ale  pani  która  rejestrowała  przymknęła  oko  ale nie powinna zarejestrować. 

Najlepiej zrób  umowę  kupno sprzedaż  z dziadka  na twojego  ojca  potem na ciebie   i problemu  nie będzie  wtedy.   Rejestrowałem w zeszłym roku ciągnik   który  od 1995 roku nie był  przerejestrowany  miałem faktury i umowy  i  szło  Zarejestrować  co prawda na dowód  czekałem  6 tygodni  bo czegoś  nie mogli sprawdzić  ale w końcu  wszystko w archiwach  znaleźli.  I  dowód  przyszedł :)

Opublikowano

Co by w umowie nie wpisał (nawet jak zaniży) oczywiście i tak trzeba zgłosić ten fakt do US i wypełnić deklaracje PCC-3 oni tam mają swoje tabele i jak będzie za nisko wezmą wg swoich danych. Ale zazwyczaj na tak stare pojazdy biorą ile wpiszesz hehe bo jak za swoją płaciłem to nie mogli znaleźć takiej w swoich danych i poszło jak było w umowie

Opublikowano
2 godziny temu, pawlus224 napisał:

Tylko pamietajcie o "odpowiedniej" kwocie w tych starych odtwarzanych umowach bo inaczej urząd skarbowy moze się upomniec o podatek plus odsetki. 

Nie ważne jaką kwotę napisze i tak mandat z US za niedotrzymanie terminów. ....

po za tym teraz z cepik jak wyrejestrowann dawno mogą być problemy

Opublikowano

Problemem nie jest  brak potwierdzenia przekazania , tylko fakt ,że nie jest to przyczepa rolnicza (D47a - ciężarowa , D47b ciężarowa rolnicza) , tylko ciągniki rolnicze i przyczepy rolnicze podlegają powtórnej rejestracji ( z kilkoma wyjątkami).

Opublikowano

ech, masz rację a ja to obszedłem ;)

Co masz wpisane w starym dowodzie rejestracyjnym? Przyczepa ciągnikowa, transportowa, ciężarowa, rolnicza? Ale dokładnie lub wrzuć skan dowodu rejestracyjnego tutaj to się pomyśli.
D47A po zmianach konstrukcyjnych będzie przyczepą ciężarową-rolniczą i podlega ponownej rejestracji z badaniem technicznym na dwa lata. Pytanie kiedy były te zmiany zrobione no i przede wszystkim co jest w starym dowodzie.

Opublikowano

jeżeli przyczepa była wyrejestrowana i wtedy miała ciężarowa to jej nie zarejestrujesz bo rejestracji podlega tylko ciężarowa rolnicza.
Mi wystarczyło że na umowie k-sprzedaży wpisałem przyczepa rolnicza, w wydz. komunikacji powiedziałem że dowód został im zdany i już. Wszystko zależy od człowieka a D47A ciągałem dwie i jedna była rolnicza a druga ciężarowa więc nie ma co patrzeć na cyferki D47A D47B choć ta druga była tylko rolnicza.

• Thanks 1
Opublikowano

Hej, w starym dowodzie mam wpisane "rodzaj pojazdu- przyczepa, rodzaj nadwozia- wywrotka, przeznaczenie- użytek własny, marka- d47a, typ- sanok, rok produkcji- 1981"

dodam że na tabliczce znamionowej też jest d47a, przyczepa stoi na oponach 20 szosowych od nowości. Jak zrobić żeby mi to uznali za rolniczą? Bo teraz wychodzi na to że skoro to nie jest rolnicza to nie mogła być przepisana razem z ziemią i innym dobytkiem mechanicznym. Właściwie to teraz jest bezpańska bo dziadek nie żyje. Biurokracja kuźwa jego mać.

Opublikowano

Najlepiej chybs zrobic jakas tam sprawe spadkowa - kiedys sie pytalem w podobnej sytuacji to koszt 50zl (biurokracja ) . Jak juz bedziesz mial w reku papier to wtedy udajesz sie z przyczepa do okregowej stacji kontroli pojazdow , na przyczepie musi byc zamontowana tablica twi (trojkąt) i tylny zaczep + standardowe wymogi zeby przeszla przeglad ,tam robia jej zdjecia , robia dokumentację za okolo 350zl z przegladem i z cala papierkologią idziesz do WK przerejestrowac przyczepe na siebie ,wydzadza Ci nowy dowod w ktorym bedzie napisane "przyczepa rolnicza"(nie kazda stacja ma uprawnienia do tego).

Tak przynajmniej wyglada to u mnie.