Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 17.12.2020 o 17:45, astrahxenon napisał:

Ok a przyczepa d 50 podlega ponownej rejestracji ? Bo ktoś mi mówił że ona nie jest typowo rolniczą ?

ciągnik rolniczy i przyczepa rolnicza podlega ponownej rejestracji - jest to stary zapis w ustawie prawo o ruchu drogowym ale aktualny.
Obecna klasyfikacja mówi o przyczepach ciężarowych i ciężarowo-rolniczych. W teorii tego nie zarejestrujesz bo pewnie była tą ciężarową/transportową/samochodową itp a nie ciężarowo-rolniczą lub rolniczą lub ciągnikową (taki wpis też widziałem w dowodzie rejestracyjnym).
Wszystko zależy od tego co jest w papierach a jak ich nie masz to w archiwum wydziału komunikacji. Mi wyciągali papiery z lat 60tych i się dało zarejestrować.
Teraz dowiadywałem się o D47A czyli ciężarowa/transportowa/samochodówka i o dziwo kobitka powiedziała mi że zarejestrować się da o ile będę miał ciągłość umów (faktycznie jest to D46, nr ramy się zgadza itp tylko ktoś modele pomylił w ostatnim dowodzie rejestracyjnym).

Dnia 17.12.2020 o 17:43, wojtal24 napisał:

jak napiszesz umowe z wlascicielem co widnieje na fakturze to tak jak jest nr rejestracyjny to jeszcze lepiej mozesz wpisac w umowie ze brak dowodu rejestracyjnego (jezeli go nie ma) to przeglad i oc w dniu rejestracji

dokładnie

Opublikowano
Dnia 17.12.2020 o 17:45, astrahxenon napisał:

Ok a przyczepa d 50 podlega ponownej rejestracji ? Bo ktoś mi mówił że ona nie jest typowo rolniczą ?

Przyczepy ciężarowej nie można powtórnie zarejestrować , ale ta prawdopodobnie nie została wyrejestrowana , gdyż posiada tablicę rejestracyjną , a dowód zaginął. Tak czy inaczej musisz najpierw udać się do wydziału komunikacji celem pobrania dowodu ( pozwolenia czasowego ) aby móc zrobić przegląd . Zadaniem wydziału jest odnalezienie w rejestrze owej przyczepy ( własnym lub pozamiejscowym ).

Opublikowano

1. ciężarowej w teorii nie ale w praktyce - zależy czy już była zmieniona na rolniczą czy nie bo d50 była tylko i wyłącznie ciężarową ale ludzie dokonywali zmian na rolniczą i taką da się ponownie zarejestrować ;) Zresztą wszystko zależy od wydziału ;)

2. Tutaj wystarczy sprawdzić czy jest zarejestrowana - jeżeli nie ma tylko Dowodu to jest napewno OC i na UFG będzie wiadomo coś. Jeżeli nie jest ubezpieczona to potrzeba zajrzeć do CEPa a najprościej i najszybciej zrobić to w Wydziale Komunikacji bo żaden policjant nie będzie ot tak sobie grzebał w tym ustrojstwie.

3. Tak z własnych doświadczeń to w CEPiK a raczej w Centralnej Ewidencji Pojazdów czyli CEP mimo że pojazd zostanie wyrejestrowany to on jest i jego dane są ale oznaczony że nie "Nie figuruje w CEP". Trochę to mało zrozumiałe ale tak jest i kilka minut w Wydziale komunikacji i panie go odnajdą, trochę dłużej zejdzie jak ktoś chce zajrzeć do teczki/wersji papierowej.

Opublikowano

Nie wszystko jest w CEP/CEPIK. Jeżeli przyczepą jest na czarnych tablicach, a jak jeszcze ostatnio miała robione badania techniczne w latach 90, to w systemie jej nie ma- zostaje tylko papier. A jak jeszcze rejestrowana była w urzędzie gminy, to już w ogóle pozamiatane..

Opublikowano (edytowane)

No to jak nie miała badania technicznego od 20 lat to życzę powodzenia, z własnego doświadczenia. Diagnosta nie zrobi badania, bo nie ma pojazdu w systemie, a w starostwie jak znajdą coś w archiwum to w system wpiszą, mimo że przyczepa nie była wyrejestrowana i miała ciągłość ubezpieczeń... I mimo braku zmiany właściciela od 30 lat i tak trzeba było wyrobić nowy dowód i białe tablice, 3 miesiące chodzenia po urzędach

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano (edytowane)

ech, masz dostęp do CEP? To nie opowiadaj bajek bo jest tam wszystko tylko trzeba umieć odnaleźć pojazd a że diagnosta woli zrzucić to na W.Komunikacji bo oni dadzą miekki dowód i diagnosta jest czysciutki jak łza to jedno. To że w W. Komunikacji albo są stare dziadki nie mające pojęcia o komputerach lub młodzi na stażu to się nie dziw że czasem ciężko im coś ogarnąć. Mówię to z własnego doświadczenia. Są tam nawet pojazdy wyrejestrowane itp i to takie gdzie ostatnia czynność była 20lat temu (odbiór dowodu czy badanie techniczne czy wyrejestrowanie).
Kiedyś wyciągnięcie kwitów zajęło mi 3 miechy, teraz w 15 minut miałem na stole teczkę z archiwum itp. Kwestia wiedzieć jak szukać i o co pytać.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano
18 godzin temu, andrzej78 napisał:

Przyczepy ciężarowej nie można powtórnie zarejestrować , ale ta prawdopodobnie nie została wyrejestrowana , gdyż posiada tablicę rejestracyjną , a dowód zaginął. Tak czy inaczej musisz najpierw udać się do wydziału komunikacji celem pobrania dowodu ( pozwolenia czasowego ) aby móc zrobić przegląd . Zadaniem wydziału jest odnalezienie w rejestrze owej przyczepy ( własnym lub pozamiejscowym ).

to że posiada blachę nie oznacza że nie jest wyrejestrowana, w latach 80-90 zdawało się co najwyżej dowód, przynajmniej w moich okolicach takie praktyki były

Opublikowano (edytowane)

@Nikita_Bennet widać macie porządek w wydziale komunikacji. Papierów od mojej d 47b nie udało się znaleźć. Nie wiem czy im się chciało czy nie ale z rejestracji nici. Mam fakturę zakupu tablicę rejestracyjną ale nie mam dowodu. Chociaż na fakturze jest pieczątka sprzedającego tj SKR u to WK musi mieć papier, ze ona faktycznie należała do SKR. Faktura dla nich to za mało. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
7 godzin temu, hubertuss napisał:

@Nikita_Bennet widać macie porządek w wydziale komunikacji. Papierów od mojej d 47b nie udało się znaleźć. Nie wiem czy im się chciało czy nie ale z rejestracji nici. Mam fakturę zakupu tablicę rejestracyjną ale nie mam dowodu. Chociaż na fakturze jest pieczątka sprzedającego tj SKR u to WK musi mieć papier, ze ona faktycznie należała do SKR. Faktura dla nich to za mało. 

daj mi na priva nr ramy + nr rej. .....
I najlepiej zdjęcie tabliczki znamionowej lub chociaż rok rejestracji...

Opublikowano
Dnia 24.12.2020 o 07:33, hubertuss napisał:

@Nikita_Bennet widać macie porządek w wydziale komunikacji. Papierów od mojej d 47b nie udało się znaleźć. 

Znany jest mi przypadek - znajomy zakupił przyczepę od lat bez przeglądu. Była tablica i dowód ,ale  nie było jej w systemie. Jak się okazało ,w innym wydziale skąd  pochodziła .ktoś pomylił jedną cyfrę w numerze ramy przy wpisie do rejestru papierowego.

Dnia 24.12.2020 o 07:33, hubertuss napisał:

@Nikita_Bennet widać macie porządek w wydziale komunikacji.  Mam fakturę zakupu tablicę rejestracyjną ale nie mam dowodu. Chociaż na fakturze jest pieczątka sprzedającego tj SKR u to WK musi mieć papier, ze ona faktycznie należała do SKR. Faktura dla nich to za mało. 

Takie info mają wydziały, jeżeli dotyczy to pojazdu z poza powiatu to przecież istnieją kanały komunikacji. Może też tak być .że ktoś już nabył dowód od tej przyczepy z inną fakturą i gdzieś zarejestrował na ten nr ramy.

Opublikowano

Dodatkowo jeżeli w Twoim wydziale brakuje im dokumentu to udaj się do wydziału stosownego do miejsca pierwotnego zarejestrowania przyczepy i żądaj zaświadczenia z ewidencji dotyczących omawianego pojazdu. Masz po swojej stronie KPA (art.217 i 218 ).  Obowiązkowo jakiś dokument muszą wydać ( może też to być odmowa ) ale z podstawą prawną.Tak brzmi jeden z wymogów przy rejestracji:

• dowód rejestracyjny i tablice rejestracyjne, jeżeli pojazd był rejestrowany w kraju (w przypadku zagubienia dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu wymagane jest zaświadczenie wystawione przez organ ostatniej rejestracji)