Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 5.12.2018 o 18:08, knoro93 napisał:

Dzięki za odpowiedź Panowie. Rozmawiałem ze znajomym i mówił że siłownik jednostronnego działania to troche porażka. Spreżyna po jakims czasie traci swoje właściwości i nie działa to jak trzeba. Mówił żeby szukać raczej czegoś z siłownikiem dwustronnego działania co na to powiecie? Ogólnie rozsiewacz ma pracować z t25 i jest plan żeby dorobić wózek pod rozsiewacz i zwiększyć pojemność do min 1000 l. Z ocynku chyba zrezygnuje bo ponoć ocynk jest tak samo mało trwały jak farba co innego nierdzewka ale z drugiej strony co z tej nierdzewki jak rama bedzie pomalowana i za jakiś czas tak czy siak trzeba będzie ja odmalowywać. jeszcze jedno pytanie czy w pojemność 600 l wejdzie mi worek mocznika?

Bag mocznika nie da rady a co do siłownika to masz w rusku 2 wyjścia hydro ?? 

Siałem ciapatym z bagiem to na nie równym polu i przy bruzdach no to raczej kiepsko, na płaskim może jakoś obleci ale optymalnie to coś w stylu 3P chociaż lub coś w podobie.5211 czy cuś

Opublikowano

O mocznika gdzieś już pisaliśmy - gęstość ok 0.7, więc można sobie policzyć jaka musi mieć rozsiewacz pojemność. 

Jak ma pracować z wladkiem, to chyba nie masz za wiele tego pola, to tak konieczne te 1000l min i kombinowanie z jakimiś wózkami? 

Opublikowano

Na takie akcje podwieszam na przedni zaczep 2 rdzenie od spawarki + konstrukcja jakaś tam,i dobre 100 kg jest. Ale ogólnie sieję sześćdziesiątką i max 600 kg [z 1200 zdjęłem nadstawkę i jest ok]. Do 30   podpinam dyżurny lejek ,jak tam coś trza dla krówek podsiać. Trzydziestka to utrzyma,ale w przypadku wiosny jak w bagno się załaduję,z racji braku kabiny,to tylko komin będzie widać. Nie przeskoczy,a się za ptif-ptafa

Opublikowano
Dnia 6.12.2018 o 11:00, knoro93 napisał:

Mam w planach dorobic wozek do rozsiewacza.  Znajomy tak ma i sobie chwali.  A czy 800 l ma taka sama rame jak 600l? Bo jesli tak to wystatczy nadstawka nie musze kupowac od razu 800l 

Masz zdjęcia tego wozka? U mnie sasiedzi tez porobili i nie chcą slyszec o zawieszanym rozsiewaczu :)

Opublikowano

Panowie znalazłem 3 rozsiewacze które według mnie są warte uwagi w swej cenie:

https://www.olx.pl/oferta/rozsiewacz-langren-rs-600-CID757-IDxEnKJ.html#06c5be13af

podobno zbudowany na podstawie jakiegoś niemieckiego, a wiec sprawdzona konstrukcja, malowanie wyglada w miare ok chociaz na żywo nie widziałem jedynie co na filmikach i ogólnie spośród polskich cieszy sie chyba jedna z lepszych opinii

https://www.olx.pl/oferta/rozsiewacz-altro-800l-CID757-IDqAuBt.html#a0ad2016fd
podobny komentarz jak do langreena w zasadzie prawie niczym sie nie różni od niego po za stopkami i większą ceną

https://www.olx.pl/oferta/rozsiewacz-nawozu-600-l-przekladnia-rauch-ocynk-CID757-IDyfBvu.html#06c5be13af;promoted
Przekładnia Rauch, dwustronna hydraulika, ocynk w cenie, niska cena rozsiewacza. Ogólnie wydaje mi sie że ma najwiecej plusów z pośród tych trzech jednak troche martwie się że może mieć najsłabsze malowanie ramy i ta regulacja na śrube też troche wydaje mi się do d*py ale to moża jakoś tam przerobic nawiercic otwory i wstawic jakiegos bolczyka do przekładania zamiast tej śruby to w sumie najmniejszy problem.
Co myslicie o każdym z nich i który byście wybrali

Opublikowano

Ta Abra taka jakaś... Będzie sypać na ciągnik z tak daleko zamontowaną osłoną. Przekładnia Rauch- ok, ale kształt otworów w skrzyni, ich odległość od talerza czy zawsuwy (kawał płaskowinka nie wyglądającego jakby miał lata wytrzymać) nie wygląda zachęcająco. No i talerz- ciężko powiedzieć jak z dokładnością siewu, bo wzorowany na rauch raczej nie jest

Opublikowano

nie przekładnia rauch a przypominająca wizualnie te przekładnie, sądzę że tylko tyle ma z nimi wspólnego, taki chłyt marketingowy xD

langren jak i altro też ma w opcji hydraulikę na każdy talerz ;)

woprol tak ale model junior, też bardzo chwalone siewki

• Thanks 1
Opublikowano

na przekładni raucha robi jarmet z tym ze jest to przekładnia produkowana w polsce a chodzi o wolno obracające sie mieszadło . jak by był na przekładni rauch ten abra to za samą licencje rauch by zgarnął kase 

Opublikowano
3 godziny temu, izydor6280 napisał:

nie przekładnia rauch a przypominająca wizualnie te przekładnie, sądzę że tylko tyle ma z nimi wspólnego, taki chłyt marketingowy xD

langren jak i altro też ma w opcji hydraulikę na każdy talerz ;)

woprol tak ale model junior, też bardzo chwalone siewki

Tu chodzi o siłownik dwustronnego działania w langrenie masz jednostronnego a powrót na sprezynie.

Opublikowano
Dnia 1.02.2019 o 13:54, Matey napisał:

niee, ja nie mam nic do powiedzenia w tym temacie. Ale znam przypadek ze kupili nowy, posiali dwa lata wstawili w krzaki i kupili starą amazonkę 

woprol to na-pewno nie były ja mam tego nowszego i siew z dawkowaniem na plus równo bez pasów co do tabele ok +- 10kg  do tego ten nowy lakier nie myłem go od wiosny do czerwca nic nie odparzyło 

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

woprol to na-pewno nie były ja mam tego nowszego i siew z dawkowaniem na plus równo bez pasów co do tabele ok +- 10kg  do tego ten nowy lakier nie myłem go od wiosny do czerwca nic nie odparzyło 

Ciekawe jak spisuje się w nich paka z blachy nierdzewnej

Opublikowano
38 minut temu, Roman176 napisał:

no chyba wiem co widziałem w krzakach

Opublikowano
21 godzin temu, Matey napisał:

no chyba wiem co widziałem w krzakach

a morze Janusze mechanizacji ?? bo gdyby mądrzejszy to pewnie by sprzedał a po Januszach niestety nie nadaje się na sprzedaż 

Opublikowano

Witam chciałbym kupić nowy polski rozsiewacz bo mam lejek i mnie już poprostu wkurza. Myślę nad altro lub langrenem i pytanie którego z nich wybrać żeby rozwiewał na szerokości 12m równo czy tabele się w nich zgadzają itp proszę o wypowiedzi posiadaczy

Opublikowano

Ja bym nie kupił żadnego z tych trzech rozsiewaczy z linku. Jeśli ktoś chce siać nawozy po ścieżkach np 12 m to wszystkie to lipa. One mają jedną podstawową wadę, która nie pozwoli siać nawozu dokładnie tj równo. Źle jest zrobiony wysyp nawozu na tarczę. Aby siać dobrze na boki wysyp powinien być blisko środka tarczy. Tutaj mamy wysyp z boku. Kręcąca się tarcza wyrzuci nawóz przeważnie do tyłu. Na boki już mniej doleci.