Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma się co spieszyć ja jeszcze pierwszej nie sypałem

Opublikowano

czy oby nie nakręcacie się za bardzo z sypaniem/laniem drugiej dawki azotu? Ledwo 7-10 dni minęło od N1... Za jakiś czas zmieni się teoria że druga dawka azotu 8 tygodni przed kwitnieniem...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, staszek131415 napisał:

Nie ma się co spieszyć ja jeszcze pierwszej nie sypałem

jak będziesz sypać daj znać ja też czekam  i sie nie spiesze

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

4-6 tygodni przed kwitnieniem (zależnie od literatury)

2 godziny temu, skywalker89 napisał:

No ja dałem na 1raz saletrosan 300kg, ale rzepak tak tragicznie wygląda po zimie, że jeszcze tak nie miałem. Jakbym żył bez okularów to pewnie bym to orał. 😄.

Ale widać, że coś zaczyna odbijać.. mam w planie dać rsm32 250-280l, ale czy dawać już? Czy może dać teraz część tego rsmu np 150l, a za tydzien-dwa jeszcze saletry ze 150kg? Azotu i tak mi coś będzie brakować i na coś będę musiał dokupić.. ktoś coś podpowie? Miałbym chęć jutro wylać to i miałbym temat zamknięty

Nie myślałeś żeby teraz go pogonić saletrą? Jak bardzo słaby to ja bym dał po niedzieli te 150 saletry, a za 2-3 dni (max pod koniec tygodnia) rsm. Saletra zadziała dość szybko a połowa azotu z rsm-u zanim ulegnie hydrolizie to akurat za te 2-3 tygodnie będzie dostępna

Opublikowano

Ja 1 marca dałem 350kg saletrosanu a wczoraj 400 kg saletry, rzepak mały ,obgryzione liście. Decyzja taka a nie inna, w tamtym roku sypałem 5 tyg przed kwitnieniem i przez suszę był to za późny okres. Rzepak mi zakwitł około 20 kwietnia - nie pobrał azotu i wystrzelił. W tym roku dość odważnie akurat po sypnięciu poszedł deszcz..... ciekawe co z tego będzie.

Opublikowano

Zapowiadają za dwa tygodnie ochłodzenie i atak zimy, więc to najlepiej byłoby przeczekać i potem dowalić, tylko znowu czy mocznik z rsm'u tak szybko zadziała wkońcu będzie to już 21 marca, zobaczymy jak się sytuacja pogodowa rozwinie.

Opublikowano
57 minut temu, Mich9 napisał:

Zapowiadają za dwa tygodnie ochłodzenie i atak zimy, więc to najlepiej byłoby przeczekać i potem dowalić, tylko znowu czy mocznik z rsm'u tak szybko zadziała wkońcu będzie to już 21 marca, zobaczymy jak się sytuacja pogodowa rozwinie.

W tamtym tygodniu też zapowiadali zimę a tu ciężko o jakikolwiek deszcz

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, slawek2209 napisał:

Jak ty masz sypać jak na necie siedzisz tylko.Uzależniony jesteś od komputera?

Bo mam swój rozum i nie wierzę w bajki co w opracowaniach swoich jacyś pożal się Boże profesory wyp9sują za 10 lat zmienią teorię i co okaże się że całe życie w złymczasie było wysuane

Opublikowano

Zmienią zmienią już im tam producenci nawozów odpowiednio zapłacą

Opublikowano
Przed chwilą, warchest napisał:

a jak dałem 6 marca po 300 kg saletrosanu to saletry po 250 kg kiedy dawac ?

Ja bym już dał tylko 163 N  dajesz,mój już dostał 150 N ,reszta po niedzieli

Opublikowano

Wraz z nowszymi maszynami zmieniają się zasady nawożenia.

Opublikowano (edytowane)

Tylko krowa nie zmienia myślenia

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Lubelskie powiat tomaszowski azot posiany już ponad tydzień temu ale co z tego jak sucho jest. 15 stopni, wiatr i już się zaczyna kurzyć na polu. W tamtym roku był problem z wjazdem wczesną wiosną a teraz odwrotnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v