Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najważniejsze to dmuchać od razu po zbiorze, ziarna wtedy jeszcze "dochodza" i oddają wilgoć. Ja zawsze dmucham od razu podczas wsypywania nasion i codziennie jeżeli jest odpowiednia pogoda. Bardzo dobry efekt daje też dmuchanie w mroźny słoneczny dzień.

Opublikowano

nie ma co się dziwić w sumie,   bo ogólnie ciężka jest sprawa z rzepakiem z zielonymi zanieczyszczeniami. Np u nas w tym roku na przyczepach stał rzepak 3 dni i od burt gdzie było zielsko właśnie to już śmierdziało a nawet robił się grzyb.

Opublikowano

jeżeli jeszcze raz miałbym sypac do bina to już człowiek trochę wiedzy ma, tak to jest jak się pierwszy raz coś robi a nie ma się znajomych co coś takiego praktykują.. 

osobiście myślę, że przy moim areale nie opłaca mi sie inwestować specjalnie w zbiorniki, mam w planach przerobić stodołę, to już z sypaniem w żniwa poszłoby sprawniej a i pózniej bedzie gdzie pochowac maszyny.. bez zbiornikó to lepiej sypać chyba na płaski magazyn i przesypac turem z miejsca na miejsce i powinno być ok tak uważam..

Opublikowano

Panowie przedsiewnie pod rzepak poszło 250 kg cos na kształt polifoski 8. Planuje dać mu jeszcze jakis potas i nie wiem czy będzie to sól potasowa czy korn kali trzeba powoli się rozglądać za nawozem ale chcialem zapytać czy polecacie dać potas przełom grudnia stycznia? A nawet teraz? Na polach prawie nie ma śniegu przymrozki ładnie przymorziły ziemie myśle że to dobry pomysł żeby juz teraz pomysleć o siewie potasu? Są jakies skutki uboczne? Wydaje mi sie ze nie. No chyba że nie przezimuje.

Opublikowano

Ja bym wysiał teraz,ale nie sieje bo mam dobra zawartość K w glebie

Opublikowano

dzis byłem przy swoim rzepaku to polu było ok 30 saren , liście trochę zjadają ale stożek mocno wbity w ziemię i jest w miare bezpiecznie

Opublikowano

Ziemie mam raczej słabe 4-5 klasa. Ale przecież ten potas nie wymyje się na tyle żeby były jakies straty. Milanreal bodajże coś pisał że rocznie potas przemieszcza się w glebie 8 cm więc o wymywaniu raczej nie ma mowy. Ogólnie myśle że to dobra decyzja jak beda warunki i czas.

Opublikowano

to zależy w jakiej sytuacji, dla fosforu na pewno tak, ale dla potasu już jest inaczej bo przemieszcza się nieco bardziej w glebie niż fosfor.

Ziemie mam raczej słabe 4-5 klasa. Ale przecież ten potas nie wymyje się na tyle żeby były jakies straty. Milanreal bodajże coś pisał że rocznie potas przemieszcza się w glebie 8 cm więc o wymywaniu raczej nie ma mowy. Ogólnie myśle że to dobra decyzja jak beda warunki i czas.

z punktu teoretycznego ja nie widzę przeciwwskazań do tego zabiegu. Na pewno lepiej w styczniu niż przed samym ruszeniem wegetacji (pod warunkiem odpowiedniej pogody)

Opublikowano

W styczniu może byc śnieg siej teraz jak będzie przymrozek

Opublikowano

Zobaczymy, beda warunki to sie posieje jak nie to nie. Ogólnie nawet jak i te 8 cm na 100 mm deszczu sie przemieści to praktycznie to nic nie znaczy jeszcze lepiej bo potas sie przemieści do strefy korzeniowej. 
W sierpniu wyszło jak wyszło tyle było polifoski kupionej a posiało się więcej rzepaku niż było w planach i wyszło ok 250 kg/ha. Dorzuce 60 kg K i będzie dobrze. Myśle ze w tym roku naprawde warto dobrze zainwestować w rzepak bo cena szykuje sie jedna z lepszych na przestrzeni ostatnich 3-4 lat. Rzepaki sa naprawde ładne z jesieni. U nas w okolicy jeszcze takich nie widziałem także potencjał jest zobaczymy jak z pogoda. 

Opublikowano

Niektórzy już liczą kasę za rzepak   :lol:

Równi dobrze może być po 2500 lub 1100 za tonę, na wiosnę wielu to chwaliło się rzepakami nielicznymi co pod śniegiem nie ucierały a w żniwa wielkie rozczarowanie

Opublikowano

dlaczego tak uważacie, że taki pułap 1500 ? ja myślę, że powinno być nie gorzej jak w tym roku, coś w przedziale 1650-1800 netto, rzepaku wcale nie ma jakoś rekordowo nasianego czy u nas czy w UE, przez kilka ostatnich lat cena systematycznie rośnie... chyba że wydarzyłoby się coś nieoczekiwanego w polityce, czy też z biopaliwami czy jakoś waluty mocno by poleciały.. osobiście jakbym miał teoretycznych min. 100t do sprzedania to mógłbym myśleć o jakichś wcześniejszych kontraktach, a jak przy dobrych plonach będzie 40-50t, to co tu można wydumać wczesniej... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v