Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kukurydza najmniej roboty i np w tym sezonie fajne pieniądze ale 2 czy 3 lata temu u nas w rejonie dawali 480 zł/t za suchą!!! Poza tym nie raz zimny rok i kosi się 40% wilgotności a przy obecnej cenie paliwa dramat suszyć tak mokre ziarno.

U nas siejemy rzepak już szósty rok i do tej pory to on daje najbardziej stabilny a jednocześnie wysoki zysk. Jedyny mankament to wąchanie tych smrodów podczas oprysku i dwie nerwówki, czy powschodzi i czy wymarznie.

Opublikowano

najgorsze nerwówki w rzepaku u nas jest zazwyczaj tak ze co 2 rok rzepak sie udaje  w tym roku 6 ha wyleciało a zostalo zaledwie 1,5 ha no ale plon byl 4 tony z ha ale rzepak jest najgorsza roslina bo siejesz i a to nie powschodzi a to na wiosne wyleci a jakie koszty uprawy jego wiec przy takim wysokim ryzyku to jedynie 10 % powierzchni gosp najlepiej obsiewac tym 

Opublikowano

marian7k napisał:

A jak porównujecie dochody z rzepaku z uprawą grochu , bobiku i prosa? Proso płaci teraz 1500zl/t nakład mały , bobik chodzi w granicach 1000 zl/t.

Jak plonuja te uprawy.? Groch 3-4 tony a reszta.

Opublikowano

marian7k napisał:

A jak porównujecie dochody z rzepaku z uprawą grochu , bobiku i prosa? Proso płaci teraz 1500zl/t nakład mały , bobik chodzi w granicach 1000 zl/t.

Jak plonuja te uprawy.? Groch 3-4 tony a reszta.

Opublikowano

Bobik podobnie może trochę lepiej ale potrzebuje mokrego i mocnego stanowiska, proso do 3,5 t , nawożenie prosa podobne jak jęczmień jary i jeden oprysk na chwasty w cenie podobnej do jęczmień j. grzybówki nie robimy siew ok. 30 kg (50zł) + zaprawa.

Opublikowano
29 minut temu, przemek28_28 napisał:

U mnie kukurydza sie sprawdza, nawet w tym suchym roku na 4-5 klasie dała mi 10 ton ziarna przy 27%. Rzepak na takiej ziemi bywa rożnie.

mialem na takiej ziemi rzepak mieszancowy i oddał ponad 4 tony z ha tyle ze i rok mu wtedy podpasował ale pamietam w tedy wszyscy podziwiali ten rzepak heh nawet na lepszych ziemiach ludziom nie dał wiecej ale to rzadko sie trafia ze mi rzepak tak wypali pieknie 

Opublikowano

marian7k napisał:

Bobik podobnie może trochę lepiej ale potrzebuje mokrego i mocnego stanowiska, proso do 3,5 t , nawożenie prosa podobne jak jęczmień jary i jeden oprysk na chwasty w cenie podobnej do jęczmień j. grzybówki nie robimy siew ok. 30 kg (50zł) + zaprawa.

To dochod z grochu i bobiku jest napewno mniejszy. A z prosa porownywalny do rzepaku. Pytanie gdzie to sprzedac. Ja nawet na oczh nie widzialem tego w okolicy.

Opublikowano

marian7k napisał:

To dochod z grochu i bobiku jest napewno mniejszy. A z prosa porownywalny do rzepaku. Pytanie gdzie to sprzedac. Ja nawet na oczh nie widzialem tego w okolicy.

Opublikowano

marian7k napisał:

Opublikowano

Policzyłeś? Groch i bobik azotu prawie 0 w nawozach a ile grzybówki w rzepaku i owadobójczych i nawożenie odżywki skracanie  ryzyko itp. Coraz bardziej odciąga mnie od rzepaku jeszcze jak nawozy podskoczą z ceną?

Opublikowano
21 godzin temu, warchest napisał:

mialem na takiej ziemi rzepak mieszancowy i oddał ponad 4 tony z ha tyle ze i rok mu wtedy podpasował ale pamietam w tedy wszyscy podziwiali ten rzepak heh nawet na lepszych ziemiach ludziom nie dał wiecej ale to rzadko sie trafia ze mi rzepak tak wypali pieknie 

Mi tez sie trafia ponad 4 ale to zależy od przebiegu opadów. U mnie recepta na słabsze gleby jest duzo obornika którego mam sporo od bydła, a rzepak sieje ze względu na płodozmian bo sama kuku i zboża to słabo.

Opublikowano
Dnia 10.12.2018 o 19:32, Norman napisał:

Jest tak jak piszesz z plantacją - trochę przerośnięta, obsada raczej dobra tylko tak gęsto wygląda, po prostu podchodzę realnie i na takim stanowisku nie liczę na wyższe plony. Ogólnie po ostatnich 2 sezonach nie którzy rezygnują z rzepaku, natomiast deklarują zasiewy kukurydzy. 

jak jest dobry rok na rzepak to i na słabym stanowisku potrafi posypać . W tym były dobre wschody zobaczymy co da 1019 r.

Opublikowano
3 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Mi tez sie trafia ponad 4 ale to zależy od przebiegu opadów. U mnie recepta na słabsze gleby jest duzo obornika którego mam sporo od bydła, a rzepak sieje ze względu na płodozmian bo sama kuku i zboża to słabo.

u mnie bez obornika , tylko trzeba dobrze gospodarować resztkami pozniwnymi czyli słomą 

57 minut temu, jahooo napisał:

O 1019 roku to już można poczytać w książkach do historii. Rzepaku wtedy nie sieli.

skąd wiesz że nie sieli ? a może i sieli z czegoś olej trzeba było robic itd 

Opublikowano

Lepiej jest zastosować Plonvit Rzepak (2 l/ha) + siarczanu magnezu (10 kg/ha) + mocznik (10 kg/ha) + Bormax (1 l/ha)

czy

Nitromag (2 l/ha) + siarczanu magnezu (10 kg/ha) + mocznik (10 kg/ha0) + Bormax (1 l/ha)

Opublikowano

ja bym odpuścił mocznik, bo i tak chyba będziesz sypał azot. Bardziej bym poszedł w plonvit rzepak + siarczan magnezu + bor. Przynajmniej ja tak robię co roku i w tym roku też tak będzie ale zamiast plonvitu pójdzie Vital Rzepak z chemirolu i boramina

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v