Skocz do zawartości

Rzepak i nawożenie [połączone]

tomek15h

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dzisiaj na jednej plantacji i zdziwiło mnie że rzepak jest tak dziwnie miękki jakby przywiędnięty, czy to oznacza że przemarzł czy jak ziemia puści będzie ok ???? sieję rzepak już 10 lat ale takie coś widzę pierwszy raz

19 minut temu, 20CBR12 napisał:

Jak 5cm to ziemia głęboko zamarznieta śnieg ci szybciej stopnieje niż ziemia odmianie i to twoja szansa a resztę po przymrozkach w nocy 

Myślę że wcześniej niż za 3tyg ale bardziej chodziło mi o uzmysłowić że siejac dzisiaj ten nawóz w tych warunkach będzie działać z opóźnieniem a nie od dzisiaj 

właśnie to nie szansa tylko ryzyko, a nawet pewne straty azotu, zwłaszcza jeśli teren pagórkowaty. gdybym rozlał RSM na śnieg i potem przyjdzie te gwałtowne ocieplenie, wtedy wraz z nim śnieg zacznie gwałtownie topnieć nawóz fajnie sobie będzie spływał z pola. Wiadomo, że glebe od razu nie rozmarznie a jeśli już to stopniowo, ale na pierwszy odstrzał pójdzie to co u samej góry czyli śnieg. 
Nawet gdyby nie było śniegu a przyszło by rozsiewać nawóz na tak głęboko zamarznięta glebę jest bardzo duże ryzyku wypłukania tego azotu jeśli po aplikacji przyszedł by gwałtowny deszcz lub ponownie snieg, więc to też trzeba brać pod uwagę. 

16 minut temu, Mich9 napisał:

Myślicie że po 150 l rsm 32 w trzech dawkach wystarczy?

bez sensu są takie pytanie czy "wystarczy" musisz samemu sobie odpowiedzieć ile chcesz wyciągnąć plonu z tego rzepaki i przede wszystkim na ile pozwala na to stan uprawy, stanowisko itp. To nawożenie, które podałeś jest na około 3,5-4,5t/ha rzepaku, Jeżeli reszty składników nie brakuje. Reszta jest zależna przede wszystkim od pogody

Przed chwilą, Szu15000 napisał:

Miwigos - sprawdz jaka forma azotu przewaza w saletrosanie :)

Najwięcej jest amonowej  ,ta forma przy tem. gleby 10 stopni potrzebuje 14 dni na przejście do formy azotanowej,czyl będzie dostępna za miesiąć ,bo gleba nie osiągnie tem, 10 stopni do końca marca,a forama azotanowa nie zadziała w tydzień w takich temperaturach,

16 minut temu, Wojtu napisał:

Byłem dzisiaj na jednej plantacji i zdziwiło mnie że rzepak jest tak dziwnie miękki jakby przywiędnięty, czy to oznacza że przemarzł czy jak ziemia puści będzie ok ???? sieję rzepak już 10 lat ale takie coś widzę pierwszy raz

Rób testy ,góra przemarzła ale może dół zyje 

u nas przez caly tydzien bylo -14 -19 stopni 0 sniegu i teraz jest pytanie czy rzepak żyje odmiany to dk exception i  dk exquisite  , kizeryt rozsiany 3 tygodnie temu i niewiadomo czy jechac z azotem czy czekac  i zobaczyc czy zyje wykuc sie nie da bo ziemia zmarznieta jak cholera 

ja chce dać 32 % na pierwsza 240 kg i na druga 220 kg. Tez w czwartek wyrwałem rzepak z zmarzniętej ziemi na próbę i póki co nie daje oznak życia, a śniegu brak temperatury  przez kilka dni były po -14 i dało mu popalić chyba tylko dlatego, ze przed mrozami bylo ciepło bardzo i sie niezahartowal, za szybka zmiana temperatury. 

2 godziny temu, miwigos napisał:

Najwięcej jest amonowej  ,ta forma przy tem. gleby 10 stopni potrzebuje 14 dni na przejście do formy azotanowej,czyl będzie dostępna za miesiąć ,bo gleba nie osiągnie tem, 10 stopni do końca marca,a forama azotanowa nie zadziała w tydzień w takich temperaturach,

Trochę mylisz pojęcia.. Forma amonowa nie musi przechodzić do azotanowej żeby była pobrana przez rośliny. W niskich temperaturach forma amonowa jest najlepiej (najłatwiej) pobierana przez rośliny - nie mylić z najszybciej, bo najszybciej działa azotanowa 

• Like 1

Przed chwilą, losktos napisał:

Trochę mylisz pojęcia.. Forma amonowa nie musi przechodzić do azotanowej żeby była pobrana przez rośliny. W niskich temperaturach forma amonowa jest najlepiej (najłatwiej) pobierana przez rośliny - nie mylić z najszybciej, bo najszybciej działa azotanowa 

Tak tłumaczył doktor na seminarium top agrar,a według Ciebie jak jest opisz po ile dniach i w jakich temperaturach zaczyna działać azot

doktor dostał w łapę i gada co mu kazali. Taka jest prawda. Najlepiej robić tak jak uważamy, w sposób sprawdzony który się nam sprawdza. Doktor niech sobie kupi kilkanaście, kilkadziesiąt hektarów i niech pokaże u siebie jak to robić, napisać i powiedzieć zawsze jest prościej. Niech pokażą jak przygłodzić zbyt rozwinięta pszenice, jak uzupełnić niedobory. Wiem jedno że badania, opinie, zalecenia które piszą w gazetach są robione pod firmy produkujące i handlujące i na wszystko co piszą trzeba patrzeć z przymkniętym okiem...

19 minut temu, koniu napisał:

doktor dostał w łapę i gada co mu kazali. Taka jest prawda. Najlepiej robić tak jak uważamy, w sposób sprawdzony który się nam sprawdza. Doktor niech sobie kupi kilkanaście, kilkadziesiąt hektarów i niech pokaże u siebie jak to robić, napisać i powiedzieć zawsze jest prościej. Niech pokażą jak przygłodzić zbyt rozwinięta pszenice, jak uzupełnić niedobory. Wiem jedno że badania, opinie, zalecenia które piszą w gazetach są robione pod firmy produkujące i handlujące i na wszystko co piszą trzeba patrzeć z przymkniętym okiem...

I to mi się podoba, że patrzysz na to z innej perspektywy, zgadzam się w 100%

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez damiandg
      Powiedzcie mi czy macie jakiś sposób na sarny w rzepaku bo jest kilka stad takich po 10 sztuk i wszystkie siedzą w moim rzepaku. Do wiosny chyba nie zostanie nic.
    • Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
    • Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
  • Dodaj nową pozycję...