Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, karol13 napisał:

Witam, Nadają u mnie mrozy do soboty później temp. według prognoz wszystko na plus śniegu mam około 10 cm czy duże straty byłby by gdybym podał na ten śnieg saletrę w sobotę jako na ostatnim mocniejszym mrozie. Czy lepiej wstrzymać się aż ten śnieg stopnieje i wypatrywać przymrozka ?   Rejon Małopolska pola dość równe 

Ja też myślę podać 1 dawkę w sobotę chyba że prognozy się zmienią 

Opublikowano
22 godziny temu, aro1975 napisał:

myślę o sobocie - podobno ma być "0" 

na Polsacie mówią, że około 10.03 będzie 14 stopni na plusie

Arek, na śnieg też będziesz siał? Ja u siebie dużo mam pól gdzie jest pagórkowaty teren albo jakieś wgłębienia na polach. Jakbym posiał kizeryt na śnieg to on później razem ze śniegiem spłynie w te dołki czy jakoś wniknie ? :)

Opublikowano

Kizeryt tak łatwo sie nie rozpuszcza jak saletra także tak łatwo też nie spływa. Ale z drugiej strony na śnieg to troche durnota siać. Poczekaj na spokojnie i posiej jak śnieg zejdzie. Te pare cm jak masz jak bedzie na plusie to moment zejdzie a przymrozki zapowiadaja jeszcze na długi czas takze na spokojnie posiejesz. Siarczan magnezu im sól w kwietniu w tamtym roku siałem i uważam że był w pełni wykorzystany przez rzepak takze spokojnie

Opublikowano

ja dziś wykopalem  łomem pszenice i rzepak :)  planowałem  jutro saletrosan  na rzepak quartz a teraz  dosypało kilka cm śniegu czekam spokojnie do nastepnego tygodnia  - lubelskie  

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał:

Arek, na śnieg też będziesz siał? Ja u siebie dużo mam pól gdzie jest pagórkowaty teren albo jakieś wgłębienia na polach. Jakbym posiał kizeryt na śnieg to on później razem ze śniegiem spłynie w te dołki czy jakoś wniknie ? :)

na śnieg się nie sieje :)

Opublikowano
19 godzin temu, karol13 napisał:

Witam, Nadają u mnie mrozy do soboty później temp. według prognoz wszystko na plus śniegu mam około 10 cm czy duże straty byłby by gdybym podał na ten śnieg saletrę w sobotę jako na ostatnim mocniejszym mrozie. Czy lepiej wstrzymać się aż ten śnieg stopnieje i wypatrywać przymrozka ?   Rejon Małopolska pola dość równe 

Zanim ta ziemia pusci po tych mrozach to zdarzysz wjechac w to pole.. to był ponad tydzień mrozu a nie przymrozku takze ziemia jest wystarczająco zmarzla żeby wjechac nawet i w poniedziałek/wtorek

Opublikowano
8 godzin temu, proxy8441 napisał:

apropos ścieżek to gdy mamy te 3-5cm śniegu to je jeszcze widac ale jak 10cm to już można zapomnieć

A tam opowiadasz, ostatnio byłem na rzepaku i jest minimum te 10 cm sniegu na nim. Na jesieni pryskane 2 razy i widać przejazdy, przy niektórych trzeba się zastanowić, ale widać.

Opublikowano

Umnie juz w wiosce posiali azotowe przed mrozami na rzepak. Ja planuje na sobote z nawozem wjechac. Brak sniegu najnizsza temperatura  to minus 13 bylo. Powinien rzepak przetrwac odmiana hary. Przez 2 lata sie sprawdzala w porównaniu  do innych odmian w potencjale plonowania

Opublikowano (edytowane)

\

A cena do góry ostro ciekawe kiedy 2  przodu zobaczymy obstawiam kwiecień

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano

No ja też czarno to widze przymrozki i wiatr zrobił swoje bez sniegu ,,dolnośląskie ,, 1/4 areału fioletowa się zrobiła,duży obszarnik dzisiaj leci z azotami ja sie jeszcze wstrzymam.

Opublikowano
1 godzinę temu, bizonlukaszZ056 napisał:

Za dużo obstawiasz stasiu :D w tym temacie że rzepak na 2 tysie, w pszenicy że na 500 stanieje i tak mącisz:)

Proszę zacytuj mój post gdzie pisałem że na 500 stanieje

Opublikowano
34 minuty temu, rolpol17 napisał:

No ja też czarno to widze przymrozki i wiatr zrobił swoje bez sniegu ,,dolnośląskie ,, 1/4 areału fioletowa się zrobiła,duży obszarnik dzisiaj leci z azotami ja sie jeszcze wstrzymam.

co z tego że fioletowa? To chyba norma przy takich mrozach. My jutro lecimy z azotami, chyba że cos wypadnie to w sobotę.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, koniu napisał:

co z tego że fioletowa? To chyba norma przy takich mrozach. My jutro lecimy z azotami, chyba że cos wypadnie to w sobotę.

Jak myślisz jęczmień wyleciał czy będzie dobrze,ariane lepszą od wintmalta ma zimotrwalosc

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v