Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ktoś już stosował tebukonazol wraz z mocznikiem i siarczanem mg? Planuję jutro 1l tebu + mocznik 12% niby na stronie nawozy.eu nie zalecają w fazie zielonego paka łaczyć go z siarczanem mg, ktoś praktykował?

Czym najlepiej wypłukać opryskiwacz po sulfonylomocznikach?

Płukałem 4x wodą raz letnią.

Opublikowano

ktoś już stosował tebukonazol wraz z mocznikiem i siarczanem mg? Planuję jutro 1l tebu + mocznik 12% niby na stronie nawozy.eu nie zalecają w fazie zielonego paka łaczyć go z siarczanem mg, ktoś praktykował?

Jest specjalny środek do mycia opryskiwaczy. A tak po za tym nie jeden pisał że dwa razy napełniał 2 razy opryskiwacz wodą do pełna i wypryskiwał czy wylewał to i było ok.

Opublikowano

u mnie dzis poszlo mocznik +siarczan + basfoliar+ starpro. na skracanie nic nie daje, a 4 dni temu poszla galera i widze juz ze zaczyna giąć chwasty.. i zauwzylem tez ze niektore wieksze rosliny rzepaku sa lekko wygiete i nie wiem czy to nie od galery czasem.

Opublikowano

Mieszam Tebukonazol z siarczanem i nie ma problemu.

Jak płucze opryskiwacz to po przepłukaniu małą ilością wody w polu np.,jak pryskałem rzepak na jednoliścienne jedę znowujakiś kawałek rzepaku ale np. odżywką i np. na grzyba a potem mogę wjechać w zbożai odwrotnie jak pryskam chwasty w zbożach to po tym pryskam jakieś zboże np. siarczanem i odżywką i mogę wjechać w rzepak.

Opublikowano

chce zastosować herbicyd  FOX  480 EC nie ma rejestracji wiosennej ale pytałem to ktoś to stosował, może macie doświadczenie z tym środkiem jest dużo tańszy jak galera ?

Opublikowano

pytam jak sobie z tym radzicie bo raz miałem nauczkę już w 2011r gdy rzepak miałem ładny a cena kształtowała się w okolicach 1900zł

1l tebu jak już nawet pęd ma 20cm wys. może być? wtedy bedzie miał działanie bardziej grzybobójcze niż regulujące + 20kg mocznika wraz z 200l wody + siarczan mg Krista MgS z Yary tylko zalecają go max. 1kg/200l wody (siedmiowodny) troche dziwne te zalecenia

Opublikowano (edytowane)

W przeliczeniu na hektar bylo 17 kg mocznika, 7,5 kg siarczanu, 7,5 litra basfoliaru npk+micro, 0,6 l starpro..tylko i tak nie wiem czy to dobrze jest czy nie ale rzepak mam nie zaciekawy wiec chce mu dać jak najwięcej a za 2-3 dni daje II dawkę rsm..

Edytowane przez Ksawery
Opublikowano

chce zastosować herbicyd  FOX  480 EC nie ma rejestracji wiosennej ale pytałem to ktoś to stosował, może macie doświadczenie z tym środkiem jest dużo tańszy jak galera ?

nie wiem w jakiej fazie masz rzepak ale np u mnie już dawno za późno na Foxa w każdym bądź razie ospę masz pewną na rzepaku żółte chlorozy przebarwienia inaczej

Opublikowano

Witam,

Z uwagi na poprawienie pogody muszę opryskać rzepak od chwastów.

Czytałem, że w większości przypadków piszecie o oprysku Galera, moje pytanie czy z Galera można mieszać np. Toprex lub Bormax (mam je jeszcze z jesieni bo już po zakupie pogoda nie pozwoliła na wykonanie oprysku) ?

Chciałbym jak najlepiej wykorzystać ten przejazd z opryskiwaczem jednak oprysk na chwasty jest priorytetem ale jakby można było za jednym razem dać coś jeszcze to byłoby świetnie.

Dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

ja dzwoniłem do syngęty o czy mogę pomieszać galerę z toprexem nie kazał mieszać w sobotę dałem galerę i zastanawiam się czy dziś niejest zaszybko pryskać toprexem dziś jest 2 dni po galerze 

Opublikowano

ja dzwoniłem do syngęty o czy mogę pomieszać galerę z toprexem nie kazał mieszać w sobotę dałem galerę i zastanawiam się czy dziś niejest zaszybko pryskać toprexem dziś jest 2 dni po galerze

Jak się nie mylę to chyba 2 strony wstecz napisane było po jakim czasie można pryskać
Opublikowano

thug , moj rzepak jest na wschodzie to dopiero sie rozwija dzisiaj drugi dzien jest ciepło ma pewnie z 8 lisci bo te po zimie uschły a czemu ma mieć ospe po Foxie ?

Opublikowano

panowie mam pytanie odnośnie zabiegu z niedalekiej przyszłości. nigdy nie stosowałem ochrony fungi na płatek, ale zawsze na wykształcone już łuszczyny tak ok 5-7 dni po kwitnieniu. możecie powiedzieć czy to co robiłem miało jakiś sens i ochroniło łuszczynę czy wyrzucałem pieniądze w błoto??

Opublikowano

Znajomemu wczoraj zrobila sie kicha w opryskiwaczu po zmieszaniu tebukonazolu, chloropiryfosu i boru. Nie dopytalem jakiego produktu z borem uzyl, ale twierdzil ze w ubieglym roku stosowal to samo, tyle ze jako insektycyd szedl Nurelle. W tym roku dostawca skusil go na sam chloropiryfos pod nazwą Insodex. Twierdzi ze to bylo przyczyną.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v