Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, miwigos napisał:

Mateusz ci tych pieniędzy nie zabiera nie przesadzaj, płacisz nimi każdy vat z faktury i niema problemu

Jak to nie Mateuszek klamczuszek to złodziej, poczekaj jeszcze trochę to może i ty zrozumiesz. Skoro sprzedałem towar (buraki cukrowe) i do tej pory mam jeszcze zamrożone 3tys. i nie mogę ich wykorzystać tak jak chce to jest to złodziejstwo.

Pozatym co oni zwalczają? Przekręty to oni sami tworzą. 

Edytowane przez poosa21
Bo tak
  • Like 1
Opublikowano

ale majątek 3 tyś ,jak tak pilnie potrzebne to pisz do skarbówki opłać i przeleją ci na normalne konto, to nic nie kupujesz że ci nie zeszło z kona vatoskiego

Opublikowano

tylko że jak mi przelewają na zwykłe konto to opłacam z tego np podatek rolny płacąc przelewem za 0,00zł czyli gmina ma podatek a ja nic nie płacę.
Z subkonta VAT muszę czekać aby to uwolnili.
Jeżeli nie uwolnią lub chcę przeznaczyć na opłatę drobnych faktur np grene, agroma to od każdej faktury jestem stratny bo przelew kosztuje 1-1,5zł czyli tak zarabiają ludzie mateuszka kłamczuszka co siedział w santanderze/bzwk (o swoich sie nie zapomnia).
Grosze to grosze ale jak tych groszy pozbierasz to się coś tam uzbiera. Z tego co mi zwracają co kwartał traciłbym ze 30zł na przelewy a to razy 12 miesięcy i już coś tam jest.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, miwigos napisał:

ale majątek 3 tyś ,jak tak pilnie potrzebne to pisz do skarbówki opłać i przeleją ci na normalne konto, to nic nie kupujesz że ci nie zeszło z kona vatoskiego

Sam widzisz jak jest ale dalej twierdzisz że jest dobrze bo pis. Najważniejsze zakupy zrobiłem zanim sprzedałem buraki na samych nawozach względem wiosny byłem 15tys do przodu, na śor nawet nie liczyłem. Żadnych podatków nie można płacić (oprócz vat) z tego konta. 3 tys może nie jest dużo ale za tyle by starczyło żeby pojechać z rodziną na narty, ale przez mateuszka klamczuszka nie mogę tak zrobić więc to jest kradzież. 

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, miwigos napisał:

bardziej chyba chodzi że jak z tych 3 tysia zwrotu samego vatu chcesz opłacać faktury po 200-400 zł z grene, agromy, prąd to samych kosztów przelewu będziesz miał z 20-40 zł miesięcznie + utrzymanie konta z 10 zł miesięcznie (wpływy np ja mam tylko sierpień i wrzesień z upraw więc o darmowych można zapomnieć).
Na fakturze za 400zł masz ok 75zł VATu 23% to takich fakturek musisz opłacić z 40 i każda płatnym przelewem i masz 40 zł co miesiąc.
Ja wiem że są większe faktury - teraz sam zapłaciłem 2300 za jedne drobne naprawy z zetorze i ponad 1000zł za naprawy w MTZcie ale jest gro faktur z mniejszymi kwotami i tam koszta rosną. 
Mateuszek zadbał o banki. Grosze z każdego rolnika i przedsiębiorcy to dobry zarobek bo niewielki i go nie widać ale jest. Bo jakby dołożyli to w podatku to byłoby widać od razu i Mateuszek byłby tym złym.

• Like 1
Opublikowano

Ja mam vatoskie przypisane do głównego nie ważne z którego za przelew internetowy płace  1,30

Opublikowano
Dnia 5.05.2021 o 20:02, miwigos napisał:

A to źle że zwalczają przekręty

Nie zdziwię się jak za kilka lat nie będzie SP. Kiedyś było odwrotne obciążenie też miało nie być przekrętów i jakoś dziś już znikło OO.

To jest tak jak zamknięcie sklepów budowlanych, przy wejściu podajesz NIP lub PESEL i wchodzisz normalnie, ale mówi się że są sklepy są zamknięte 😂 aby ograniczyć covid..

• Like 2
Opublikowano

Ale na pewno ruch był mniejszy, nie jesteś za wytępieniem tej zarazy

Opublikowano (edytowane)

Przestań oglądać tvpis tylko nie przezucaj się na tvn. Takie przekręty jak robią teraz to jest nic w porównaniu z tym co było wcześniej i jeszcze teraz zadłużyli nas na 35lat.

Edytowane przez poosa21
Bo tak
Opublikowano

Akurat słucham jedne i drugie wiadomości i fakty i widzę kto mądrzejszy, PO idzie ku zagładzie

Opublikowano (edytowane)

Dla jednego 3 tys dużo dla innego mało. Co nie zmienia faktu że jest to kolejne ograniczenie w funkcjonowaniu i płynności. Każde gospodarstwo jest inne, a przypadku np. jak ktoś ma sprzedaż tylko  sezonowa w jednym kwartale to jeżeli wtedy wleci mu na konto Vatowskie spora suma to mówcie ze nie jest to kłopotliwe. Faktury zakupowe ma rozłożone w czasie i te pieniądze są zamrożone i w skrajnym przypadku może być problem z płynnością. Ps. Sami narobili wałków jakich nie było od lat, ale ukradli miliony, a prz y takich sumach to już gorzej z odpowiedzialnościa. A juz szczyt wszystkiego dla mnie to jest coroczna dotacja dla tv PiS w kwocie 2mld. Czyli inaczej mówiąc 2 tysiące milionów, bo wbrew pozorom część ludzi nie wie co to za kwota. 

Edytowane przez driver24
  • Like 1
Opublikowano

Jakby PO rządziło do dziś to by żadnego zakładu państwowego już by nie było , ludzie by z bidy piszczeli przy tej pandemii ,nie mówiąc o tym że dawno by zabrakło miejsc w szpitalach, dużo więcej by umarło z braku dostępu do szpitala

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Jakby PO rządziło do dziś to by żadnego zakładu państwowego już by nie było , ludzie by z bidy piszczeli przy tej pandemii ,nie mówiąc o tym że dawno by zabrakło miejsc w szpitalach, dużo więcej by umarło z braku dostępu do szpitala

A są państwowe zakłady?

Wymień kilka?

Odnośnie pandemii może mniej informacji i całej paniki by nie było.

Przekręty były są i będą i to w każdej opcji politycznej, rząd nie ma pieniędzy on rządzi naszymi.

Tak na marginesie odbieglismy od tematu.

https://www.google.com/search?client=ms-android-myphone&sxsrf=ALeKk01pcNvZMjZUVcCu__hN9AFMKcafaQ:1620562323083&q=Przepełnione+szpitale+grypa&sa=X&ved=2ahUKEwiut-mMybzwAhXO-aQKHVMVARYQ1QIwBnoECAoQAQ&biw=360&bih=568&dpr=2

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

,KGHM ,orlen

Chyba nikt znajomy w młodym wieku ci nie umarł i nie zachorował skoro sądzisz że  pandemia to wymysł 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

A to jak 0,5 czy 1 % ludzi umrze to jest pandemia???? I to na dodatek 90 % z tego 1 % umiera przez brak odpowiedniej opieki w danym czasie. Dopóki ludzie będą tak myśleli jak ty pandemia nigdy się nie skończy bo równie dobrze można pandemię zrobić z grypy 

3 godziny temu, miwigos napisał:

,KGHM ,orlen

Chyba nikt znajomy w młodym wieku ci nie umarł i nie zachorował skoro sądzisz że  pandemia to wymysł 

Opublikowano
7 godzin temu, miwigos napisał:

Aż tak masz mózg wyprany przez tvpis. Może na rolnictwie się znasz ale o życiu to mało wiesz. 

W I kwartalne 2021 roku odnotowaliśmy 181 325 zgonów (1 619 dziennie). Dla porównania w ciągu pierwszych trzech miesięcy zeszłego roku zmarło 133 025 osób (1 188 dziennie).

„Notujemy wzrost o 48 300 zgonów do 2020 roku [36,31%]. I idziemy trendem na ponad 104 tys. zgonów więcej niż w 2020 roku i 181 tys. więcej niż w roku 2019”

Opublikowano

A to wszystko dlatego że szpitale są pozamykane i brak podstawowej opieki zdrowotnej. Poważne operacje są przekładane a lekkie choroby nieleczone mają tyle powikłań że ciężko uratować później ludzi. Niech dalej szpitale i przychodnie będą zamknięte to za rok będzie 250 tyś zgonów w pierwszym kwartale. Ludzie wyłączcie telewizor i włączcie myślenie 

• Like 1
Opublikowano

Czyli cały świat jest głupi a ty mądry ,dopóki ktoś znajomy w wieku 50 lat ci nie umrze to nie zrozumiesz

Opublikowano
23 godziny temu, jacek1296 napisał:

Miwigos, a ja myślałem, że Ty jesteś normalny i myślący.

Skarb państwa ma w Orlenie 27,7% udziałów. Taki on państwowy. KGHM niecałe 32%. WOW!!!!!

Proponuję doszkolić się jak działają spółki z większościowym udziałem skarbu państwa. Żeby ułatwić zadanie, załączam plik który pomoże zrozumiec że to trochę bardziej skomplikowane

SE_2017-1_Baltowski.pdf

Opublikowano (edytowane)

W jakim celu mam się doszkalać w tym zakresie? To po pierwsze. A po drugie: w obu wymienionych firmach skarb państwa jest udziałowcem mniejszościowym.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano (edytowane)

Bo to że SP nie ma >50% nie znaczy że nie sprawuje kontroli nad spółka. I o tym mowi 19 stron które załączyłem. Ale jak wolisz żyć w przekonaniu że to nie jest spółka państwowa, to możesz dalej żyć w iluzji że funkcjonuje tak jak kazda inna spółka prywatna. 

Edit. W poprzednim poście miało być "mniejszosciowym"

Edytowane przez odrion
Opublikowano

Ale ja o tym doskonale wiem. Co nie zmienia faktu, że nie są to firmy państwowe tylko spółki z mniejszościowym udziałem SP i pod jego zarządem. I to jest fakt, żadna iluzja. Koniec tematu.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.05.2021 o 08:44, miwigos napisał:

Czyli cały świat jest głupi a ty mądry ,dopóki ktoś znajomy w wieku 50 lat ci nie umrze to nie zrozumiesz

Właśnie w sobotę zmarł znajomy na serce bo lekarze tylko covidowców leczą. 

Miał 4 lat. Dobrze wiem co się dzieje na oddziałach covidowych bo mam sąsiadki co tam pracują i w rodzinie lekarza. Znam więcej przypadków śmierci gdzie teraz nie leczą chorób niż z powodu covid. 

Pozatym to temat o vat i teraz na rzepak i zboża masz 2 stawki VAT w zależności na co to pójdzie, handlarze wola kupić rzepak ze stawka 8% jako paszowy i sprzedać że stawką 5% jako konsumpcja i już mają zysku 3%. 

Kończę rozmowę z tobą bo jak każdy pisowiec nic do ciebie nie dociera. 

Edytowane przez poosa21
Pytanie ponizej