Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przechodze na vat od 1 czerwca, księgowa mówi mi że mogę sobie kupować ma fakturę środki do produkcji czy tam maszyny, części. Kupowałem siłowniki do tura i gość nie wystawił mi faktury bo ja jeszcze nie jestem na vat, nie ma mnie w jakimś spisie i nie może mieć wystawić? Jak to w końcu jest?

NIP mam już z 15 lat i jak biorę fakturę na paliwo dodaj odliczenia akcyzy to nie ma problemu z wypisaniem faktury a tu w dwóch sklepach na części nie wystawili.

Opublikowano

Czyli mając faktury bez nipu teraz mogę to rozliczyć już od 1 czerwca?

A druga sprawa jak kupuje paliwo od x lat to każdy dostawca wystawia mi fakturę VAT z nip i jest ok?

Opublikowano

Co w przypadku jeśli rolnik vatowiec sprzedaje towar lub usługe dla innego rolnika nie vatowca? Może wystawić normalna fakture vat jak ma wszystkie dane kupującego?

Opublikowano
13 godzin temu, kris148a napisał:

Witam, przechodze na vat od 1 czerwca, księgowa mówi mi że mogę sobie kupować ma fakturę środki do produkcji czy tam maszyny, części. Kupowałem siłowniki do tura i gość nie wystawił mi faktury bo ja jeszcze nie jestem na vat, nie ma mnie w jakimś spisie i nie może mieć wystawić? Jak to w końcu jest?

NIP mam już z 15 lat i jak biorę fakturę na paliwo dodaj odliczenia akcyzy to nie ma problemu z wypisaniem faktury a tu w dwóch sklepach na części nie wystawili.

12 godzin temu, Sadek napisał:

Bo nie jesteś czynnym podatnikiem VAT.

Faktury na osobę fizyczną bez NIP i można to wliczyć (bynajmniej było tak 4 lata temu).

Mam podobny zamiar z przejściem na VAT od czerwca. Ciekawe czy uznają mi faktury z jesieni na nawozy i opryski na rzepak który teraz rośnie. Chyba nie powinno być problemu bo można do roku wstecz?

Opublikowano
7 godzin temu, kris148a napisał:

Czyli mając faktury bez nipu teraz mogę to rozliczyć już od 1 czerwca?

A druga sprawa jak kupuje paliwo od x lat to każdy dostawca wystawia mi fakturę VAT z nip i jest ok?

faktura bez nipu jest dla us (dla księgowej) NIE WAŻNA!

A jeżeli chodzi o firmy które nie mogą znaleśc w swoich programach rolników po nipie,to nic dziwnego bo są programy,które widzą tylko firmy prow. działalność gosp..

W twoim przypadku musisz dociskać ,że żądasz fa vat i mają obowiązek Ci za sprzedany towar czy usługę ją wystawić.

Ale niektórym się nie chce po prostu zakładać nowj karty klienta.

Opublikowano

Witam, zastanawiam się czy opłaca mi się przejść na vat przy 12 hektarach ziemi. Bydła mam 7 sztuk, trzody około 30 sztuk. Pytam dlatego, że złożyłem wniosek na młodego rolnika i zastanawiam się się jeszcze nad programem modernizacja gospodarstwa do 200 tyś. Wyjaśni mi ktoś jak jest z tym podatkiem teraz i czy wgl mogę przejść? 

Opublikowano
popo73 napisał:

Jestem na vat-cie i chce kupić nowe auto i księgowy mówi mi że rolnicy nie mogą odliczyć vat-u.Jak to jest z tym vat-em?

Możesz odliczyć 50%

Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.05.2020 o 21:55, popo73 napisał:

Jestem na vat-cie i chce kupić nowe auto i księgowy mówi mi że rolnicy nie mogą odliczyć vat-u.Jak to jest z tym vat-em?

poszukaj w przepisach albo poszukaj drugiego księgowego 😃

Dobrze sam nie wiem ale jakbyś kupił samochód typowo "rolniczy" to 100  % odliczysz , albo odliczasz 50% VATu i używasz jak chcesz auto , tak mam kupiony laptop 

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano

dokładnie-zmiana księgowego, zresztą o osobówkach i pickupach już pisano tutaj parę razy a nic się nie zmieniło.
Da się nawet 100 od osobowego odliczyć prowadząc kilometrówkę (pracochłonne i nudne i nie warte kasy). 

21 godzin temu, Dawid2115 napisał:

Witam, zastanawiam się czy opłaca mi się przejść na vat przy 12 hektarach ziemi. Bydła mam 7 sztuk, trzody około 30 sztuk. Pytam dlatego, że złożyłem wniosek na młodego rolnika i zastanawiam się się jeszcze nad programem modernizacja gospodarstwa do 200 tyś. Wyjaśni mi ktoś jak jest z tym podatkiem teraz i czy wgl mogę przejść? 

dla samego MR nie wiem czy warto, to trzeba siąść z kartką papieru a najlepiej arkuszem excela i policzyć np na 4-5lat. Jak masz kasę w skarpecie i chcesz MR+MGR to jak najbardziej się opłaca o ile chcesz gospodarzyć to raz a dwa jak zdrowie wydoli bo różnie z tym wychodzi.
VAT to nie jest zabawa na 2-3 lata, nie przechodzi sie bo się kupuje ciągnik i przyczepy a potem długo długo nic.

Opublikowano

Ludzie radzę zmienić księgowe bo tylko kasę na nie tracicie A one wam głupoty wciskają Opony Zawsze mogą być do czegoś innego jak i każda ina rzecz .

• Like 1