Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bezbarwny napisał(a):

Głowy Ci nie urwą, bo kto wtedy mandat by zapłacił.

dostałem kiedyś sześćset, bo pośpieszyłem się z wykazaniem faktury, na której widniała data wystawienia 31 dnia miesiąca, a przyszła pocztą. „Komisarz” z US poinstruował mnie, że powinienem był ją wykazać w kolejnym okresie rozliczeniowym, ponieważ nieprawdopodobne jest, że skoro wystawiona z końcem miesiąca, dotarła do mnie tego samego dnia. Jak na wstępie, sześćset mnie to kosztowało. 

Pierwszy raz o takim czym słyszę, nie raz rozliczam faktury z ostatniego dnia poprzedniego miesiąca, miałem kontrole i nigdy się tego nie czepiali. Mogłeś prosić o podstawę prawną gdzie to jest napisane.

38 minut temu, geo2 napisał(a):

Z powodu?

Bo tak i chu... Takie są przepisy.

Edytowane przez poosa21
Opublikowano
7 godzin temu, bezbarwny napisał(a):

Głowy Ci nie urwą, bo kto wtedy mandat by zapłacił.

dostałem kiedyś sześćset, bo pośpieszyłem się z wykazaniem faktury, na której widniała data wystawienia 31 dnia miesiąca, a przyszła pocztą. „Komisarz” z US poinstruował mnie, że powinienem był ją wykazać w kolejnym okresie rozliczeniowym, ponieważ nieprawdopodobne jest, że skoro wystawiona z końcem miesiąca, dotarła do mnie tego samego dnia. Jak na wstępie, sześćset mnie to kosztowało. 

Obowiązek podatkowy następuje z chwilą sprzedaży , a nie przyjazdu listonosza 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Ja w tamtym roku sprzedałem ciągnik na umowe kupno-sprzeaż i pytałem się nawet w skarbówce i przyznali że jest taka możliwość jeśli np nie było w niego włożone na remonty jakiejś tam kwoty , dosyć sporej % do wartości ciągnika , a robiłem nim w polu wszystko paliwo kupowane było i normalnie rozliczane , remontów nie robiłem bo nie było konieczności 

To że pytałeś to dobrze , ale to nie znaczy że otrzymałeś wiążącą odpowiedż , no chyba że masz ją na piśmie w co wątpie 

w opisanym przypadku nie miałeś prawa sprzedać traktora na umowę kupna / sprzedaży , ale jak się udało  to ok

Tych rolników te US dużo nie mają , przychodzi taki rolnik , albo dzwoni   , kwoty  watu od traktora który krąży wokół przychodu całorocznego  pracownika urzędu skarbowego  przeważnie ,  i ci pracownicy  podejrzewam że nie bardzo wiedzą co tym rolnikom  odpowiedzieć , bo interpretacja taka oczywista nie jest z jednej strony szkoda chłopa , bo go wszyscy jebi...ą  z drugiej strony dobrze że go jebi.. ą , bo nic nie robi w tym kierunku żeby go przestali ruchać , tylko udaje że nie wiedział , bo siedział w stajni , albo w polu . 

5 godzin temu, kada2k napisał(a):

Jeśli się mylę to niech ktoś poprawi, jak maszyny nie były kupione na jakieś programy i masz na nie faktury czy też umowy kupna sprzedaży, to jeśli jest taka możliwość to umowa użyczenia z ojcem na te maszyny i wpis że ponosisz koszty związane z eksploatacją, wtedy odliczasz VAT od części a w razie sprzedaży to ojciec sprzedaje na umowę kupna sprzedaży.

.

Wat się rozlicza we własnej działalności , a na zakupy tata powinien dawać  darowizne żeby to miało sens  , bo najpierw  tata miał niewolniaka  z którego chce zrobić następcę , pod warukiem że   był  dobrym pracownikiem  w  tym okresie 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Stach123 napisał(a):

To że pytałeś to dobrze , ale to nie znaczy że otrzymałeś wiążącą odpowiedż , no chyba że masz ją na piśmie w co wątpie 

w opisanym przypadku nie miałeś prawa sprzedać traktora na umowę kupna / sprzedaży , ale jak się udało  to ok

Tych rolników te US dużo nie mają , przychodzi taki rolnik , albo dzwoni   , kwoty  watu od traktora który krąży wokół przychodu całorocznego  pracownika urzędu skarbowego  przeważnie ,  i ci pracownicy  podejrzewam że nie bardzo wiedzą co tym rolnikom  odpowiedzieć , bo interpretacja taka oczywista nie jest z jednej strony szkoda chłopa , bo go wszyscy jebi...ą  z drugiej strony dobrze że go jebi.. ą , bo nic nie robi w tym kierunku żeby go przestali ruchać , tylko udaje że nie wiedział , bo siedział w stajni , albo w polu . 

Wat się rozlicza we własnej działalności , a na zakupy tata powinien dawać  darowizne żeby to miało sens  , bo najpierw  tata miał niewolniaka  z którego chce zrobić następcę , pod warukiem że   był  dobrym pracownikiem  w  tym okresie 

Masz przykład dla samochodu, wielkich różnic tu nie widzę. Pisząc że "jeśli się mylę to niech ktoś poprawi" miałem na myśli konkretny argument a nie że byłem niewolnikiem ojca.

image.png

Edytowane przez kada2k
Opublikowano
7 minut temu, Stach123 napisał(a):

Nie pisalem że byłeś niewolnikiem  chociaż teraz tak uważam , wydatek na którego się powołujesz  moim zdaniem dotyczy podatku dochodowego .

Nie wklejałem całego artykułu ale widzę że trzeba było, proszę edytowałem i jest nowy screenshot już z wpisem o samym VAT, chyba że teraz powiesz że przy maszynach też mam odliczyć 50%. Pierwszą część twojej wypowiedzi przemilczę.

• Like 1
Opublikowano

Jak tata ma sprzęt to najwyżej może ci wystawić fakturę na usługę o ile ma takie możliwości , i od tej usługi możesz moim zdaniem odliczyć wat . Jak by tak było jak myślisz to ja mógłbym sobie odliczyć Wat od  urządzeń ojca tadeusza z torunia  , a nie odliczam , a pewnie by użyczył 

Opublikowano
7 godzin temu, poosa21 napisał(a):

Pierwszy raz o takim czym słyszę, nie raz rozliczam faktury z ostatniego dnia poprzedniego miesiąca, miałem kontrole i nigdy się tego nie czepiali. Mogłeś prosić o podstawę prawną gdzie to jest napisane.

Co tak nerwowo?  Jakie to przepisy?

Można płacić gotówką i odliczać vat, nie ma limitu.

• Haha 2
Opublikowano
16 godzin temu, Sadek napisał(a):

Dziś dużo FV jest na email więc nawet z końca Polski masz w momencie wystawienia.

Ale nieraz właśnie FV z ostatnich dni przerzucam na następny miesiąc.

Przerzucać na kolejny miesiąc możesz zakupowe  ,  nawet na 3 okresy rozliczeniowe , ale rozliczasz w którym miesiącu ?  

Opublikowano
16 godzin temu, kada2k napisał(a):

Dawno to było? Bo tak jak wyżej teraz większość faktur idzie mailem i później ewentualnie pocztą przychodzi oryginał.

Jakieś 8-10 lat temu. Inspektor najpierw na tę okoliczność mnie wypytał, o sposób dostarczanie faktur przez poszczególnych kontrachentów i wtedy dopiero wyjaśnił, w jakim celu zostałem wezwany.

16 godzin temu, poosa21 napisał(a):

Widać u Ciebie inaczej przepisy interpretują, co jest normą przecież. 

12 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Obowiązek podatkowy następuje z chwilą sprzedaży , a nie przyjazdu listonosza 

I znowu się popisałeś, specjalisto od spraw podatkowych. 

Opublikowano

Bezbarwny tak się zastanawiam ża co ty ten mandat dostałeś ? Myślę nie dostałeś go za to że za wcześnie dokonałeś rozliczenia faktury , tylko się ujechałeś na tym kontrolerze nie do końca służnie i ciebie delikatnie sprowadził na ziemi tym mandatem . Faktura była wystawiona 31 ,  wcześniej każda faktura musiała być własnoręcznie podpisana i tak przyszło pocztą  31 danego miesiąca dwie faktury jedna dla ciebie a drugą do odesłania temu co wystawił ,  z datą sprzedaży w kolejnym miesiącu  , bo transakcja nastąpiła po podpisaniu i odesłaniu tak się domyślam . Swoją fakture podpisałeś i cyk do rozliczenia , ale kontrolerowi  to nie pasowało i  na dywanik , a bezbarwny kopertę w łapę i dawaj na kontrolera , a że kontroler temat ogarniał to bezbarwnemu  cyk 600 zł. i jegomość grzeczny 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 10.02.2025 o 21:06, kingway napisał(a):

Czemu nie może byc gotówką ?

Mam pytanie czy jak przejdę na vat ? To jak będzie wyglądało kupno maszyny od ryczałtowca ? I np. jak maszynę kupiłem jako ryczałtowiec a będe sprzedać jako vatowiec już to musze od tego vat odliczyć ??? :/ 

Jak Przejdziesz na Vat to odliczasz VAT od faktury która Ci ktoś wystawi , w sklepie i u vatowca dostaniesz, ale ryczałtowiec nie wystawi faktury tylko umowa kupna sprzedaży (nie ma co odliczyć) 

Wyjątek to faktura RR gdzie kupujący wystawia ją na zakupiony towar . Czyli głównie zwierzęta -bydło , zboża 

Opublikowano
3 minuty temu, sebe1033 napisał(a):

Jak Przejdziesz na Vat to odliczasz VAT od faktury która Ci ktoś wystawi , w sklepie i u vatowca dostaniesz, ale ryczałtowiec nie wystawi faktury tylko umowa kupna sprzedaży (nie ma co odliczyć) 

Wyjątek to faktura RR gdzie kupujący wystawia ją na zakupiony towar . Czyli głównie zwierzęta -bydło , zboża 

Kiedyś słyszałem , ze jak vatowiec kupuje maszynę od ryczałtowca to , że jakoś może wystawić właśnie jakoś fakturę na ten sprzęt , że go kupił , ale ile w tym prawdy  ... i dlatego chciałem się dowiedzieć ;) 

Opublikowano

Nie ma szans ,  tylko produkty rolne , coś jest o usługach ale nigdy nie słyszałem żeby Fakturę RR na usługi ktoś robił .

Przy używanych maszynach jest często tak że handlarz może wystawić fakturę ale trzeba dopłacić VAT , albo wystawia fakturę VAT marża czyli vat liczy tylko do tego ile zarabia (marży ma) a nie całości maszyny.

Przejście na VAT opłaca się przy inwestycjach , nowy sprzęt , budowa .  Przy mniejszych inwestycjach gdy się tylko remontuje stare graty czy budynki , też jakoś to wychodzi , paliwo też ma 23 % .

Opublikowano
2 minuty temu, sebe1033 napisał(a):

Nie ma szans ,  tylko produkty rolne , coś jest o usługach ale nigdy nie słyszałem żeby Fakturę RR na usługi ktoś robił .

Przy używanych maszynach jest często tak że handlarz może wystawić fakturę ale trzeba dopłacić VAT , albo wystawia fakturę VAT marża czyli vat liczy tylko do tego ile zarabia (marży ma) a nie całości maszyny.

Przejście na VAT opłaca się przy inwestycjach , nowy sprzęt , budowa .  Przy mniejszych inwestycjach gdy się tylko remontuje stare graty czy budynki , też jakoś to wychodzi , paliwo też ma 23 % .

U mnie na ten moment ... to no cały czas  coś się kupuje , ale to używane maszyny - czyli jak mówisz różnie z tym Vatem ;) Ale no mam w planie nowy ciągnik , kombajn ( używkę ) i tak sie zastanawiam .... Niby coś oddadzą , ale i coś sprzedaje - to też takie ... no ciężko to wyliczyć ...

Opublikowano

Może znajdziesz jakiś kalkulator do liczenia ,

A tak na oko 

To wszystko co sprzedajesz Policz na rok (najlepiej poprzednie tez i przyszłe 😀)  Powiedzmy 100 000 zł (brutto )

Teraz tak Policz to co Kupujesz nawozy , pasze , zboża , śor , to co ma vat 8 % czy 5%   powiedzmy że to 50 000 (brutto )

No to zostaje 50 000 brutto  , i gdybyś to wydał na maszyny  , cześci z vatem 23 % (  a oddajesz 5 czy 8% ) to taka kwote Masz do przodu .

Tylko z tego Musisz odliczyć na życie , opłaty . Jeszcze kasa z dopłat .

Albo Licz dokładnie , zlicz Vaty jakie dostajesz ze sprzedaży to na minus bo Masz to zwrócić do US .

A Policz ile Vatu Płacisz na czesci , maszyny , paliwo , śor , nawozy itd , to na plus  , US wpłaca na konto Twoje 

Opublikowano
1 godzinę temu, sebe1033 napisał(a):

Handlarz jak jest na wat to łaski nie robi że wystawi fakturę wat , to jest jego obowiązkiem , a to że tak mówi wynika z tego że większość o tym nie  wie , a jak jeszcze podpowie że może kupujący wat odliczyć to zapłaci za półtora maszyny i jeszcze się z tego cieszy  

Opublikowano
2 godziny temu, kingway napisał(a):

U mnie na ten moment ... to no cały czas  coś się kupuje , ale to używane maszyny - czyli jak mówisz różnie z tym Vatem ;) Ale no mam w planie nowy ciągnik , kombajn ( używkę ) i tak sie zastanawiam .... Niby coś oddadzą , ale i coś sprzedaje - to też takie ... no ciężko to wyliczyć ...

Na ryczałcie masz zwrotu 7 % , jak rozliczenia nie ogarniesz sam to na ZERO  wyjdziesz przy 10 % zwrocie , a żeby się tobie to opłacało to by pasowało mieć tego zrotu conajmniej 13 % 

Do 100 000 sprzedaży będąc na ryczałcie masz zwrotu  7000 zł , księgowa na rok około 2000 + zawieść papiery załużmy 3000 zł. jest już 10 000 zł. i to jest dopiero ZERO KORZYŚCI  jak byś uciułał tego zwrotu 13 000 to by ci zostało na cukierki 3000 zł. 

Każda używana maszyna żeby ją odliczyć musi być na nią wystawiona faktura wat  , często taką fakturę sprzedający ma obowiązek wystawić i to robi , ale z racji tego że musi od tej faktury zapłacić wat wystawia ją z jak najniższą możliwą ceną , a  jak chcesz z ceną która jest do zapłaty różnice watu trzeba dołożyć i stad u handlarza co minutę inna kwota . 

Jak masz zakup nowego traktora w planach to wysprzedać wsio co niepotrzebne na ryczałcie , przejść na wat zgromadzone piniążki zainwestować , wat odliczyć , posiedzieć na nim żeby się te graty zamortyzowały i jak się przepisy nie zmienią to po 5 latach na ryczałt 

• Haha 1
Opublikowano

Witam i  pozdrawiam kolegę possa , który na mój komentarz  rzuca wszystko i wali uśmieszki . z tego co pamiętam kolega ma zwrot w okolicach 13 % , będąc na wat 11  lat chyba   zgromadził pokażne  fundusze na cukierki   . GRATULUJE  !!!

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

A idź pan w ch.. z tymi handlarzami. Z nimi to książki można pisać. Co innego przez telefon, co innego na miejscu a na koniec co innego na fakturze.Qrwicy można dostać.

Bo jeśli piszę fakture marże to handlarzowi zależy żeby na fakturze była wpisana niższa kwota niż ty płacisz , bo od różnicy zakupu i sprzedaży płaci podatek , więc dla niego dobrze żeby wykazał zarobek jak najniższy , a nadwyżkę żeby wziął w kieszeń 

Opublikowano
2 godziny temu, Stach123 napisał(a):

Na ryczałcie masz zwrotu 7 % , jak rozliczenia nie ogarniesz sam to na ZERO  wyjdziesz przy 10 % zwrocie , a żeby się tobie to opłacało to by pasowało mieć tego zrotu conajmniej 13 % 

Do 100 000 sprzedaży będąc na ryczałcie masz zwrotu  7000 zł , księgowa na rok około 2000 + zawieść papiery załużmy 3000 zł. jest już 10 000 zł. i to jest dopiero ZERO KORZYŚCI  jak byś uciułał tego zwrotu 13 000 to by ci zostało na cukierki 3000 zł. 

Każda używana maszyna żeby ją odliczyć musi być na nią wystawiona faktura wat  , często taką fakturę sprzedający ma obowiązek wystawić i to robi , ale z racji tego że musi od tej faktury zapłacić wat wystawia ją z jak najniższą możliwą ceną , a  jak chcesz z ceną która jest do zapłaty różnice watu trzeba dołożyć i stad u handlarza co minutę inna kwota . 

Jak masz zakup nowego traktora w planach to wysprzedać wsio co niepotrzebne na ryczałcie , przejść na wat zgromadzone piniążki zainwestować , wat odliczyć , posiedzieć na nim żeby się te graty zamortyzowały i jak się przepisy nie zmienią to po 5 latach na ryczałt 

A jak to się ma do sprzedaży plodów ? Czy jak mam np. 10 ha to no jakbym sprzedał 10 ton na rok z tych ha to co ? Mają tam jakiś wylicznik - to jest przykład Bo dopłaty się kwalifikują zeby wydać na maszyny . A jak się ma np. jesli byłbym na vacie i rodzice przesłaliby mi powiedzmy 50 tys. np. w darowiznie ( rodzice na vacie nie są ) I jeszcze np. jeśli maszyna była kupiona przed przejściem na vat - czyli  nie odliczałem vatu to jak będę ją sprzedawać to nie musze vatu odliczać ? Nie musze nawet fv. wystawiać ??? I co jak np. będąc na vacie kupie maszynę na umowę i będa ją chciał sprzedać  za jakiś czas ? 

Opublikowano
W dniu 12.02.2025 o 11:26, Stach123 napisał(a):

Bezbarwny tak się zastanawiam ża co ty ten mandat dostałeś ? Myślę nie dostałeś go za to że za wcześnie dokonałeś rozliczenia faktury , tylko się ujechałeś na tym kontrolerze nie do końca służnie i ciebie delikatnie sprowadził na ziemi tym mandatem . Faktura była wystawiona 31 ,  wcześniej każda faktura musiała być własnoręcznie podpisana i tak przyszło pocztą  31 danego miesiąca dwie faktury jedna dla ciebie a drugą do odesłania temu co wystawił ,  z datą sprzedaży w kolejnym miesiącu  , bo transakcja nastąpiła po podpisaniu i odesłaniu tak się domyślam . Swoją fakture podpisałeś i cyk do rozliczenia , ale kontrolerowi  to nie pasowało i  na dywanik , a bezbarwny kopertę w łapę i dawaj na kontrolera , a że kontroler temat ogarniał to bezbarwnemu  cyk 600 zł. i jegomość grzeczny 

Ty bajkokleto silić się przestań. Kompromitacja, to twoje drugie imię, domorosły specjalisto od rachunkowości. 

• Like 1
Opublikowano

Daj so

5 minut temu, kingway napisał(a):

A jak to się ma do sprzedaży plodów ? Czy jak mam np. 10 ha to no jakbym sprzedał 10 ton na rok z tych ha to co ? Mają tam jakiś wylicznik - to jest przykład Bo dopłaty się kwalifikują zeby wydać na maszyny . A jak się ma np. jesli byłbym na vacie i rodzice przesłaliby mi powiedzmy 50 tys. np. w darowiznie ( rodzice na vacie nie są ) I jeszcze np. jeśli maszyna była kupiona przed przejściem na vat - czyli  nie odliczałem vatu to jak będę ją sprzedawać to nie musze vatu odliczać ? Nie musze nawet fv. wystawiać ??? I co jak np. będąc na vacie kupie maszynę na umowę i będa ją chciał sprzedać  za jakiś czas ? 

O widzisz jeszcze nie vatowiec a już myśli jak vatowiec.

Kupić na vat, sprzedać na ryczałt🤭

Opublikowano
12 minut temu, kingway napisał(a):

Do pierwszej kontroli przejdzie wszystko ;)