Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Ja mam normalne konto prywatne podane do US i do tego z automatu utworzyli mi kolejny rachunek do MPP, ale zwroty VAT z US dostaję na te  konto prywatne. Żadnego konta firmowego nie zakładałem, księgowa aby jakiś druczek przygotowała i na białą listę wpisali mi konto prywatne.

W 2020 dostawałem normalnie zwroty na konto prywatne podane do rozliczeń w US, w 2021 jeszcze zwrotu nie dostawałem to nie wypowiem się na ten temat. Ale z tego co rozmawiałem z księgową to jest kwestia wypełnienia odpowiedniej rubryki i wtedy US przelewa zwrot na odpowiednie konto.

Też zwrot mam na zwykłe konto mimo że jest założone konto VAT.

• Like 1
Opublikowano
Sadek napisał:

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Ja mam normalne konto prywatne podane do US i do tego z automatu utworzyli mi kolejny rachunek do MPP, ale zwroty VAT z US dostaję na te  konto prywatne. Żadnego konta firmowego nie zakładałem, księgowa aby jakiś druczek przygotowała i na białą listę wpisali mi konto prywatne.

W 2020 dostawałem normalnie zwroty na konto prywatne podane do rozliczeń w US, w 2021 jeszcze zwrotu nie dostawałem to nie wypowiem się na ten temat. Ale z tego co rozmawiałem z księgową to jest kwestia wypełnienia odpowiedniej rubryki i wtedy US przelewa zwrot na odpowiednie konto.

Też zwrot mam na zwykłe konto mimo że jest założone konto VAT.

Czyli dobra księgowa to podstawa....

Opublikowano (edytowane)

@Janusz nie po to zatrudniam kogoś, kto się na tym zna. Sam nie mam czasu, żeby siedzieć i doczytywać przepisy, wolę zapłacić fachowcowi, a sam w tym czasie zrobić coś innego, coś na czym się znam. Przepisy prawne trzeba umieć czytać, tam nie wszystko jest wprost napisane.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

@fezoi, wiesz rubrykę to i ja potrafię zaznaczyć, trzeba wiedzieć która jest odpowiednia ;) Tak samo i potrafię płynnie czytać i pisać, ale czytanie aktów prawnych to już coś innego.

16 godzin temu, Dodi napisał:

Płaciłem MPP za materiały. Całą kwotę. 

A Tobie księgowa zwrot wpisała w rubryke deklaracji 55, a żeby dostać na konto najbezpieczniej w 57. Jej błąd, Twoje niedopatrzenie.  Jeśli wysyła Ci deklarację możesz sprawdzić. 

Jak widać są takie co nie wiedzą.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Nie wymagam żebyśmy wiedzieli  wszystko i drążyli każdy temat , szkoda życia . Miałem na myśli sytuację , gdzie Koledzy płacą za księgowość i usługa kończy się na wklepaniu faktur w ewidencję i złożeniu JPK z deklaracją i koniec . Dobrze jak jeszcze błędów nie narobią .

Opublikowano

Panowie wyszła dziwna sytuacja, na vat jestem od 2018 r. Sprzedawałem do tej pory różne produkty ojcu który jest na ryczałcie i dzis podczas przeglądania fv zobaczyłem że od początku czyki od 2018 r wpisywałem błędny nip ojca (wpisywałem datę urodzin mamy, nie mam pojęcia dlaczego) wystawiłem tych fv z 20 sztuk przez ze 3 lata wszystkie z błędnym nipem. Co teraz zrobić? Wystawić jakieś noty czy cos? Czy zostawić to?

Opublikowano

Nie wiem  @roni9411co zrobić, ja bym zostawił i tyle. Prostować będziesz jak zajdzie taka potrzeba. 

A co do konta to mam konto biznes z subkontem na VAT, tylko do subkonta nie mam dostępu i żadnych przelewów stamtąd nie zrobię, za to do głównego dostęp mam bez problemu i przelewy robić mogę. Obydwa są w tym samym banku - logiczne. 

Dlatego pytam, żeby mi Vatu nie zwrócili na subkonto, bo za jasną cholerę nic z niego nie pobiorę.  Księgowy mnie uspokoił i rzekł, że do zwrotu VAT wskaże konto główne i stamtąd sobie zrobię przelew czy ewentualnie wybiorę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, roni9411 napisał:

Panowie wyszła dziwna sytuacja, na vat jestem od 2018 r. Sprzedawałem do tej pory różne produkty ojcu który jest na ryczałcie i dzis podczas przeglądania fv zobaczyłem że od początku czyki od 2018 r wpisywałem błędny nip ojca (wpisywałem datę urodzin mamy, nie mam pojęcia dlaczego) wystawiłem tych fv z 20 sztuk przez ze 3 lata wszystkie z błędnym nipem. Co teraz zrobić? Wystawić jakieś noty czy cos? Czy zostawić to?

Ojciec na Vacie czy ryczałt? Bo raczej RR skoro przez 3 lata nikt się nie dopatrzył. 

Opublikowano
5 godzin temu, Tipik napisał:

Dzwoniłem do BINA i księgowej swojej obydwoje wytłumaczyli ze to nie jest stal tylko gotowe produkty przetworzone czyki sikos schody przenośniki mocowania. W sumie maja chyba racje bo przecież np plug jest tez w 100% ze stali a płaci się normalnie a nie MPP

Ja miałem napisane na zamówieniu że podzielność jeśli kwota przekracza 15 tyś netto, zresztą lepiej zapłacić z podzieleniem niż bez 

Opublikowano
32 minuty temu, roni9411 napisał:

Ojciec na RR wpisywałem pesel mamy zamiast nipu. Znaczy pierwsza fv tak napisałem a później jechałem z niej nie sprawdzając. Gafa jak uj.

Jeśli sprzedałeś rolnikowi na ryczałcie (bądź komuś prywatnie)  to pesele nipy są niepotrzebne. W takim przypadku znacznie ważniejsze jest przestrzeganie limitów sprzedaży abyś nie przekroczył i nie wszedł na kasę fiskalną.

21 minut temu, michal12301 napisał:

Jestem na Vacie, czy muszę wystawić fakturę jeśli sprzedałem byka rolnikowi ryczałtowemu? Jeśli tak to czy musze wystawić fv rr?

Powinieneś wystawić zwykłą fakturę sprzedaży.  Faktura RR tylko do zakupów od rolnika ryczałtowego.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, roni9411 napisał:

Wystawiasz notę korygującą i to wystarczy. Na necie są wzory i wytłumaczone co i jak.

Opublikowano
59 minut temu, roni9411 napisał:

Ojciec na RR wpisywałem pesel mamy zamiast nipu. Znaczy pierwsza fv tak napisałem a później jechałem z niej nie sprawdzając. Gafa jak uj.

Nie musisz nic tam wpisywać. Ja robię tam kreskę jeżeli cokolwiek na ryczałtowca pisze. Noty korygującej nie rób. Już pewnie dawno się zorientowali że nie ma takiego podatnika. A inna sprawą jest to że wystawiając fakturę na osobę spokrewnioną powinieneś napisać na fakturze że jest to "tranzakcja powiązana". Ostatnio US zwrócił mi uwagę na ten szczegół. 

Opublikowano
2 godziny temu, Dodi napisał:

Nie musisz nic tam wpisywać. Ja robię tam kreskę jeżeli cokolwiek na ryczałtowca pisze. Noty korygującej nie rób. Już pewnie dawno się zorientowali że nie ma takiego podatnika. A inna sprawą jest to że wystawiając fakturę na osobę spokrewnioną powinieneś napisać na fakturze że jest to "tranzakcja powiązana". Ostatnio US zwrócił mi uwagę na ten szczegół. 

Oo kurde pierwsze słyszę o takim czymś,  przdciez sprzedaż to sprzedaż ... coś ktos słyszał?

Opublikowano
Dnia 10.02.2021 o 20:40, fezoi napisał:

Nasz powrót na ryczałt na pierwszy rzut oka nie spełnia wymienionych w linku przesłanek do wykonania spisu z natury . Nie kończymy działalności "jedynie " wracamy do zwolnienia . Jeśli trzeba by zapłacić Vat od wszystkiego co mamy w gospodarstwie to ... nieciekawie . "Warto zaznaczyć, że rolnik rezygnując z bycia podatni‑ kiem VAT nie likwiduje działalności w rozumieniu art. 14 ustawy o VAT, w związku z czym nie ma obowiązku sporządzania i opodatkowania remanentu likwidacyjnego" . https://www.kalendarzrolnikow.pl/8561/jak-wyjsc-z-vat-i-powrocic-do-ryczaltu  https://www.kalendarzrolnikow.pl/8561/jak-wyjsc-z-vat-i-powrocic-do-ryczaltu

A więc sprawa wygląda następującą: spis z natury czy też remanent likwidacyjny nie dotyczy rolników. Jednakże  rolnik wychodząc z vat nie może kupić na zapas nawozów, śorczy paliwa i odliczyć vat, a pszenicę wyprodukowaną z tych środków sprzedać jako ryczałtowiec. W takim przypadku w ostatniej deklaracji vat należy dokonać korekty podatku naliczonego.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 11.02.2021 o 17:18, Dodi napisał:

Ja bym zrobił notę korygującą do każdej faktury i bym miał spokój. Jak ktoś przyjdzie na kontrole (5 lat wstecz) i trafisz upierdliwego inspektora to się spyta czemu teraz inne dane podajesz niż wcześniej i będziesz się tłumaczył czemu nie poprawiłeś i szkoda nerwów.  No chyba, że kolega Dodi przyjedzie i weżnie na siebie odpowiedzialność za wszystko to przepraszam.        A co urzędnik to inaczej podchodzi.. Kiedyś byłem w US spytać o sprawy z vatem i trafiłem na zły dzień gościa to mi wyjechał , że jak mam gospodarstwo i ogródek a rodzice biorą marchewkę do obiadu to powinienem im wystawić fakturę:) I później się do mnie uśmiał:) Tak wiec co urzędnik powie to święte.

Opublikowano

Chciałbym odliczyć VAT od zakupu rębaka do gałęzi. W moim gospodarstwie mam kilkadziesiąt arów sadu. Przejdzie??

Mogę tłumaczyć skarbowemu że wykonuję cięcia sanitarne w sadzie a gałęzie rozdrabniam. Wiadomo że będę ogrzewał nimi w domu a to już nie gospodarstwo tylko dom. 

Mogą się czepiać?

Opublikowano

Pany jak to jest sprzedałem kukurydzę za ponad 15 tys i wypisuje fakturę ale firma która przysłała mi umowę na sprzedaż podała na umowie stary nr konta. I teraz czy przekreślić na umowie ten nr konta u podać nowy nr konta z stlit payment czy na fakturze napisał stary nr konta ? Bo zboże chyba nie musi być sprzedawane z podzielona płatnością ?