Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie wiem kto ci pomieszał w głowie, ale przeginasz....i tyle.

filmie "Wołyń" znajduje się ta kwestia. W jednej ze scen ukraiński nacjonalista mówi do małego chłopca (syna Polki i Ukraińca): "Twoja matka była Polką", zarzucając mu w ten sposób polskie pochodzenie i zmuszając do wyrzeczenia się własnej matki oraz rodziny.

Reżyser Wojciech Smarzowski poruszył w ten sposób dramatyczny problem tzw. rodzin mieszanych i czystek etnicznych. Możesz dowiedzieć się więcej o tych wydarzeniach i ich historycznym tle z artykułu Instytutu Pamięci Narodowej. 

4 minuty temu, Rowan napisał(a):

@galan99Już idź spać, chyba pomieszałeś leki z radlerem😆

Jednak jesteś ciemniak .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Giertych nadal będzie głosy liczył?😆😆

W jednej z warszawskich komisji wyborczych ponownie przeliczono głosy w wyborach prezydenckich. Jak się okazało, poszkodowanym był Karol Nawrocki. Sąd Najwyższy poinformował, że na Nawrockiego w rzeczywistości oddano tam nie 136, a 296 głosów ważnych. Natomiast Rafał Trzaskowski finalnie uzyskał 1611 głosów ważnych, a nie 1774

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, galan99 napisał(a):

Nie zmienisz Historii byli dzieci Polskich rodzin polek po stronie UPA .

Galan wiemy już że nie powinieneś brać sie za matematykę, logikę , język ojczysty tez ci nie bardzo wychodzi, a teraz kaleczysz historię. Weź się może za cos prostszego Może plastykę?  

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał(a):

Galan wiemy już że nie powinieneś brać sie za matematykę, logikę , język ojczysty tez ci nie bardzo wychodzi, a teraz kaleczysz historię. Weź się może za cos prostszego Może plastykę?  

To twe zdanie masz prawo ale historii nie zmienisz byli rodziny mieszane oglądał film Wołyń jest scena przedstawia , możesz zobaczyć .

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

.

To film...tylko film...

Tylko Fil jest w nim poruszone matka  Nacionalisty była polką a on był po stronie upa .

Reżyser Wojciech Smarzowski oparł film "Wołyń" na rzetelnej i zweryfikowanej wiedzy historycznej. Scenariusz konsultowano z wybitnymi badaczami, a sam obraz jest uważany za jedno z najdokładniejszych przedstawień .

Konsultacje naukowe: Głównym doradcą historycznym produkcji był prof. Grzegorz Motyka, jeden z najważniejszych badaczy tematu rzezi wołyńskiej

Wiarygodność mechanizmów: Film bardzo precyzyjnie ukazuje chronologię i dynamikę wydarzeń. Obrazuje współistnienie trzech narodów (Polaków, Ukraińców i Żydów), stopniowe narastanie napięć podsycanych przez skrajny nacjonalizm

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Ulman napisał(a):

no i co?

Kłamiesz i zmienisz historię uważasz się za mądrzejszego  od - badaczy tematu rzezi wołyńskiej . Film „Wołyń” w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego jest oparty na faktach. Wiec przestań kłamać i nie podważaj - badaczy tematu rzezi Wołyńskiej .

9 minut temu, Rowan napisał(a):

Blondyn jestem😅

kogo to obchodzi kim jesteś  -  przestań kłamać i nie podważaj - badaczy tematu rzezi Wołyńskiej .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał(a):

Kłamiesz i zmienisz historię uważasz się za mądrzejszego  od - badaczy tematu rzezi wołyńskiej . Film „Wołyń” w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego jest oparty na faktach. Wiec przestań kłamać i nie podważaj - badaczy tematu rzezi Wołyńskiej .

a w którym momencie ja kłamię i zmieniam historię?

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał(a):

a w którym momencie ja kłamię i zmieniam historię?

Chcesz podważyć takie wydarzenie - matka  nacjonalisty  była polką a on był po stronie upa .

Film „Wołyń” w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego jest oparty na faktach -przez  badaczy tematu rzezi wołyńskiej . 

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał(a):

Chcesz podważyć takie wydarzenie - matka  nacjonalisty  była polką a on był po stronie upa .

A w jaki sposób i gdzie ja to podważam? Ty masz jakis problem ze zrozumieniem kilku prostych zdań?

Matka była polką a ojciec też polakiem czy ukraińcem?

Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał(a):

A w jaki sposób i gdzie ja to podważam? Ty masz jakis problem ze zrozumieniem kilku prostych zdań?

Matka była polką a ojciec też polakiem czy ukraińcem?

Był w telewizji program jedna kobieta przeżyła żeś wołyńską - Pojechała na Ukrainę spotkała się ze swymi znajomymi z tamtych lat razem się wychowywali jako dzieci . Wypowiedzi tych Ukraińskich ludzi obecnie starych tak samo opowiadali jak traktowali ich Polacy .

Przed zbrodniami wołyńskimi relacje polsko-ukraińskie były napięte głównie przez politykę II Rzeczypospolitej wobec mniejszości ukraińskiej. Obejmowała ona m.in. akcję polonizacyjną, ograniczanie szkolnictwa w języku ukraińskim, pacyfikacje ukraińskich wsi (np. w 1930 roku) oraz niszczenie cerkwi, co rodziło głębokie poczucie krzywdy i dyskryminacji.

Opublikowano

Traktowali ich tak jak to wynikało z wielowiekowych doświadczeń z tym plemieniem. Trzymać krótko i raz na jakis czas profilaktyczny wp....  bo inaczej to się w głowach poprzestawia.  

Jest takie powiedzenie że upaińcowi to nawet kamienia się nie daje,  bo albo ukradnie albo zepsuje. 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Rowan napisał(a):

Niech dadzą cene odpowiednią, to i towaru będzie dużo do przetworzenia.

Ceny są światowe takie jakie są obecnie w Polsce . Kto ma płacić Tusk ?.

11 minut temu, Roman176 napisał(a):

Przyjedzie olej do Polski taniej wyprodukowany .

Opublikowano

Prezydent Karol Nawrocki

"Rozmawiałem z prezydentem Zełeńskim godzinę.
Choć Rosja pozostaje wspólnym zagrożeniem, nie udało się rozwiązać kwestii historycznych.

ZBRODNIE UPA SĄ NIENEGOCJOWALNE.
Ogranicza to przyszłość Ukrainy w UE".

-------------------------------

Ewa Zajączkowska-Hernik

Moje przesłanie do prezydenta 
@ZelenskyyUa
 w imieniu milionów Polaków - w UE nie ma miejsca na Ukrainę gloryfikującą ludobójców polskich obywateli🚫

W Parlamencie Europejskim powiedziałam i zrobiłam to, co należało. Te słowa musiały wybrzmieć na forum międzynarodowym, by dotarły jak najszerzej. Naród Polski, za gigantyczną pomoc udzieloną Ukrainie, otrzymał w zamian od ich władz splunięcie w twarz w postaci nadania jednostce wojskowej imienia "bohaterów UPA" i budowy banderowskiego panteonu bohaterów. To okrutnie haniebne i godne potępienia!

Flaga UPA, którą podarłam, to flaga ukraińskich oddziałów, które dokonały bestialskich mordów na polskich obywatelach, w tym kobietach i dzieciach. Symbolizuje piekło, jakie zgotowano naszym Rodakom, tylko dlatego, że byli Polakami. Właśnie tak należy postępować ze zbrodniczymi ideologiami - odrzucać je całkowicie, drzeć i wyrzucać do śmieci. Tam jest ich miejsce.

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, 6465 napisał(a):

Giertych nadal będzie głosy liczył?😆😆

W jednej z warszawskich komisji wyborczych ponownie przeliczono głosy w wyborach prezydenckich. Jak się okazało, poszkodowanym był Karol Nawrocki. Sąd Najwyższy poinformował, że na Nawrockiego w rzeczywistości oddano tam nie 136, a 296 głosów ważnych. Natomiast Rafał Trzaskowski finalnie uzyskał 1611 głosów ważnych, a nie 1774

Jak popatrze na te cyrki z liczeniem głosów kiedy było dwóch kandydatów to ciężko mi wyobrazić jak to wyglądało kiedyś kiedy nie było mężów zaufania telefonów itp. Albo jak są /były wybory samorzadowe czy do parlamentu gdzie kupa komitetow, kandydatów itp - jeden wielki pierdolnik.

Pamiętam jak były  wybory samorządowe kupe lat temu  to wójt ze swoimi pomagierami przywoził ludzi do lokalu żeby głosowali na niego, albo pół jego rodziny łącznie z żoną siedziało w komisjach itp, cyrki się działy.

Opublikowano
8 godzin temu, galan99 napisał(a):

filmie "Wołyń" znajduje się ta kwestia. W jednej ze scen ukraiński nacjonalista mówi do małego chłopca (syna Polki i Ukraińca): "Twoja matka była Polką", zarzucając mu w ten sposób polskie pochodzenie i zmuszając do wyrzeczenia się własnej matki oraz rodziny.

Reżyser Wojciech Smarzowski poruszył w ten sposób dramatyczny problem tzw. rodzin mieszanych i czystek etnicznych. Możesz dowiedzieć się więcej o tych wydarzeniach i ich historycznym tle z artykułu Instytutu Pamięci Narodowej. 

Galan, film fabularny, to jednak film fabularny. Jedynym i bezdyskusyjnym faktem z niego wynikającym jest to, że rzeź miała miejsce.  Inaczej tego filmu nikt by nie obejrzał.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, galan99 napisał(a):

Ceny są światowe takie jakie są obecnie w Polsce . Kto ma płacić Tusk ?.

Ty sam siebie nie potrafisz zrozumieć, a udajesz, że rozumiesz mechanizmy ekonomiczne…🙈

Edytowane przez Rowan
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Rowan napisał(a):

a udajesz, że rozumiesz mechanizmy ekonomiczne…🙈

Aaaaa niedawno, ten Pan co płacze że nie będzie miał czego przerabiać, cieszył się że powstanie rurociąg i będą nim gotowy olej z Ukrainy pompować. 🤣

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, nie napisał(a):

znowu, koncertowo debila z siebie zrobiłeś 🤣 , dobra robota 💪

Gdzie mnie się z tobą równać Goebbels. Pisałem tu, że sami szpital południowy zaszczekacie i zaszczekaliście. Mogilno, Lubartów. Świadek który u Stanowskiego nagadał bzdur i który w prokuraturze nic z tych bajek nie potwierdził i poparcie pisu dalej spada.  Dobra robota Goebbels tracicie poparcie w opozycji szybciej niż Tusk w rządzie. Tak trzymać. 

11 godzin temu, Roman176 napisał(a):

mówił ci ktoś ześ pierdolniety ? 

nigdzie niema takiego źródłowego tekstu po za memami  

Czego nie ma? Weź se wpisz gamoniu w przeglądarkę - radny pis Lubartów. I nie chlaj już tyle bo nawet takiej pierdoły zamroczony nie potrafisz znaleźć. 

A sygnalista w prokuraturze nie potwierdził bzdur wygadywanych u Stanowskiego jakoby przez Kacprzyka umierali ludzie na sor. 

O Mogilnie koledze Morawieckiego sponsorze kampanii pisu i jego spółce gdzie zarabiano na szpitalach 300 tys dziennie też sobie znajdziesz jak wytrzeźwiejesz. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 godziny temu, Rowan napisał(a):

Ty sam siebie nie potrafisz zrozumieć, a udajesz, że rozumiesz mechanizmy ekonomiczne…🙈

Minister Krajewski - wysyła jasny sygnał do chłopów ale chłopi nie mogą zrozumieć - ni  h...a co Minister powiada że w rolnictwie trzeba patrzeć na cenę perspektywie lat dala przykładu świń 5 lat do zbóż 10 lat . Chłop tylko narzeka bo saletra droga a pszenica tania . Słuchać Ministra bo nie będzie stale chłopom powtarzał że na ceny patrzy się perspektywie lat . Eksperci zauważyli że ceny zbóż w Polsce się stabilizują .