Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój pośrednik dziś podniósł 30gr 

Sam w wtorek mówił że przed 2 tygodnie była masakra bydła i caly czas wozili, a w tym tygodniu ma tylko parę sztuk zgłoszonych od rolników i chyba nawet nie pojedzie bo niema całego auta 

Opublikowano

Może chcą trochę zapasu zrobić bo  następny tydzień mogą nie pracować, rozmawiałem z pośrednikiem to mówił że też bydła było w opór ostatnio ale co z tego jak dużo takich niedorostków po 500-600 kg i dla wielu rolników kasa potrzebna na już co mnie trochę zdziwiło 

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Bartek933 napisał(a):

Pojechały właśnie 4 byczki. Dwa czarne, jeden HF i jeden ciapaty, wiek niespełna 2 lata. 745kg średnio -5%. 17 netto.

Pierwsze byki z luzu, tylko waga poniżej oczekiwań 

Jaki teren jesteś? 

Opublikowano
Godzinę temu, Bartek933 napisał(a):

Południowa Wlkp.

Może i wstyd się przyznać ale do 3kg 

Każdy ma inną taktykę. Pytanie co się komu bardziej opłaca bardziej lub mniej intensywnie. Od dużej ilości pasz treściwych też korba bije mocniej

Opublikowano

Nie można wykluczyć takiej ewentualności że moment i rozprują te baloty, lepsza byłaby jakaś pospawana ramka, zastawa zaczepiana do euroramki tura, najlepiej w środku jakieś dechy, żeby nie widziały gdzie wracać z powrotem.

• Like 4
Opublikowano
48 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Każdy ma inną taktykę. Pytanie co się komu bardziej opłaca bardziej lub mniej intensywnie. Od dużej ilości pasz treściwych też korba bije mocniej

Jeszcze muszą zeżreć więcej treściwej a jak mają dobrą kiszonkę nie zawsze chcą zeżreć zwykła treściwa , 

Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał(a):

Jeszcze muszą zeżreć więcej treściwej a jak mają dobrą kiszonkę nie zawsze chcą zeżreć zwykła treściwa , 

Zjedzą z odpowiednimi witaminami. Jeszcze się nie spotkałem żeby takiej treściwej o dobrym zapachu nie chciały jeść 

Opublikowano

U mnie na śrutę to wręcz czekają a za pyrka się trzęsą.

Kiedyś jak krowa poczuła dosypywany z ręki dodatek to nie zjadła.

33 minuty temu, Desperado napisał(a):

Nie można wykluczyć takiej ewentualności że moment i rozprują te baloty, lepsza byłaby jakaś pospawana ramka, zastawa zaczepiana do euroramki tura, najlepiej w środku jakieś dechy, żeby nie widziały gdzie wracać z powrotem.

Bele są od ręki a tak to trzeba tworzyć, ale lepiej tworzyć i używać dwa razy w roku niż wpaść pod byka

Opublikowano
17 minut temu, jarecki napisał(a):

Z jakiej firmy witamin używasz ? 

Dolfos dla krów mlecznych. To idzie dla wszystkich sztuk krowy opasy. Jakościowo są na pewno lepsze ale to u mnie dobrze pobierają w mieszance 

• Like 1
Opublikowano

Jak juz chcesz belami to próbuj sianokiszonkę. Siatkę dwa razy rogami trąci i bela sie rozsypie. A w kiszonce jednak dodatkowo jest folia a i bela kiszonki tak sie łatwo nie rozpada. Ja bym szukał jakiegoś metalowego przęsła czy bramy i pasem transportowym albo łańcuchem go przymocować do ładowacz. W taki sposób aby w razie ,,w" nie odpadł. Potem będziesz sie ganiał z byłem po wiosce

Opublikowano
19 minut temu, karol091193 napisał(a):

Siatkę dwa razy rogami trąci i bela sie rozsypie

Rogi akurat wypalam ale dla byka to i tak nie będzie problem.

17 minut temu, EppS napisał(a):

Tasomix robi uniwersalne premiksy.

Ktoś dla tasomixu

Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Dolfos dla krów mlecznych. To idzie dla wszystkich sztuk krowy opasy. Jakościowo są na pewno lepsze ale to u mnie dobrze pobierają w mieszance 

Jak cenowo? Za worek? Możesz wrzucić zdj etykiety?

Opublikowano
10 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Przeszliśmy od etapu garści na apety po kiszonkach, do etapu, a może by jeszcze posłodzić i przyprawić to zjadłby jeszcze kg więcej, a i w nocy lampkę zapalić nad srutą to może jeszcze trochę zje 😂

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

Przeszliśmy od etapu garści na apety po kiszonkach, do etapu, a może by jeszcze posłodzić i przyprawić to zjadłby jeszcze kg więcej, a i w nocy lampkę zapalić nad srutą to może jeszcze trochę zje 😂

A ekonomia?

Opublikowano
Teraz, malaczarna napisał(a):

A ekonomia?

Przy tych cenach zbóż? Ekonomia to je przetworzyć. Pewnie gdyby z nadwyżki zbóż napędzić jakiegoś bioetanolu to mielibyśmy tanie paliwo ale komu na tym zależy 

• Like 1