Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, asus921 napisał(a):

Wszedzie tylko nie w tej branzy. Bydlo do gory, cielak do gory. Bydlo na dol, cielak w tej samej cenie, bo przecież, a noz kiedys bydlo zdrożeje. To o jakiej bessie tu mowic? To juz nawet swinie maja lepiej pomijajac fakt debilnej ceny, ale chociaz cena warchlaka podaza za cena tucznika.

To niektórzy rozumy pozjadali jak bydło było drogie to za cielaki licytowali się aby tylko kupić bo przecież cena za bydło nie spadnie tak pisali a teraz tego są skutki i trzeba płacić dużo za cielaki 

• Like 1
Opublikowano

Ceny cielant są w normie moim zdaniem bo jak krowa zachoruje jak jest duże ciele i lekarz też kosztuje . Jak by lekarze brali mniej to i cielenta by były tansze

• Haha 8
  • Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, makowiaczek napisał(a):

Co to znaczy drogi odsadki?

Jeśli byk jest po 14 zł to odsadek też ma być po 14zl? 

Ty tak powaznie? To jak byk 14 to po ile ma byc ten odsadek?

Opublikowano

u mnie taka srednia to jedna belka siana po prasie sipma 120 dla krowy mamki starcza na 12-13  dni , czyli okolo 30 belek na  rok .  hodowla mamek musi isc z maksymalizacją dopłat i wtedy ma to sens 

Opublikowano
12 minut temu, livebird napisał(a):

🤔jest jakiś postęp widze żete cielęta po 4 tyś stoją na tym olx tylko pytanie czy ludzie nie kupują bo żniwa czy jednak przemyśleli że troche za drogo ?🫣🤣

Bo patrzą że duże mocno tanieją i się wstrzymują.

Opublikowano

Ale za to 10 dniowe cena leci w dół... już jest w czym wybierać za 1000 do 1200. Ja cały czas się upieram,  że za hf wiecej jak 15%ceny dużego to robota za darmo albo i jeszcze trzeba dołożyć do tego interesu... ~10% za kilkudniowego hf to jest uczciwa cena

Opublikowano
23 godziny temu, asus921 napisał(a):

15 minut temu, Michal014d napisał(a):

Chłopaki mieliście doczynienia z mlekiem dla cielaków z biofeed? Jakie macie opinie bo coś moje cielaki chyba srednio je tolerują? Biofeed calfmilk czy jakoś tak i te premium mi chodzi.

Słabo na tym mleku rosną spróbuj z agrocentrum agrolak wmiarę dobre mleko 

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

czyli ile za kilkudniowego , 700 zł ? 

Liczyć nie potrafisz? Jak sprzedajesz byki i średnio masz wybojowość  byka na poziomie 400kg mięsa przypuśćmy w cenie 22zł netto to masz prawie 9tys netto. Czyli przy 10 do 15 procent za cielaka powinno być od 900 do 1300zł. Tutaj już bym przy tej cenie bardziej uwzgledniał jego budowę czy damy za niego 1000 czy 1300... i chodzi mi tu przy cielakach typowo hf/ho jakieś słabe mieszanki a nie typowo mięsne. Nie powiesz mi, że to nie jest uczciwa cena dla obu stron

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał(a):

Liczyć nie potrafisz? Jak sprzedajesz byki i średnio masz wybojowość  byka na poziomie 400kg mięsa przypuśćmy w cenie 22zł netto to masz prawie 9tys netto. Czyli przy 10 do 15 procent za cielaka powinno być od 900 do 1300zł. Tutaj już bym przy tej cenie bardziej uwzgledniał jego budowę czy damy za niego 1000 czy 1300... i chodzi mi tu przy cielakach typowo hf/ho jakieś słabe mieszanki a nie typowo mięsne. Nie powiesz mi, że to nie jest uczciwa cena dla obu stron

Ja były droższe byli to Hf kilkudniowe były po 1300_ 1500 zł przecież u rolników , a handlarz też musi zarobić .