Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, pedro2 napisał(a):

To licho pasłeś 🤭

Nie poświęciło Ci gradem teraz? Niezła pompa

Spokojnym gnojnym deszczem, by byki miały jeszcze bardziej grzybową srute do jedzenia. 

A może to będzie hit 🤔

Taka wołowina mykotoksynowa, to prawie jak lek, chyba penicyliny były z pleśni 🤔

Opublikowano
57 minut temu, HF86 napisał(a):

Spokojnym gnojnym deszczem, by byki miały jeszcze bardziej grzybową srute do jedzenia. 

A może to będzie hit 🤔

Taka wołowina mykotoksynowa, to prawie jak lek, chyba penicyliny były z pleśni 🤔

To dobrze. Na Hajnówce potem nieźle posypało gradem. 

Opublikowano
48 minut temu, bartek1992 napisał(a):

Srzedane 4 byki mięsne, średnia waga 910 kg cena 17.20 zł/kg brutto. Nie czekałem dłużej na wzrost ceny bo narazie się nie zanosi, a jak przyjdą upały to może być nie ciekawie z bykami

Mieszańce czy limuzyny?

Opublikowano
W dniu 13.07.2026 o 22:00, piotrekbud napisał(a):

A ja ponawiam pytanie odnośnie alkalizowania ziarna. Stosował ktoś w opasie 

Czy prawdą jest wzrost białka i pH.

Białko  wzrasta bo do alkalizacji dodajesz mocznik.

Opublikowano
Sorgo napisał:

48 minut temu, bartek1992 napisał(a):

Srzedane 4 byki mięsne, średnia waga 910 kg cena 17.20 zł/kg brutto. Nie czekałem dłużej na wzrost ceny bo narazie się nie zanosi, a jak przyjdą upały to może być nie ciekawie z bykami

Mieszańce czy limuzyny?

Mieszańce

Opublikowano
W dniu 10.07.2026 o 21:29, Karol8885 napisał(a):

Powiem jak sie sprzedaje

Zwykle byki przemysłowe O 22 zl R 22,50

Byki przebierane ladne  w przedziale wagowym 300-420 krotkie , jasny tluszcz, takie ogarniete O 22,50 R 23

Mocne Rki i U ale chude, tluszcz max 2  jasne mieso jasny tluszczyk, mlodziutkie na kosci 380+ 23,70 U 24,50

Wiec mozesz miec ch*jowego dlugiego o klasowego hf 450 kg ktory jest warty tyle co krowa

Albo piekne R+/U ktore sa poszukiwane.

To samo zreszta w jalowce, krotka marmurowa z pelnym okiem jansa, taka jak z reklamy 7,0 euro

Ale jak jest bez marmuru zwykla zolta stara na kosci, itd itp to masz ja po 5,50

Co to znaczy młodziutkie na kości? Stara na kości ?

Opublikowano (edytowane)

Paszport paszportem i dekladarcja w papierach ze to jałowka 20 miesiecy to jedno,  ale potem patrzysz na tusze , jak kości żebrowe maja bielutkie chrzastki to znaczy ze zwierzę było młode , z czasem te chrząstki twardnieją i przechodzą w "kość" wtedy widac ze mimo deklaracj na papierze ,ze ma np 25 miesiecy , tak naprawde ma np 40. Ponizej jałowka zadeklarowana jako 21 miesiecy :D, ktos jej cofnal licznik o 3 lata

Screenshot_2026-07-15-14-17-00-90_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.jpg

Screenshot_2026-07-15-14-17-59-41_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.jpg

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano
3 minuty temu, Karol8885 napisał(a):

Paszport paszportem i dekladarcja w papierach ze to jałowka 20 miesiecy to jedno,  ale potem patrzysz na tusze , jak kości żebrowe maja bielutkie chrzastki to znaczy ze zwierzę było młode , z czasem te chrząstki twardnieją i przechodzą w "kość" wtedy widac ze mimo deklaracj na papierze ,ze ma np 25 miesiecy , tak naprawde ma np 40

A przypadkiem z charolaisem nie ma jakiegos zamieszania z koscmi? Znam jeden zaklad ktory lubil jalowki charolaise w krowach liczyc. 

Opublikowano
1 minutę temu, Kentar napisał(a):

A przypadkiem z charolaisem nie ma jakiegos zamieszania z koscmi? Znam jeden zaklad ktory lubil jalowki charolaise w krowach liczyc. 

jest trochę bardziej "czerwona" ta chrząstka w charolais  natomiast to jest bardziej kwestia "skostnienia" bo to jest czysty zwiazek z wiekiem

Opublikowano
4 godziny temu, Kentar napisał(a):

Matko Bosko  gdzieś Ty był parę lat ?

• Haha 1