Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, chudy123 napisał(a):

Dzisiaj rozmawiałem z gościem przez telefon z Inaki to proponował za jałówki 27netto za R +50gr jakbym załadował 24szt. 

Powiedziałem, że tylko mnie interesuje sprzedaż na wage żywą to by musiał przeliczyć, ale nie powiedział ile by dał  

Nie lubią kupować na żywo, wycena będzie bezpiecznie zaniżona

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, chudy123 napisał(a):

Dzisiaj rozmawiałem z gościem przez telefon z Inaki to proponował za jałówki 27netto za R +50gr jakbym załadował 24szt. 

Powiedziałem, że tylko mnie interesuje sprzedaż na wage żywą to by musiał przeliczyć, ale nie powiedział ile by dał  

Na Twoim miejscu pisałbym umowę przed sprzedażą aby cena była pewna. W tamtym roku wy***ali mnie na 700zl. Umawialiśmy inna cenę przez tel z handlowcem i na rozliczeniu też była inna cena oczywiście na mają niekorzyść. Ucieli na krowie i jałowkach 

Opublikowano

Od dłuższego czasu tak śledzę sobie co Wy tu wypisujecie i prawdopodobnie podkurwie 90% użytkowników, ale prawda jest taka, że chłop dla chłopa jest najgorszym co może byc. Jak sprzedajecie bydło i chcą Wam taniej zapłacić bo coś nie gra, to wielki Lament, że złodziej niech sp***dala, sam niech hoduje, ale jak Wy/My kupujemy cielaka to najchętniej to żeby za darmo go dali, bo ja muszę przy nim chodzić dwa lata. Prawda jest taka, że nikt nam tego nie każe trzymać, robisz to z własnej woli i nie wymagaj od hodowcy, który ma krowy mamki, żeby odsada sprzedał Ci za grosze, bo wielki hodowca jeden z drugim "musi" go oprzatać... 

• Like 6
Opublikowano
Godzinę temu, helenahelcia napisał(a):

Od dłuższego czasu tak śledzę sobie co Wy tu wypisujecie i prawdopodobnie podkurwie 90% użytkowników, ale prawda jest taka, że chłop dla chłopa jest najgorszym co może byc. Jak sprzedajecie bydło i chcą Wam taniej zapłacić bo coś nie gra, to wielki Lament, że złodziej niech sp***dala, sam niech hoduje, ale jak Wy/My kupujemy cielaka to najchętniej to żeby za darmo go dali, bo ja muszę przy nim chodzić dwa lata. Prawda jest taka, że nikt nam tego nie każe trzymać, robisz to z własnej woli i nie wymagaj od hodowcy, który ma krowy mamki, żeby odsada sprzedał Ci za grosze, bo wielki hodowca jeden z drugim "musi" go oprzatać... 

Poprostu osoba  sprzedająca  chce jak najwięcej za swój towar a ten co kupuje chce kupić jak najtaniej zazwyczaj tak jest i to nie tylko w rolnictwie najważniejsze jest się dogadać żeby każdy był zadowolony tylko niektórzy próbują iść w skrajność i albo ten co sprzedaje wystawia chore ceny bo próbuje korzystając z okazji ugrąc jak najwięcej a jak sytuacja się odmienia to  na odwrót kupujący chce jak najtaniej poniżej kosztów kupić zazwyczaj to rolnicy sami siebie wykończają  prędzej niż przepisy unijnie czy sytuacja na świecie 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

w handlu nie ma sentymentow ....nie pasuje nie kupujesz i tyle ...nikt tu nikogo na siłę nie wykancza tylko decyduje popyt 

I o tym właśnie piszę że jeden drugiemu by wyrwał jak najwięcej bo się da tylko pamiętaj że bez kupującego nie będzie chandlu a nikt nie będzie płacił za cielaka 1/2 wartości dorosłego byka bo chyba już do tego  zmierza a później sytuacja może się odwrócić i ci co kupują będą chcieli za pół darmo cielaka albo powiedzą żebyś sobie trzymał go ze skrajności w skrajnoś łatwo się wypowiadać jak jest się w sytuacji lepszej bo nagle każdy zapomina jak było rok czy dwa lata wcześniej  

Edytowane przez MRRolnik
Opublikowano (edytowane)

po co masz placić ...postaw sobie mamki ,chowaj je rok dla jednego cielaka i będziesz mial darmo ...😜

co myslisz ze jak nie kupisz to nie bedzie rynku ...a jaki jest u nas rynek jak cielak jedze nie wiadom skad i to handlarze robia interes nie rolnik  

wiekszosc z rolnikow przecież kupuje a nie sprzedaje i tu jak handlarz nie poratuje to nikt tego cielaka nie dorysuje olowkiem 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
8 godzin temu, KarolaKarotka napisał(a):

jakie są realne propozycje u was za R na żywo w tym tygodniu przy 20 sztukach?

R wczoraj 756 kg 15 brutto, P+/O- 13 brutto 768kg typowy hf jalowka tłusta O 577 15 brutto hf O 653 kg 14 brutto 

Opublikowano
8 godzin temu, barttt napisał(a):

R wczoraj 756 kg 15 brutto, P+/O- 13 brutto 768kg typowy hf jalowka tłusta O 577 15 brutto hf O 653 kg 14 brutto 

Krótko zwięźle i na temat? jakie woj.

Opublikowano
9 godzin temu, MRRolnik napisał(a):

I o tym właśnie piszę że jeden drugiemu by wyrwał jak najwięcej bo się da tylko pamiętaj że bez kupującego nie będzie chandlu a nikt nie będzie płacił za cielaka 1/2 wartości dorosłego byka bo chyba już do tego  zmierza a później sytuacja może się odwrócić i ci co kupują będą chcieli za pół darmo cielaka albo powiedzą żebyś sobie trzymał go ze skrajności w skrajnoś łatwo się wypowiadać jak jest się w sytuacji lepszej bo nagle każdy zapomina jak było rok czy dwa lata wcześniej  

Rolnik, rolników rolnikiem, tak jest od pokoleń i zwłaszcza w pl się to nigdy nie zmieni. 

• Like 1
Opublikowano

Sprzedany byczek lm problematyczny waga 448kg wbc 248kg wyszło 5960zł.Kupilem w październiku odsiadka za 6000 zł ,dwa razy odrobaczanie i witaminy .Licząc po kosztach to 3 tys w plecy,lub optymistyczna wersja -uratowałem 5960zł😁

• Haha 3
Opublikowano
11 minut temu, marijusz napisał(a):

Sprzedany byczek lm problematyczny waga 448kg wbc 248kg wyszło 5960zł.Kupilem w październiku odsiadka za 6000 zł ,dwa razy odrobaczanie i witaminy .Licząc po kosztach to 3 tys w plecy,lub optymistyczna wersja -uratowałem 5960zł😁

Gówno Panie zostało 

Opublikowano
33 minuty temu, macius11157 napisał(a):

Netto?

Wczoraj sprzedane 4 sztuki mieszance cena za jednego 15 zł za resztę 16 brutto mazowieckie 

Można prosić na priv? Jaki odbiorca?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, macius11157 napisał(a):

Netto?

Wczoraj sprzedane 4 sztuki mieszance cena za jednego 15 zł za resztę 16 brutto mazowieckie 

Tak 

2 godziny temu, marijusz napisał(a):

Albo był lekki albo coś nie ten tego bo w październiku lm  300kg to kosztował bliżej 8tyś 

Opublikowano
2 godziny temu, stonka15ak napisał(a):

Krótko zwięźle i na temat? jakie woj.

Lubelskie 2 byki po 15 i 13 zl i 2 jalowki po 15 i 14 zł w poscie