Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Czy ja wiem czy dużo. Piec rozpalam rano jak idzie się do obrządku. Po obrządku podkładam do pełna i do wieczora z bani. Wieczorem przy obrządku ta sama sytuacja. Bufor 1000 l załatwia sprawę. Drzewo robione jest przy okazji jakichś przecinek lasu albo kasowania miedź na łąkach. Później najmuje dwóch ludzi i za 3-4 dniówki mam drzew narobionego na całą zimę. A w domu około 24-25 stopni. Są małe dzieci to raz a dwa że lubię w domu na krótki rękaw i w kapciach chodzić. 
Pompa mega wygodna . A jak wiadomo za wygodę się płaci. 
Najtańsze źródło ogrzewania zawsze będzie takie ktore ma się swoje. Mając kilka ha lasu i do skasowania kilka miedz nie wyobrażam sobie innego źródła ogrzewania jak drzewo 

Ile M2 i ile kw piec?

16 minut temu, Daro20 napisał(a):

Ile taki zbiornik 1000l kosztuje i co tam więcej trzeba do podłączenia? Ile wtedy macie pompek do CO? 

4600 płaciłem. Pompki mam 4 bo jedna podaje na mieszkanie rodziców jedna do podlogowki u mnie, trzecia która podaje na bojler z pieca i czwarta z pieca do bufora 

Z dodatków to kilka zaworów itp plus ja mam założony elektroniczny zawór do sterowania temperaturą do rodziców. 

• Thanks 1
Opublikowano

Co wy o tych pompach tak swirujecie, czy 50kwh dziennie to tak dużo i drogo? Ja tam jestem bardzo zadowolony, może własny las najtaniej ale nikt chyba paliwa i własnej pracy nie liczy

Opublikowano
33 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Ile M2 i ile kw piec?

4600 płaciłem. Pompki mam 4 bo jedna podaje na mieszkanie rodziców jedna do podlogowki u mnie, trzecia która podaje na bojler z pieca i czwarta z pieca do bufora 

Z dodatków to kilka zaworów itp plus ja mam założony elektroniczny zawór do sterowania temperaturą do rodziców. 

i piec daje rade ? 

Opublikowano

Pany jaki bufor z 800 litrów założyć do pieca na pellet , ? chodzi mi o jakieś firmy żeby ceny nie były z kosmosu a produkt był w porządku , macie może coś co moglibyście polecić ? i jak by był z możliwością zamontowania grzałki ?

Opublikowano
9 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

Ile M2 i ile kw piec?

Piec 30 KW jak dobrze pamiętam. Do ogrzania dwie kondygnacje po jakiejś 140 m2 każda. Ale myślę zmienić bo mam drugi prawie nowy tylko z płaszczami pionowymi i bez bufora był za duży dla nas. Trzeba było go kisić na 50 stopni i wszystko się lało w kominie. I czyszczenie komina było co 2 miechy. A ma prawie x2 komorę na drzewo taką jak ten aktualny.  Teraz to na piecu ustawiam 80 stopni i komin profilaktycznie tylko raz w roku ,,czyszczę” o ile można to tak nazwać bo jest czysty. Nic się nie osadza przy takiej temperaturze. Tylko ten mały zasyp trochę denerwuje. Jak nie było bufora to było ok. 

9 godzin temu, Daro20 napisał(a):

Ile taki zbiornik 1000l kosztuje i co tam więcej trzeba do podłączenia? Ile wtedy macie pompek do CO? 

Nie pamiętam już ile kosztował. Do podłączenia to pompka do mieszania i naczynko mi hydraulik zamontował. Zbiornik wpięty pod instalacje od podłogówki i grzejników. Pompka jest automatyczna. Miesza wodę jak potrzeba. W sensie jak temperatura wody w układzie spadnie do zadeklarowanej wartości to się włącza. 

O tym pisałem wcześniej. Jak się nie ma drzewa to ogrzewania na drzewo się nie zakłada. 
Ale jak drzewa opór to głupota płacić za coś innego. 

9 godzin temu, kampl napisał(a):

Co wy o tych pompach tak swirujecie, czy 50kwh dziennie to tak dużo i drogo? Ja tam jestem bardzo zadowolony, może własny las najtaniej ale nikt chyba paliwa i własnej pracy nie liczy

Jaka temperatura w domu i ile m2 do ogrzania ? 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Jaka temperatura w domu i ile m2 do ogrzania ? 

24c. Niektóre pokoje może 22. Niektore 25. Parter piętro: powyżej 2x150m 

• Like 1
Opublikowano

Wczoraj poszło 7 szt hf, luz ,750kg średnia waga 14.70 netto spadło o 50gr w stosunku do poprzedniego tygodnia, i ma jeszcze spaść, jest dużo krów na ubojni oraz zaległość świąteczne w magazynach woj. łódzkie.

• Sad 1
Opublikowano
8 godzin temu, Daro20 napisał(a):

Wodą z buforu da się nagrzać grawitacyjnie w razie braku prądu?

Wątpliwe. Chociaż nie mówię że nie można bo nie wiem. 
Ale na ewentualny brak prądu mam kupioną przetwornicę która przetwarza prąd z akumulatora i dwie czy trzy pompki mogą na tym chodzić kilka godzin. Więc nawet jak nie ma prądu to ogrzewanie w domu jest. 
A już w naprawdę kryzysowej sytuacji z brakiem prądu przez dobę czy dłużej to ta przetwornice można podłączyć do aku do samochodu. I wtedy taki samochód spala ten litr paliwa na godzinę a pompki i piec pracują dzięki czemu mamy ciepło w domu. A i można akumulator przy okazji ładować żeby na noc samochód nie musiał być odpalony 

Opublikowano
1 godzinę temu, KamilK199 napisał(a):

Wczoraj poszło 7 szt hf, luz ,750kg średnia waga 14.70 netto spadło o 50gr w stosunku do poprzedniego tygodnia, i ma jeszcze spaść, jest dużo krów na ubojni oraz zaległość świąteczne w magazynach woj. łódzkie.

coś tanio poszły

Opublikowano

Też mi się tak wydaje.
Rozmawiałem z 2 osobami z różnych zakładów i nie odczuli czegoś takiego że mleko potaniało i jest więcej krów.

2 godziny temu, KamilK199 napisał(a):

Każdy zakład ma kontrakty i je realizuje na bieżąco i po prostu unormowała się sytuacja do tego co było w listopadzie, był dużo większy popyt niż podaż bydła.

Opublikowano
W dniu 13.01.2026 o 20:17, donweter1989 napisał(a):

Sąsiad miał miałowca, stwierdził że nie będzie się brudzić i stawia na wygodę to przeszedł na gaz. Dwa lata jechał na gazie, w między czasie sprzedał las, bo już mu nie potrzebny (kurna i to nie mi😅) i rok temu stwierdził, że ten gaz to za drogi. Przerobił na drewno, postawił szopę na to drewno, kupił drewno. Teraz twierdzi, że to drewno też mu się nie kalkuluje i będzie pompa. Na szczęście zmądrzał, bo grunt chce zbyć i tym razem to mi🫣

To musi zainwestować w izolacje 😆 u nas na 220m2 idzie ok 3000l gazu rocznie, aktualna cena 1.9zł , koszt gazu śmieszny , koszt pieca niski . Budynek 3 letni , ogrzewanie to najlepsza rzecz w tym domu