Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał(a):

Ja zapytam, jak skuteczność Belkar plus Kliper

dodajecie coś do tego albo jakis zabieg na poprawki ??

Najlepszy zabieg powschodowy jaki robiłem to Butisan Star + Navigator 1,5 + 0,2.

I karuzela jedzie dalej 🙄

Rapex 500SC 2.0 + Reactor Plus 480EC 0.16 + Hurricane Soil 0.22.

Lid Amoroso 44szt/m2

IMG_3284.png

Opublikowano

Ale pył czy tak na zdjęciu wygląda?

Siedzacybyk napisał:

dasz malo - szkoda roboty, dolozysz pelna dawke - przyhamujesz. robilem solo, rzepak czysty, chyba skuteczniejsze niz quelex complet pak.

Na quelex też nie narzekam. Chyba trzeci rok stosowałem i bez jakich kolwiek poprawek.

Opublikowano
3 minuty temu, ervyn napisał(a):

Najlepszy zabieg powschodowy jaki robiłem to Butisan Star + Navigator 1,5 + 0,2.

Ja w tamtym roku właśnie robiłem ten zabieg na 1/3 pól a na reszcie ladiva 0,25. Odniosłem wrażenie, że rzepak był mniej zachwaszczony na tych po tym z butisanem i navigatorem. 

Ale w tym roku poważnie się zastanawiam nad połączeniem Metazachloru z Ladivą, tylko nie wiem, w jakiej dawce dać Ladiva, czy pełnej czy coś zmniejszyć, bo metazachlor to 1,5 l bym raczej dał, ale jeszcze podpytam chemika z Cortevy.

Belkar + Kliper ma wąskie okno i to mi się nie podoba. Navigator zresztą też. A cenowo Ladiva 0,25 + Metazachlor 1,5 to to samo, co Navigator 0,2 + Butisan Starr 1,5 i taniej, jak Belkar + Kliper. A okno ma szerokie, jakby w razie czego pogoda płatała figle we wrześniu.

Opublikowano
5 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Na quelex też nie narzekam. Chyba trzeci rok stosowałem i bez jakich kolwiek poprawek.

Lotny piach to o gruzelkowatosc ciężko. Przynajmniej lekka w uprawie 😆

Opublikowano
6 minut temu, Maniaks napisał(a):

Ja w tamtym roku właśnie robiłem ten zabieg na 1/3 pól a na reszcie ladiva 0,25. Odniosłem wrażenie, że rzepak był mniej zachwaszczony na tych po tym z butisanem i navigatorem. 

Ale w tym roku poważnie się zastanawiam nad połączeniem Metazachloru z Ladivą, tylko nie wiem, w jakiej dawce dać Ladiva, czy pełnej czy coś zmniejszyć, bo metazachlor to 1,5 l bym raczej dał, ale jeszcze podpytam chemika z Cortevy.

Belkar + Kliper ma wąskie okno i to mi się nie podoba. Navigator zresztą też. A cenowo Ladiva 0,25 + Metazachlor 1,5 to to samo, co Navigator 0,2 + Butisan Starr 1,5 i taniej, jak Belkar + Kliper. A okno ma szerokie, jakby w razie czego pogoda płatała figle we wrześniu.

Jak nie zrobisz do 4-5 liścia to potem ciężko „dostac się” pod liście rzepaku z cieczą. 

Ja w tym roku wracam do korzeni, Metazachlor + chlomazon. 120zł, a skuteczność zawsze była wysoka. 

11 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Ważne że wilgoć jest, dziś zaorane i zasiane na takie dobre 3-3,5cm. Od czwartku zapowiadają duże deszcze. Chciałem żeby na piaskach zdążyło powschodzic do tego deszczu.

Opublikowano
1 minutę temu, ervyn napisał(a):

Jak nie zrobisz do 4-5 liścia to potem ciężko „dostac się” pod liście rzepaku z cieczą. 

Ja w tym roku wracam do korzeni, Metazachlor + chlomazon. 120zł, a skuteczność zawsze była wysoka. 

Ja generalnie celuję w 2-3 liście, tak jak w zeszłym roku, a metazachlor może by skasował jeszcze chwasty, które by wzeszły po zabiegu, jakby były jakieś opady, które wymuszą kolejne wschody. 

Opublikowano (edytowane)

Cichy zabójca rzepaku Metazachlor To przy wczesnych zabiegach jak późno siany i mokro, zimno to choruje 

Edytowane przez ansu
Opublikowano
3 minuty temu, ansu napisał(a):

Cichy zabujać rzepaku Metazachlor To przy wczesnych zabiegach jak późno siany i mokro, zimno to choruje 

a po polsku?:)

• Confused 1
Opublikowano
52 minuty temu, jahooo napisał(a):

Ja zapytam, jak skuteczność Belkar plus Kliper

dodajecie coś do tego albo jakis zabieg na poprawki ??

Już od 3 lat stosuje belker i kliper i rzepak czysty do zniw 

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, ervyn napisał(a):

Ważne że wilgoć jest, dziś zaorane i zasiane na takie dobre 3-3,5cm. Od czwartku zapowiadają duże deszcze. Chciałem żeby na piaskach zdążyło powschodzic do tego deszczu.

Naprawde sie wyrwało ludzi, dziś też widziałem zasiane i zawałowane pola z rzepakiem. A ja dzis dopiero kombajnem zjechałem z ostatniego pola. Okropny ten rok pod względem terminu, wszystko teraz bedzie na raz, glifo by pasowało prysnąć, talerzówką przelecieć, uprawiać i siać… 

Co do odchwaszczania, to ja najlepsze rozwiązanie z jakiego korzystałem to był właśnie Belkar+Kliper. Po wszystkich innych rozwiązaniach tak do końca czysto nie było. W tym roku robiłem na 15ha poprawke po chlomazonie+metazachlorze wiosną Korvetto, bo było coś strasznego. Nieprawdopodobne ilości bodziszka i w sumie sporo fiołka było. Efekt był, ale wszystkiego już nie dało rady wytępić.

Opublikowano
4 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

trzeba to potraktowac glifosatem. zaorac, nawet pasuje po wapnowaniu. potem mozna myslec, za rok ,a moze 2. zauwazylem i siebie problem w bezorce. talerzowka nie podcina calej powierzchni, perz ciągle odrasta. oczywiscie glifosat obowiazkowy, ale zamiast talerzowki bedzie szedl trzybelkowiec ze skrzydelkami. potem na gleboko bez skrzydelek. pod siew to juz mozna talerzowka, choc moze znowu trzybelkowiec z podcinaczami

Wbrew wszystkiemu daj pare razy talerzowke na perz. 

6 godzin temu, Agrest napisał(a):

Pytanie na szybko

Działka zakupiona wiosną , wchodzę teraz. Uprawiana od zawsze płytko gleba 3a lekko gliniasta. Dziś poszło 3t radkowit premium na ściernisko. Jest dużo perzu ale okropna susza.

I teraz pytanie 

1 Czy warto nająć usługę głęboszowania na 45cm? Czy 500 za ha to dużo?

2. Czy pryskać te skrawki perzu po kombajnie czy powalczyć w rzepaku.

Kerb 50wp jeszcze istnieje, nie zaszkodzi?

3. Jeśli by poszedł głębosz Czy wystarczy płytkie zerwanie ścierni pod siew?

Będzie usługa i w zależności od opadów albo punktowy co 45cm  albo siewnik na bronie aktywnej.

Z góry dziękuję za odpowiedzi/ propozycje.

A, ile u Was usługa siewu i za jaki siew, czym?

Glifo i pasowy siew. Ja na nowej działce gdzie w cholere tego brona talerzowa, za pare dni siew pasowy, doglebowka z glifo i rsm

Opublikowano
8 godzin temu, ervyn napisał(a):

Ja w tym roku wracam do korzeni, Metazachlor + chlomazon. 120zł, a skuteczność zawsze była wysoka

Jakie dawki 2 + 0,2 czy co inaczej 

Opublikowano
15 godzin temu, Agrest napisał(a):

Pytanie na szybko

Działka zakupiona wiosną , wchodzę teraz. Uprawiana od zawsze płytko gleba 3a lekko gliniasta. Dziś poszło 3t radkowit premium na ściernisko. Jest dużo perzu ale okropna susza.

I teraz pytanie 

1 Czy warto nająć usługę głęboszowania na 45cm? Czy 500 za ha to dużo?

2. Czy pryskać te skrawki perzu po kombajnie czy powalczyć w rzepaku.

Kerb 50wp jeszcze istnieje, nie zaszkodzi?

3. Jeśli by poszedł głębosz Czy wystarczy płytkie zerwanie ścierni pod siew?

Będzie usługa i w zależności od opadów albo punktowy co 45cm  albo siewnik na bronie aktywnej.

Z góry dziękuję za odpowiedzi/ propozycje.

A, ile u Was usługa siewu i za jaki siew, czym?

Jak zamierzasz wchodzić w rzepak na poważnie i przyjdzie Ci płacić 500zł/ha to rozglądaj się za własnym głęboszem do Fendta.

Orka, głęboszowanie, agregat bezorkowy wszystko po 350zł 

Siew 160 do 200zł za bronę wirową Amazone 

Co do uprawy zależy jak ładna robotę zrobi głębosz, jak gęsto łapy.