Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
mysza103 napisał:

W następnym sezonie będzie mi wychodziło zasianie rzepaku po rzepaku , więc od paru lat trzeba zakupić rzepak orginalny , co zresztą już dziś poczyniłem i zamówiłem DK IMMORTAL CL to nowoczesna, średniowczesna odmiana mieszańcowa rzepaku, łącząca technologię Clearfield® z wysokim potencjałem plonowania.

Reszta pól oczywiscie będzie siany swoimi nasionami  (od kolegi PT 303 ) lub od innego kolegi invigor 2050 ewentualnie Tuba 

jak sprawuje ci się siew rzepaku hybrydowego ze swoich nasion jest jakaś różnica między kupionym ?

Opublikowano
26 minut temu, Turok napisał(a):

jak sprawuje ci się siew rzepaku hybrydowego ze swoich nasion jest jakaś różnica między kupionym ?

Jeśli pominąć ten rok gdzie plagi egipskie go dotykały to w poprzednich latach zawsze byłem zadowolony

48 minut temu, Fugeo napisał(a):

gdyby był zielony go bym go nie skosił. Wilgotność była od 7 do 8,5%

Wilgotność rzepaku nie jest tak do końca wyznacznikiem że się nadaje do koszenia.  Skosilem u kolegi 6 ha I było ok. potem wjechałem w rzepak który mi się od razu nie spodobał,  zmierzona Wilgotność pokazywała 6,8- 7,6  , a rzepak wyglądał tak . Po prostu dół był na tyle zielony że wszystko wyrzucało d*pą 

20250724_171538.jpg

20250724_171546.jpg

20250724_171609.jpg

Tak było 2 dni temu

• Like 1
Opublikowano
mysza103 napisał:

26 minut temu, Turok napisał(a):

Jeśli pominąć ten rok gdzie plagi egipskie go dotykały to w poprzednich latach zawsze byłem zadowolony

48 minut temu, Fugeo napisał(a):

Wilgotność rzepaku nie jest tak do końca wyznacznikiem że się nadaje do koszenia.  Skosilem u kolegi 6 ha I było ok. potem wjechałem w rzepak który mi się od razu nie spodobał,  zmierzona Wilgotność pokazywała 6,8- 7,6  , a rzepak wyglądał tak . Po prostu dół był na tyle zielony że wszystko wyrzucało d*pą 

20250724_171538.jpg

20250724_171546.jpg

20250724_171609.jpg

Tak było 2 dni temu

a doprawiasz go czymś na robaka i na grzyba czy siejesz takie nasiona z kombajnu ?

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, mysza103 napisał(a):

20250724_171538.jpg

20250724_171546.jpg

20250724_171609.jpg

Tak było 2 dni temu

Dokładnie To samo potwierdzam, miernik pokarze ok tylko ile plonu zostanie na polu? W tym sezonie w wielu rejonach było ponowne lub długie kwitnienie, może warto poczekać kilka dni, rzepaki bardzo nierówne w tym sezonie.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
mysza103 napisał:

Godzinę temu, Turok napisał(a):

a doprawiasz go czymś na robaka i na grzyba czy siejesz takie nasiona z kombajnu ?

Oczywiście zaprawiam 

można wiedzieć czym bo chce spróbować właśnie zasiać rzepak F2

Opublikowano

Zapraw sobie tym co będziesz w stanie dostać , a listę substancji sobie weż np, czym zaprawiano rzepak czy coś innego 10lat temu , czy więcej i wówczas sobie zobaczysz czym jesteś w stanie sobie zaprawić  

Będziesz miał nuprid -zaprawisz nupridem , będziesz miał np prestige to zaprawisz prestige , będziesz miał coś innego to zaprawisz czymś innym , generalnie nic dobrego na legalu nie ma 

Opublikowano
mysza103 napisał:

Zapraw sobie tym co będziesz w stanie dostać , a listę substancji sobie weż np, czym zaprawiano rzepak czy coś innego 10lat temu , czy więcej i wówczas sobie zobaczysz czym jesteś w stanie sobie zaprawić  

Będziesz miał nuprid -zaprawisz nupridem , będziesz miał np prestige to zaprawisz prestige , będziesz miał coś innego to zaprawisz czymś innym , generalnie nic dobrego na legalu nie ma 

ok dzięki za info spróbuję czy będzie dobrze plonowal

Opublikowano
3 godziny temu, Fugeo napisał(a):

Połowa ludzi kosi za zielony, że suchy to nie znaczy że dobry do koszenia

Opublikowano

Dokładnie,u nas praktycznie każdy kosił powyżej 9 procent żeby uciec przed deszczami,u mnie też kradziony,pola na górkach wykoszone a przy rowach i koło drzew zostawiony bo zielony jeszcze,dobrze że skup bierze nawet 12 procent z potrąceniami 

Opublikowano

rzepak skoszony sprzedany jurek 4 kl redzina 3.5 t,kepler 4 kl redzina bardzo późno powschodzil i byl bardzo rzadki i mały 3 t ,temotation f2 6 kl 1.3t,nie wiem co o tym myśleć ale pole za górce i najbardziej go mróz przetrzepał, teraz pora zamawiać nasiona

• Like 1
Opublikowano

Sianie rzepaku, ponoszenie nakładu powiedzmyna te 4t a zbieranie 1.3t, to jest ekonomicznie nie uzasadnione. Nie wiem czy trzeba się tu zastanowić "jakie nasiona" kupować czy bardziej "czy w ogóle" kupować, może lepiej pomyśleć nad inną uprawą.

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

No na VI klasie nikt mądry nie liczy na zebranie 4t rzepaku w związku z czym agrotechnika powinna się skupiać na maksymalnym ograniczeniu poniesionych kosztów.

Edytowane przez misio3p
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, slonju77 napisał(a):

Dokładnie,u nas praktycznie każdy kosił powyżej 9 procent żeby uciec przed deszczami,u mnie też kradziony,pola na górkach wykoszone a przy rowach i koło drzew zostawiony bo zielony jeszcze,dobrze że skup bierze nawet 12 procent z potrąceniami 

Rzepakiem się nie martwue wyschnie , dojdzie , gorzej pszenica , parametry spadaja na bank , ta przd deszczem miała dobre , ale było trzeba ja suszyć

Opublikowano
7 minut temu, misio3p napisał(a):

No na VI klasie nikt mądry nie liczy na zebranie 4t rzepaku w związku z czym agrotechnika powinna się skupiać na maksymalnym ograniczeniu poniesionych kosztów.

Paaanie, tu nikt nie zbiera poniżej 3t/ha i to przy suszy, przymrozkach i fali chowacza. 

• Like 2
Opublikowano
45 minut temu, robi57362 napisał(a):

rzepak skoszony sprzedany jurek 4 kl redzina 3.5 t,kepler 4 kl redzina bardzo późno powschodzil i byl bardzo rzadki i mały 3 t ,temotation f2 6 kl 1.3t,nie wiem co o tym myśleć ale pole za górce i najbardziej go mróz przetrzepał, teraz pora zamawiać nasiona

Jak po mrozie mój tyle da to będę się cieszył.  

Opublikowano

Ja byłem zaskoczony, bo u nas też wschody były tragiczne, wręcz na większości pól rzepak się pokazał dopiero na wiosne, mrozy w okresie kwitnienia też u nas były, wody troche brakło końcem kwietnia i do połowy maja, a mimo to rzepaki sypały u mnie przynajmniej zdecydowanie lepiej niż rok temu.

Opublikowano
Godzinę temu, Grzechooo napisał(a):

Sianie rzepaku, ponoszenie nakładu powiedzmyna te 4t a zbieranie 1.3t, to jest ekonomicznie nie uzasadnione. Nie wiem czy trzeba się tu zastanowić "jakie nasiona" kupować czy bardziej "czy w ogóle" kupować, może lepiej pomyśleć nad inną uprawą.

Koszty dawać równowartości 4 ton to trzeba być niezle odjechanym , przy takich kosztach to trzeba się modlić żeby odbić koszty , bardziej bym liczył koszty 2-2,5 tony 

47 minut temu, misio3p napisał(a):

Siałem u gościa dosłownie na piachu , klasa gleby chyba nie lepsza niż 5 , dokładnie nie wiem , to teraz kosił na rędzinach to mówił że 4 tony przekracza , a na tym piachu jeszcze nie kosi bo mówi że zielony i wygląda póki co najlepiej , (spodziewa się tam nakosić pod 5 ton)  nie widziałem tego rzepaku , nie wiem dokładnie jaka ziemia jest głębiej , ale jak tam miał po innych latach zboża to zazwyczaj były wypaleniska i plon 4-5 ton np. pszenicy 

Opublikowano
14 godzin temu, Turok napisał(a):

U mnie na 4-5 klasie dał 4 tony, mieszam 3 odmiany. 

Opublikowano
15 minut temu, mysza103 napisał(a):

Koszty dawać równowartości 4 ton to trzeba być niezle odjechanym , przy takich kosztach to trzeba się modlić żeby odbić koszty , bardziej bym liczył koszty 2-2,5 tony 

Siałem u gościa dosłownie na piachu , klasa gleby chyba nie lepsza niż 5 , dokładnie nie wiem , to teraz kosił na rędzinach to mówił że 4 tony przekracza , a na tym piachu jeszcze nie kosi bo mówi że zielony i wygląda póki co najlepiej , (spodziewa się tam nakosić pod 5 ton)  nie widziałem tego rzepaku , nie wiem dokładnie jaka ziemia jest głębiej , ale jak tam miał po innych latach zboża to zazwyczaj były wypaleniska i plon 4-5 ton np. pszenicy 

W tym roku może mieć plon i na piachu jak zadbał, a rok temu jak piszesz wypalone. 

• Root Admin
Opublikowano
13 minut temu, tomek73 napisał(a):

U mnie na 4-5 klasie dał 4 tony, mieszam 3 odmiany. 

u nas dobry rok na rzepak.

Ja jestem mega zadowolony, póki co, bo dopiero 2/3 wykoszone.