Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał(a):

Nie spotkałem się nigdzie z taką ofertą z pod lady . Coś latało na olx ale pojedyncze sztuki 

No nie przesadzaj, raczej nikt nie jest samobójcą i na olx sie z tym nie ogłosi😅

Opublikowano
7 godzin temu, tomek73 napisał(a):

Amazone duże tarcze i łopatki przy 750 obrotów spokojnie dolatuje, fakt teraz sa grubsze niż kiedyś. 

Mój Amazone zdjęcia  w galerii, z 2008 r. 

Ten drobny puławski nie doleci,

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Ten drobny puławski nie doleci,

Może coś w tym być, bo w aplikacji amazone mam możliwość ustawienia do max 28.

2 godziny temu, tomek73 napisał(a):

Mi sie zdaje że go siałem kiedyś,  ale obroty 750-800 miałem i duże tarcze. 

Spróbuje lekko zwiększyć obroty i może się uda :) Co ciekawe zwykły bez inhibitora wg aplikacji doleci do 30m, natomiast ten tylko do 28

Opublikowano
6 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

na ukrainie na skrzypionka tez leja chloropyrifos! w ziarnie sie nawet znajduje pozostalosci. cos ostatnio czytalem, ze właśnie nie glifosat, a ......nie wiem, czy wlasnie chloropyrifos byl stwierdzony w moczu, czy jakis produktach, nie pamietam dokladnie. na ukrainie jest za przyslowiowa złotówke, wiec nikt nie bedzie lał drogich seodkow, ani latal cyperkilem co tydzien. nasze rolnictwo w stosunku do europejskiego jak i ukrainskiego jest jak ekologiczne. wieprzowina przyjeżdżająca z danii to ...jakies nieporozumienie. tego sie nie da jesc. rozlatuje sie, jakies slodkie. u nas sie czepiaja wszystkoego, a te szybkorosnace z domieszka pietrena, pewnie nie da sie uciec od syndromu PSE, wala do nas , jak do smietnika!

Ale kurde jak to możliwe że opłaca się z Danii wieść wieprzowinie niż kupić od okolicznych farmerów, to jest dopiero paranoja gdzie każdy grosz zysku przysłania oczy a konsumenci mają w d*pie czy dostaną raka w wieku 40 czy 50 lat, grunt że mogą kupić złotówkę taniej.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 16:18, Andpol napisał(a):

Partactwo w tym roku mam i z drogi h*jowo to wygląda ale ogólnie podoba mi się a ile paliwa się zaoszczędziło.

Na dziś dzień już nie widać czym było siane i jak doprawiane, siałem wszystko po talerzówce, ani gryki ani fasoliska nie oralem bo szkoda mi czasu i paliwa, rzepak to wiadomo w ściernisko poszedł, a teraz  po dwóch miesiącach różnicy nie widać żadnej, to co orać.  Trochę mi się przypychał agregat bo mam przed silnikiem, ale odkręciłem kilka łap rozszerzyłem i potem poszło cacy. 

Opublikowano

Wystarczyłoby oznakowac  : produkt polski, dunski, niemiecki. Uwierz, w danii mieliby duza nadwyzke. Niestety, jesli my sie nie szanujemy, nie szanuja nas inni. Mowiac: My mam na mysli reprezentujacych nas rzadzacych! Jakie to proste, tłumaczac sie ASF wprowadzamy ustawe chroniaca dunski rynek, za pewne "lepszy", dokladnym oznakowaniem towaru. 

Opublikowano
12 godzin temu, agrarmrc napisał(a):

Jak jest z przechowywaniem rzepaku w silosie. Jak by był mokrzejszy to da się go dosuszyć ?

Na wiosnę parę km dalej dużemu graczowi się zapaliła cały bin z rzepakiem. Ponoć coś za mokry towar był. Mój kolega co tam robi u niego tak mówił. 

Opublikowano
12 godzin temu, agrarmrc napisał(a):

Planuje RMG i 50% kwoty dać na 2 silosy.

Jak jest z przechowywaniem rzepaku w silosie. Jak by był mokrzejszy to da się go dosuszyć ?

Ja i szagier trzymaliśmy  w Binach po 130  T w 2021 r i w marcu zero problemu, ale do 9 % sypaliśmy, przeważnie 7. Pewnie dosuszysz, ale  jak troche wsypiesz  mokrzejszego bo jedden drugiego wysuszy, warunek tem mokrzejszy na srodek i dmuchać jak będzie bardzo ciepło. 

Opublikowano
19 minut temu, Badwolf napisał(a):

Na wiosnę parę km dalej dużemu graczowi się zapaliła cały bin z rzepakiem. Ponoć coś za mokry towar był. Mój kolega co tam robi u niego tak mówił. 

Dziwne to. 25 lat rzepak zawsze w silosie. Ale wilgotnosc nie wieksza niż 8.5-9%. zapaliło mu się może bo gazowal quickphosem. A to już może się zapalić gdy ma wilgoć 

Opublikowano
Godzinę temu, jezyk_nh napisał(a):

Dziwne to. 25 lat rzepak zawsze w silosie. Ale wilgotnosc nie wieksza niż 8.5-9%. zapaliło mu się może bo gazowal quickphosem. A to już może się zapalić gdy ma wilgoć 

Straż gasiła ten silos z rzepakiem. Było to zimą

Opublikowano

Wie ktoś może z czego wynika spora różnica cenowa pomiędzy tebukonazolem EW a SC i czy formulacja w tym przypadku ma wpływ na skuteczność zabiegu ? Mowa konkretnie o Bukat 500 SC i Orius Extra 250 EW.

Opublikowano
Godzinę temu, Z72 napisał(a):

Wie ktoś może z czego wynika spora różnica cenowa pomiędzy tebukonazolem EW a SC i czy formulacja w tym przypadku ma wpływ na skuteczność zabiegu ? Mowa konkretnie o Bukat 500 SC i Orius Extra 250 EW.

Ten 500 ma mocniejsze stężenie i dajesz go mniej(500g/l przy 250g/l). Porównaj etykiety, dawkowanie jest inne

• Thanks 1
Opublikowano

Nie wiem na ile to prawda, twierdzą tak sprzedawcy, że formulacja EW jest najlepsza. Ja w jednym roku załatwiłem rzepak tebukonazolem w formulacji SC pryskając na płatka, od tego czasu wogóle na płatka nie stosuje tebu, a jak go wogóle stosuje w czymkolwiek, to właśnie w formulacji EW. 

• Thanks 1