Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, 16HDR008 napisał(a):

Jakie jest teraz bezpieczne stężenie mocznika w oprysku na słaby i mały rzepak?  Ma od 4 do 7 liści. Do mocznika nic lub tylko bor.

Ja dawałem około 40 kg mocznika na taki rzepak

Opublikowano
19 godzin temu, misio3p napisał(a):

Jak wyglądało przygotowanie pola do siewu tym vaderstadem?

Po skoszeniu talerzówka  z 8 cm potem przed siewem gruber na głeboko  i może talerzówka, Było dużo słomy,  troche zapychał się, ale spokojnie dał rady. 

Znajomy w tym roku gruber, brona aktywna 4 metry siew. 

Opublikowano

Im mniejszy tym większe stężenie, szybciej przypali większy niż mniejszy. 20% u mnie stosują i nic się nie dzieje. Ja z racji że mało odważny, stosuje 12,5kg/100l czyli 25kg na ha przy 200l/ha. 

Opublikowano

Na rzepak poszło mikro+ mocznik+ siarczan+ tebukonazol 0.6l/ha + azokstrobina 0.8l/ha + robaka. Zabieg wykonany w bardzo dobrych warunkach tydzień temu. Rzepak ma dalej postawione liście ku górze,  czy to oznacza, że grzybówka słabo zadziałała? 

IMG-20251106-WA0064.jpg

IMG-20251106-WA0031.jpg

IMG-20251106-WA0037.jpg

Opublikowano
23 minuty temu, ROLOMAZ napisał(a):

Na rzepak poszło mikro+ mocznik+ siarczan+ tebukonazol 0.6l/ha + azokstrobina 0.8l/ha + robaka. Zabieg wykonany w bardzo dobrych warunkach tydzień temu. Rzepak ma dalej postawione liście ku górze,  czy to oznacza, że grzybówka słabo zadziałała? 

IMG-20251106-WA0064.jpg

IMG-20251106-WA0031.jpg

IMG-20251106-WA0037.jpg

0,6 tebu to za mało na taki rzepak żeby go położyć

Opublikowano
35 minut temu, Zapracowany napisał(a):

0,6 tebu to za mało na taki rzepak żeby go położyć

Taki był na poprzeczniaku wyrośnięty. Reszta pola wyglądała inaczej, był mniejszy, bo miał nierówne wschody.

Opublikowano
4 godziny temu, akmaly napisał(a):

Im mniejszy tym większe stężenie, szybciej przypali większy niż mniejszy. 20% u mnie stosują i nic się nie dzieje. Ja z racji że mało odważny, stosuje 12,5kg/100l czyli 25kg na ha przy 200l/ha. 

w jaki sposób to rozpuszczasz?

Wszystko przez rozwadniacz dajesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, panczo1922 napisał(a):

w jaki sposób to rozpuszczasz?

Wszystko przez rozwadniacz dajesz?

Przeważnie rozpuszczam w osobnym naczyniu, porcjami w ciepłej wodzie. No chyba, że mi się nie chce to w rozwadniaczu. Trzeba pamiętać, że zachodzi reakcja endotermiczna, czyli pochłanianie ciepła i oziębianie roztworu, dlatego najlepiej używać wody wstępnie podgrzanej. 

• Like 1
Opublikowano

U mnie póki co taki , ostatni wjazd z opryskiwaczem był prawie miesiąc temu,  i w tym roku już wjazdu nie bedzie na pewno , chyba że mocznik 

20251106_150039.jpg

20251106_150102.jpg

2 godziny temu, akmaly napisał(a):

Przeważnie rozpuszczam w osobnym naczyniu, porcjami w ciepłej wodzie. No chyba, że mi się nie chce to w rozwadniaczu. Trzeba pamiętać, że zachodzi reakcja endotermiczna, czyli pochłanianie ciepła i oziębianie roztworu, dlatego najlepiej używać wody wstępnie podgrzanej. 

Takie bawitko rozpuszczać mocznik w wiaderku , Sypę na sito i woda lana na mocznik elegancko go rozpuszcza , a co do tego że ciecz się robi trochę chłodniejsza ? to na kij ci w tej chwili ciepły roztwór , jak temperatura otoczenia i tak jest niższa niż temperatura tej wody 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.11.2025 o 17:40, wilkołak napisał(a):

Nie ważne czym siane ,ważne aby dobrze wzeszło, mam swój pług , bezorkowiec, agregat uprawowo siewny , więc sieje sam, nie opłaca się brać usługe striptill, wole rzepak na całej powierzchni

Mając swój sprzęt którym oblecisz od uprawy po siew (dobry siewnik z broną wirową ) to dla mnie też by to było nieporozumienie brać usługę do siewu , skoro sprzęt mam swój na dobrym poziomie 

8 minut temu, wilkołak napisał(a):

U mnie dwa dni temu był ostatni wjazd mikro na zagęszczenie soków, ciągnik i opryskiwacz strasznie sie pobrudził, godzina mycia była

Jak błoto uschnie to samo odpadnie 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
48 minut temu, mysza103 napisał(a):

Takie bawitko rozpuszczać mocznik w wiaderku , Sypę na sito i woda lana na mocznik elegancko go rozpuszcza , a co do tego że ciecz się robi trochę chłodniejsza ? to na kij ci w tej chwili ciepły roztwór , jak temperatura otoczenia i tak jest niższa niż temperatura tej wody 

W którym miejscu napisałem że w takich temperaturach stosuję dokarmianie? U mnie już opryskiwacz zalany płynem czeka na zimę.

W jednym wiaderku to zabawa, w kilku już frajda 😝 W ciepłej wodzie szybciej się rozpuszcza, na raz max 3 worki po 25 kg więc za dużo się nie pobawię.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, konteno napisał(a):

jak masz PV to możesz się bawić , ewentualnie w piecu przepalić mocniej

Zadnego pv, zadnego przepalania. 3/4 roku woda 90 stopni. Mozna rozpuszczać ile sie chce. 

A do pryskania mozna postawic czarne mauzery na wode. Kilka tysiakow letniej wody do oprysku. Sam mam

images(16).jpeg.0991cf06b6e4fa16893406a18d85b2b5.jpeg

Edytowane przez kamil800
  • Like 1