Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
12 minut temu, Dastan napisał(a):

W tamtym roku ktoś mi tu radził, że mniejsza dawka na ostrożnia wystarczy, ale nie przypomnę sobie.

ja nie ryzykuję, walę etykietową, zaoszczędzę 6zł a później będę się wkurzał

20251018_103403.jpg

Opublikowano
23 minuty temu, Raptus902 napisał(a):

Dałem 0.6 caryx + 0.6 tebu. Rzepak był od 2 do 5 liści i wygląda tak. Nic temu małemu się nie stało 

Screenshot_2025-10-19-18-43-26-130_com.miui.gallery.jpg

Stać to może i się nie stanie bo go nie uszkodzi 

Ale wzrost mu zachamujemy na jakieś 5-7 dni a około 10 października to mały nie powinien być chamowany

Wybrałem tak mi się zdawało mniejsze zło

Stożek siedzi nisko więc jest +, natomiast myślę o poprawce 0,6 caryxu po przymrozkach

Opublikowano (edytowane)

Teraz to ja bym juz z zadnymi caryxami nie wyskakiwal. Bardziej bym sie skupil pod katem ochrony fungicydowej. Sam mam kupiony difekonazol i na to ocieplenie planuje pojechać razem z mocznikiem

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano

U mnie fungicyd poszedł uważam bardzo dobry 11 października czyli 9 dni temu bo 0,6 Tilmora plus 0,3 difekonazolu pod względem fungicydowym jest bardzo mocne

uważacie że caryx rozłoży te liście ?

ogólnie to one w niczym mi nie przeszkadzają ale w obecnym kształcie to zimy nie przetrwają a mają w sobie coś tego azotu skumulowane

Rzepak miał słaby wigor bo 1 października wygladal jeszcze tak i dopiero dwa mocne zabiegi dolistne postawiły go do wigoru

20251001_162032.jpg

Opublikowano

W tym roku wczesna odmiana oberwała właśnie od przymrozków ale i ogólnie nie było mocnego rzepaku u nas po okolicy. Bo w dobrym rzepaku robiąc zabieg na płatek to ścieżki nie widzisz a rośliny mają po 180 cm gdzie w tym roku tego nie było.  Nie wiem czym to jest spowodowane ale mi się rzepaki na 4 klasie udają zdecydowanie lepiej niż pszenicę 

Suchy czerwiec jak w tym roku i po plonie ...

Opublikowano

do tej pory nie dałem azotu na rzepak, jedynie 24N z NPK, było dużo słomy, rzepak nie równy, od 4 do 10 liści, jaki nawóz mu teraz podać żeby nie głodował przez zimę? dając teraz mocznik 200 kg będzie to już jako dawka wiosenna? oczywiście wiosną saletrosan na strzał

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, Xion napisał(a):

Jakie plony z hektara osiągacie przy tylu skracaniach dożywianiach itp. ???  Czytam, przyglądam się  zdj i coś mi się nie zgadza.

w tym roku średnia z całości 4.5t/ha

Opublikowano

Dużo mniej wjazdow w zeszłym sezonie i średnia 4,2, a średnia z wieloletnią 4,5 gdzie było pryskane tyle co tu się pisze. pH, zbilansowane nawożenie i minimum 4 klasa to jak nic pogoda nie wywinie to ciężko nie przekroczyć 4 ton przy takiej uprawie jak tu na forum piszemy. Poważnie mówię.

• Root Admin
Opublikowano
13 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Dużo mniej wjazdow w zeszłym sezonie i średnia 4,2, a średnia z wieloletnią 4,5 gdzie było pryskane tyle co tu się pisze. pH, zbilansowane nawożenie i minimum 4 klasa to jak nic pogoda nie wywinie to ciężko nie przekroczyć 4 ton przy takiej uprawie jak tu na forum piszemy. Poważnie mówię.

wiesz, porównując do kolegi co ma gospodarstwo 30km to zbieram tone więcej, wiec takie porównania to są ...

Opublikowano (edytowane)

Chodzi mi o to, że jak przykładałem większą uwagę to miałem lepsze plony. Sporo lepsze. Rzepak potrzebuje wody. W tym roku mam na 5 i 6 klasie. Jak mi da 2,7 tony to będę bardzo zadowolony. Finansowo tez jeżeli cena się utrzyma.

Jeden rok leciałem na górnej półce ze wszystkimi zabiegami, ale myślę że to kwestia pogody bo wyszło 5,4, ale później robiłem chemię i nawożenie na bardzo średnim poziomie i kręciło się od 4,2 do 4,7. PS moje pola są zadbane. W tym roku po pszenicy plon 4,3 a na dzierżawie przez miedzę po grochu 3,5 przy tej samej agrotechnice. pH to podstawa.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano
22 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Jaki jest ten większy i jak to się układa? Jaka obsada i ile jakiego tam jest bo jak masz 15 dużego 7 czy 8 liści to już zupełnie może olać ten mały i prowadz uprawę tylko pod ten większy.

Screenshot_2025-10-19-22-01-00-683_com.google.android.apps.photos.jpg

Opublikowano
39 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Daj coś typowego na grzyba, a żeby nie skracało bo tu nie ma czego hamować. 

Bardziej chodzi mi o to, że regulatory  wpływają na pokrój roślin i lepiej roślina  buduje system korzeniowy?

Opublikowano

caryx czy metkonazol , nie skracaja a reguluja rzepak. sam fungicyd nieregulujacy nie skroci szyjki, bedzie mial liscie jak burak. regulatory hamuja wzrost stozka, szyjka sie skroci, a korzen bedzie rosl. energia jaka roslina wlozylaby w liscie, zostanie zmagazynowana w korzeniu. w zeszlym roku tak mi caryx okropnie polozyl rzepak, az sie zmartwilem, nie potrzebnie. przeciez tez nie mialem super rownego, nawet uwazam ,ze gen maly lepiej potem wygladal. uwazam, ze liepiej zeby zamiast w liscie , rozwijal system korzeniowy i rozbudowywal - pogrubial szyjke.

Opublikowano

sam tebu jakos mocno go nie polozy, teraz to zimno lepiej zadziala. kiedys dawalem sam tebuconazol, potem toprex, a teraz caryx +tebu. mialem ochote metkonazol solo, ale z racji pogody poszedl caryx-tebu. zaznacze rowniez, ze tebu dawalem zawsze zbyt pozno, a szyjka zawsze zbyt dluga. jakis opor przed wxzesniejszym wjechaniem we mnie siedzial. samym tebu obecnie robilbym w fazie 4-5lisci, pewnie metkonazolem byloby podobnie.