Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
14 minut temu, wilkołak napisał(a):

Jak zrobisz bezorkowcem i jest mokro to mniej , ale wschodzą , przy striptilu, bez ruszania ścierniska, cały rok wschodzi zboże

4 lata w bezorce z kiepskim rozdrobnieniem słomy i problemami z tego wynikającymi, nie miałem jeszcze pszenicy czy jęczmienia wiosna w rzepaku 

Opublikowano
10 minut temu, yacenty napisał(a):

4 lata w bezorce z kiepskim rozdrobnieniem słomy i problemami z tego wynikającymi, nie miałem jeszcze pszenicy czy jęczmienia wiosna w rzepaku 

Ja miałem w tym roku, po powodzi we wrześniu 24. Też poprawka poszła od razu jako pierwszy zabieg i było ok. Powiem Ci że niedaleko mieszkamy siebie ale u mnie w polu mokro jest. Dziś rano pojechałem na oględziny rzepakowy to wilgoci dość. Pod lasem woda w ścieżkach stala

• Root Admin
Opublikowano
6 minut temu, Badwolf napisał(a):

Ja miałem w tym roku, po powodzi we wrześniu 24. Też poprawka poszła od razu jako pierwszy zabieg i było ok. Powiem Ci że niedaleko mieszkamy siebie ale u mnie w polu mokro jest. Dziś rano pojechałem na oględziny rzepakowy to wilgoci dość. Pod lasem woda w ścieżkach stala

Wczoraj pryskalem, nie musiałem załączać przodka więc nie jest mokro przynajmniej u nas. Wilgotno i tyle

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

nie tylko u ciebie, u nas tez sucho, też pszenica wychodzi cały czas, tak samo jak i rzepak.

Ja bym czekał. dałeś już 1.5l labradora.

Ja dałem w zeszła srode litra, wczoraj dałem 0.7l evolution - jedna z substancji to to samo co w labradorze. Teraz jesli bedzie potrzeba to poprawka w listopadzie

Sucho?? Ostatnio w moim rejonie koło Wrocławia spadło ponad 40 l w poprzednim tygodniu 

Opublikowano
Godzinę temu, kamil800 napisał(a):

Dlatego moze agil? Jest duzo lagodniejszy. Rzepak ma 4 liscie wiec nie jest taki maly

A kerb nie zatrzyma kiełkowania ziaren?

Opublikowano
7 godzin temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Nie ma środka przedwschodowego na jednoliśćienne.
Chlomazon powoduje przyhamowanie wzrostu i zółkniecie ale chcąc zwalczyć to ekonomicznie jakiś 1-1,5L Labradora.
Tylko po fazie liścieni jeśli ma być w 100% bezpiecznie.
Ale są też środki o tej samej substancji czynnej np. "Pilot" prod. Agrii gdzie rejestracja obejmuje już od fazy liścieni. 

I ja bym go narazie nie męczył żadnym herbicydem nie widać tu mocnej presji 1liśćiennych a herbicyd zawsze moze spowodować delikatne zatrzymanie wzrostu rzepaku a mamy już 20 września

5 godzin temu, yacenty napisał(a):

A ja wczoraj już 2x męczyłem samosiewy, a też robię doglebowke 

Robiłem przedwschodowo środkiem Marqis - chlomazon i jak widac jest ok, ale zaznaczę że dawka 0.175l/ha zamiast 0.33l/ha i jak widac pole jest ok, nie ma takiej presji jak u sąsiadów, którzy nie robili tym. Czyli co z zabiegiem poprawkowym poczekać do przyszłego tygodnia ? 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Tak. W fasoli tylko on i fusilade nie robia fito. A to tak wrazliwa roslina, ze nawet i fusilade zrobi fito jak sa srednie warunki

Kamilu od lat pryskam tylko Labradorem fasolę i zero przebarwień. Dorzuć siarczan magnezu i nie będzie fito, do rzepaku też można parę kilo wrzucić 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
8 godzin temu, dexter1908 napisał(a):

Niestety u mnie grasują trochę większe szkodniki. . . i nie ma na nie oprysku. 

Też mam nie równy rzepak. Część ma dopiero liścienie a część ma dwa liscie właściwe. Myślę poczekać do 4 liści tych większych roslin i zrobić regulację Toprex 0,33l. Podobno Toprex nie wpłynie negatywnie na te mniejsze rośliny. Później Ladiva bo ma rejestracje od 2-6lisci. Później poprawka 1l tebu lub 0,8metko. Myślicie że będzie dobrze?

IMG_20250916_145842.jpg

Czy tych szkodników nie można jakoś przestraszyć    ?  może ktoś ma doświadczenie i poradzicie coś koledze

• Root Admin
Opublikowano
9 godzin temu, Ksawery napisał(a):

Sucho?? Ostatnio w moim rejonie koło Wrocławia spadło ponad 40 l w poprzednim tygodniu 

On pisał że jak siał było sucho, u nas podobnie. Pierwszy deszcz spadł tydzień po siewie. A dziś jest fajnie wilgotno.

31 minut temu, noreference napisał(a):

Zmienię trochę temat... Ubezpieczacie w ogóle na jesieni rzepaki? Ponoc na jesieni wychodzi taniej niż wiosną - sprawdzał ktoś? 

Od kilku lat ubezpieczam jesienią, po siewie pszenicy.

Zawsze jest pakiet na mrozy przymrozki

Opublikowano

Jakim środkiem spalić buraka  cukrowego w rzepaku.

Na jednym polu dzierżawa mam masakrę, 2 lata temu też tam miałem rzepak to odpuściłem temat to dosłownie miałem wiecej nasion buraka niż rzepaku po wykoszeniu. W tym roku tematu nie odpuszczę. 

Myśle nad starane, raz pryskałem przytulię w  rzepaku ale ręcznym opryskiwaczem  i było dobrze.

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

On pisał że jak siał było sucho, u nas podobnie. Pierwszy deszcz spadł tydzień po siewie. A dziś jest fajnie wilgotno.

Od kilku lat ubezpieczam jesienią, po siewie pszenicy.

Zawsze jest pakiet na mrozy przymrozki

Od 23 mają zacząć ubezpieczać 

Opublikowano

Tu jest samosiewów, ale Labrador już trzyma, dobrze że rzepak wylazł z tej słomy. Trochę w sumie mogłem poczekać z Navigatorem, ale już za późno, przestraszyłem się tych siewek dwuliściennych . 

IMG_20250918_183354194_copy_1077x807.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, ravoj napisał(a):

Tu jest samosiewów, ale Labrador już trzyma, dobrze że rzepak wylazł z tej słomy. Trochę w sumie mogłem poczekać z Navigatorem, ale już za późno, przestraszyłem się tych siewek dwuliściennych . 

Tez pojechalem wczoraj. Rzepak mocno rozklada juz liscie i zaslania ziemie

Opublikowano

Zostanie tylko skrócić po tych upałach po weekendzie a do skracania dorzucę Labradora z siarczanem i koniec mam nadzieję, dobrze że blisko bo jazdy od cholery i nie wiem czy u rodziców kiedyś będę siał rzepaki, 16km w jedną stronę 

Opublikowano

Jak mały rzepak to 0.75 w dwóch dawkach, jak ma już kilka liści to 1l wystarczy. Po litrze samosiewy padną, mam sprawdzone, a dawki dzielone testuje dopiero w tym roku po radach Kamila

Opublikowano
21 minut temu, Tigon napisał(a):

Ile labradora dajecie na samosiewy ? Dawka zaczyna się od 0,75 do 2l.

Jak masz liścienie to dzielona i 0,6-0,7  na pierwszy raz i potem poprawka podobna dawką a jak już większy to 1-1,2 spokojnie starczy w pojedyńczej dawce. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał(a):

Jaki masz opryskiwacz jaki zbiornik i jaka belka i jakim new Hollandem ciagasz?