Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Da się jakoś porównać metkonazol do tebukonazolu czy innych pod względem mocy skracania?

Mam z tego roku 0,6l metkonazolu /ha i chce go użyć do skracania rzepaku pytanie podbić do:

- 0,8 metki

- dołożyć 0,6 tebu

- 0,3ccc

- octan cynku tylko ile?

Opublikowano

To ja tez prosze o porade, Rzepak w fazie 3 - 4 lisci właściwych. Jechać teraz z regulacją toprexem czy odchwaszczanie ladiva? Jechałbym ladiva ale podobno po zastosowaniu trzeba zachowac min 7 dni przerwy i wtedy boje sie ze rzepak mi ucieknie tzn bedzie mial ponad 6 lisci 

Opublikowano

Po ile u was chodzą dzierżawy? Sąsiad wyszedł z propozycją on chce 2tysiące za hektar , dopłaty, akcyza moje, podatek też mam płacić . Klasa ziemi III/IV. W jednym kawałku 6 hektarów

Opublikowano
9 minut temu, RafKil napisał(a):

Po ile u was chodzą dzierżawy? Sąsiad wyszedł z propozycją on chce 2tysiące za hektar , dopłaty, akcyza moje, podatek też mam płacić . Klasa ziemi III/IV. W jednym kawałku 6 hektarów

Jak za darmo...

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Panowie w sobotę chce dać mentor 0,8l/ha zamiennik caryxu do tego cyperkil i dr green borowy dobre rozwiązanie ? Rzepak w większości 5 liści ale zdarzaja się i 3 liście bo jest trochę nie równy  czekać czy jechać ? Mam jeszcze tebukonazol ale go zostawię na drugi zabieg w razie potrzeby 

Opublikowano
Rafi1979 napisał:

To ja tez prosze o porade, Rzepak w fazie 3 - 4 lisci właściwych. Jechać teraz z regulacją toprexem czy odchwaszczanie ladiva? Jechałbym ladiva ale podobno po zastosowaniu trzeba zachowac min 7 dni przerwy i wtedy boje sie ze rzepak mi ucieknie tzn bedzie mial ponad 6 lisci 

Jedz toprex potem chwasty 3 -4 dni przerwy .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, mich18 napisał(a):

Panowie w sobotę chce dać mentor 0,8l/ha zamiennik caryxu do tego cyperkil i dr green borowy dobre rozwiązanie ? Rzepak w większości 5 liści ale zdarzaja się i 3 liście bo jest trochę nie równy  czekać czy jechać ? Mam jeszcze tebukonazol ale go zostawię na drugi zabieg w razie potrzeby 

Do soboty podrośnie. Ja mam podobny plan na piątek/sobote. Mam plan zaatakować avenger0.7 l+ tebu 0.6 o /ha. Rzepak mam taki jak mówisz. Ja dziś byłem na polu, to zdarzają się nawet liścienie gdzieniegdzie. Trzeba na całość patrzec

37 minut temu, RafKil napisał(a):

No to tanio nie jest. U mnie tyle dają Ci najbardziej napaleni. 

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, RafKil napisał(a):

Policz sobie ile ton zboza po 600 zł musisz zebrać z ha zeby jemu zapłacić te 2 tys, ze 2.5tys na koszty No i wypadało by zarobić z 1.5-2tys na ha zeby nie ryc za darmo...

Jeśli ja płacę podatek to place 500 za ha, jeśli podatek płaci właściciel to daje 700. Oczywiście doplaty moje , czyli wychodzi na to że te podstawowe doplaty oddaje właścicielom a reszta moja strączkowe, akcyza, ekoschematy itd. 

Edytowane przez matisz
  • Like 1
Opublikowano
51 minut temu, RafKil napisał(a):

Przeliczyć średni zysk z hektara z kilku lat wstecz to przecież ten czynsz to jest k*rwa robota za darmo...

• Like 3
Opublikowano

Zrobiłem dziś regulacje dovvo + tebu + adiuwant i mniej więcej po około godzinie popadał deszcz, dobre 10-15 minut. 

Zadziała oprysk czy raczej nie?

Opublikowano
9 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Przeliczyć średni zysk z hektara z kilku lat wstecz to przecież ten czynsz to jest k*rwa robota za darmo...

Czynsz 2000+200 zł podatek =2200 - dopłaty (zależnie jak ktoś rozpisze , jak wejdą jakieś 2 ekoschematy wysokopunktujące to może myć minus 1400 zł ) czyli zostaje jakbyś czynszu płacił ok 800 zł . 

Osobiście wolałbym płacić czynszu 2 tys i wszystko moje , niż płacić czynszu 1 tys i reszta bierze właściciel 

Delikatnie przypaliło rsm 

20250917_145944.jpg

20250917_145927.jpg

Opublikowano

Jak planujesz warzywka to te 2tyś to okazja a jak zboża to się spytaj tego wydzierżawiającego czy twoje hektary po 2tyś wezmie:)

A co do tego mepiku co go tak bluzgacie to dajecie normalnie jak bozia przykazała po litrze plus amistar gold czy pod caryxa przeliczacie dawki i narzekacie że nie działa?

Opublikowano
2 minuty temu, damian12345 napisał(a):

Reklamował ktoś nasiona zaprawiane Lumiposą na brak skuteczności przeciwko pchełce?

Ona zżera rzepak od wschodów. W jakim celu są te zaprawy?

żeby wyrwac kasę,lumiposa chyba nigdy nie działała, dlatego biorę nasiona zaprawiane tylko od grzyba, zresztą teraz nawet i takich nie ma, tylko jakaś zaprawa biologiczna - pewnie działa tak samo jak lumiposa

Opublikowano

Mam problem z rzepakiem. Rzepak siany 26 sierpnia, siew punktowy wschody idealne. Na części pola rzepak sie zatrzymał na 2 listkach właściwych, ale są bardzo małe i niektóre lekko żółte. Reszta pola 4-5 liście i widać jak w oczach rośnie. Pole zadbane co dwa lata obornik (pod rzepak i buraki) rzepak dostał ok 300 kg npk. Zboże rośnie w miarę ok, buraki też w miarę ok,ale rzepak tragedia w tym roku. Zasobności średnie do wysokich. Ph powyżej 7. Moze jest za wysokie ph?

Opublikowano

Rzepak w fazie liścieni, oprysk na samosiewy nie będzie miał na niego wpływu, zgadza się? Bo jak mam jechać na samego robaka, to mi szkoda przejazdu, a tak bym od razu samosiewy skasował.

Opublikowano
Maniaks napisał:

Rzepak w fazie liścieni, oprysk na samosiewy nie będzie miał na niego wpływu, zgadza się? Bo jak mam jechać na samego robaka, to mi szkoda przejazdu, a tak bym od razu samosiewy skasował.

Dawałem 0.75 labradora i nic mu nie było teraz idzie jak burza. A poza tym można dołożyć do caryxu + tebu jednoliścienne druga dawkę?

• Thanks 1
Opublikowano

Raczej nie polecają, ja dziś wyjechałem pryskac na pchelke to rzepak tak zmarnowany , że nie wrzucałem na samosiewy. Pewnie i tak trzeba będzie jeszcze kolejny raz jechać albo z regulacją pójdzie,  a teraz niech się zbiera bo albo wychodzi z ziemi albo obżarty do pala.

13 minut temu, jahooo napisał(a):

żeby wyrwac kasę,lumiposa chyba nigdy nie działała, dlatego biorę nasiona zaprawiane tylko od grzyba, zresztą teraz nawet i takich nie ma, tylko jakaś zaprawa biologiczna - pewnie działa tak samo jak lumiposa

To niech to napiszą na etykiecie "brak skuteczności" 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Zetmar napisał(a):

Jaki minimalny odstęp czasowy zachować między labrador w dawkach dzielonych a navigator+metzanex?

rok temu po powodzi robiłem rano labradorem 0.8 l jeden kawałek i potem wieczorem tego samego dnia poszedł navigator z metazachlorem. Nie mogłem długo wjechać na pole i terminy mnie goniły. Nic mu nie dolegało. Jak nie dajesz dawki perzowej labradora to nie ma się co obawiać i jakąś długą przerwę robić 

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, RafKil napisał(a):

Rozmawiałem dziś z przyjacielem, ciężki drugi rok, ma 300ha,  w domu śpi 4 godziny, odda wszystko w dzierżawę za 1000 od hektara, przyjeżdżaj bierz. 

Trzeba być szaleńcem żeby płacić 2000 za dzierżawę, chyba że ktoś developer albo konopie inne niż włókniste sieje, eko schematy to coraz mniejszy grosz, liczcie swoją pracę trochę, bo widzę że dniówka 100zl to dla niektórych niezły zarobek, ale umyć ciągnik i posprzątać obejście to już czasu brak, burdel w maszynach, na podwórku, bałagan w głowie i w papierach, ale hektar jeszcze weźmie

2 godziny temu, Rafi1979 napisał(a):

Czytałem wczoraj że herbicyd hamuje rzepak na kilka dni i trzeba to robić pierwsze, ponoć nie ucieknie

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, ravoj napisał(a):

Rozmawiałem dziś z przyjacielem, ciężki drugi rok, ma 300ha,  w domu śpi 4 godziny, odda wszystko w dzierżawę za 1000 od hektara, przyjeżdżaj bierz. 

Trzeba być debilem żeby płacić 2000 za dzierżawę, chyba że ktoś developer albo konopie inne niż włókniste sieje

U nas płacą dzierżawy od 700-1200 /ha i zysk to co się zbierzę bez żadnych dopłat czy paliwowego , więc jak ktoś daje 2000 ale ma dopłaty paliwowe i wszystkie bonusy które mogą się trafić (typu dopłaty do różnych rzeczy ,) to jak już wyżej pisałemnie wychodzi to żle ok 700-800 zł/ha 

Co ten kolega przy uprawie roślinnej tak ma czas napięty że nie ma kiedy spać , czy coś innego jeszcze działa ?

Po 1000 zł nie jeden by to wziął , chyba że ziemia  5-6 klasa 

Z drugiej strony mając 300 ha i oddać po 1000 + dopłata nawet najniższa 700 to leżąc fujarą do góry mamy rocznie czystych pieniędzy 500 tys , i można żyć jak książe .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

39 minut temu, beryl89 napisał(a):

Mam problem z rzepakiem. Rzepak siany 26 sierpnia, siew punktowy wschody idealne. Na części pola rzepak sie zatrzymał na 2 listkach właściwych, ale są bardzo małe i niektóre lekko żółte. Reszta pola 4-5 liście i widać jak w oczach rośnie. Pole zadbane co dwa lata obornik (pod rzepak i buraki) rzepak dostał ok 300 kg npk. Zboże rośnie w miarę ok, buraki też w miarę ok,ale rzepak tragedia w tym roku. Zasobności średnie do wysokich. Ph powyżej 7. Moze jest za wysokie ph?

Zbadaj sobie te właśnie część pola, u mnie było podobnie i okazało się że potasu mam tam 2g na kg gleby. 

Ja płacę 1000-1200 za hektar a innym 1 tone pszenicy i wszystko moje. Uważam to za dobry, rozsądny układ, ale dla mnie i tak spory koszt. Jednego roku na rzepaku wyszedłem 500 zł lepiej od właściciela pola, co z domu nawet nie wyszedł, wiec sorry...

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, ravoj napisał(a):

Zbadaj sobie te właśnie część pola, u mnie było podobnie i okazało się że potasu mam tam 2g na kg gleby. 

Mysłałem też o badaniach ogrodniczych, bardziej szczegółowo. trochę mnie martwi te wysokie ph i może przez to składniki są zablokowane. Chyba zamowie troche siarczanu amonu i sypne 100-150 kg wystarczy?