Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 godzin temu, Andpol napisał(a):

Też bym w tym roku przed sianiem talerzówką chciał zrobić ale jeszcze pszenica rośnie i przed sianiem glifo dam.

Kto Ci b.siał?

Kolega Michał P.  z Obrowca, ma za***isty ciężki siewnik do siewu pasowego to powinno pójść. Nawozy rozsialem i dziś poszła talerzówka ale sporo słomy, przed siewem chyba wyrównam jeszcze raz ale płytko i z dociskiem wału. Siewnik ma podsiewacz ale na moje 3 ha więcej pierdolenia jak tego nawozu

12 godzin temu, Andpol napisał(a):

Po siewie strach bo rzepak szybko wschodzi.

Nie sądzę, grykę opryskałem glifosatem tydzień po siewie a dwa dni przed wschodami, jeszcze deszcz dobry  po oprysku podszedł i zero uszkodzeń. Rzepak też po siewie opryskam 

Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej224 napisał(a):

o godzinie 12 rzepak 9,2 a o 16 7,2%. czekamy

Na co? O 12 powinieneś już kosić jeśli słońce jest. 

9 minut temu, ravoj napisał(a):

Kolega Michał P.  z Obrowca, ma za***isty ciężki siewnik do siewu pasowego to powinno pójść. Nawozy rozsialem i dziś poszła talerzówka ale sporo słomy, przed siewem chyba wyrównam jeszcze raz ale płytko i z dociskiem wału. Siewnik ma podsiewacz ale na moje 3 ha więcej pierdolenia jak tego nawozu

Nie sądzę, grykę opryskałem glifosatem tydzień po siewie a dwa dni przed wschodami, jeszcze deszcz dobry  po oprysku podszedł i zero uszkodzeń. Rzepak też po siewie opryskam 

On by ci podał fosfor głęboko, a tak wala się po wierzchu. 

Opublikowano
7 godzin temu, masa24 napisał(a):

Ty tak serio ?

9,2 z ręki to bedzie ponad 10 po kombajnie, większość skupów w okolicy skupuje do 8. Jest jeden co kupi powyżej 9 ale potrąca za suszenie. To co to za biznes

Opublikowano

ale ładnie Ci ta talerzowa uprawia. u mnie jest mnóstwo wystających badyli. wiadomo. moja jest pewnie z 7 razy tańsza. ale czym to może być spowodowane ? prędkość 7.5 km/h. Ustawienia różne a i tak tam gdzie był porządny rzepak to te badyle wystają nieruszone.

• Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

ale ładnie Ci ta talerzowa uprawia. u mnie jest mnóstwo wystających badyli. wiadomo. moja jest pewnie z 7 razy tańsza. ale czym to może być spowodowane ? prędkość 7.5 km/h. Ustawienia różne a i tak tam gdzie był porządny rzepak to te badyle wystają nieruszone.

prędkość Panie, prędkość. jak jadę wolno tak jak ty, to efekt jest słabszy.

Ja jeżdżę 12.5km po skosie, na wprost 15km/h.

A żeby się dało jechać szybko talerzówka musi mieć daleko od siebie talerze. Tutaj jest niemal 110cm talerz od talerza.

Pytanie też jak głęboko masz ustawioną - tutaj jest 8 cm. Jak szła na 12cm to ciągnik już czuł i czesto miał problem wejść na 12.5km/h

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, szymonidas9 napisał(a):

Pierwsza uprawa rzepaku powinna być płytka, aby tylko nasionko było ruszone do kiełkowania, drugi przejazd można zrobić głębszy 

Najlepiej chwastów nikiem albo brona mulczowa 

Opublikowano

A jakie Wasze propozycje odmianowe na pierwszą uprawę rzepaku? Jakiś pewniak który zawsze się obroni a ceną materiału siewnego nie zniechęci?

Opublikowano
11 minut temu, yacenty napisał(a):

Najlepiej chwastów nikiem albo brona mulczowa 

Eeee czy ja wiem, to wiecej sprzętu jak, talentu, płytko talerzowka i zrobi fajna robotę 

Nie twierdzę że głęboki przejazd jest zły ale po co przewalac ziemię i już robić ładnie dla oka i wrzucać te nasiona rzepaku głęboko w ziemie

• Root Admin
Opublikowano

taki pomysł teraz bo mało czasu pod poplony.

Pole pięknie zielone bo już 10 dni od zbioru.

Za tydzień wzejdzie druga partia nasion, wtedy gruber i siew poplonów. Tak niestety wyszło ze łączę działki i pół po pszenicy pół po rzepaku i tu będzie rosła kukurydza.

To co normalnie rzepak pod pszenice to za 3 tygodnie pójdzie glifo i będzie stało do końca września a wtedy gruber i siew pszenicy.

Opublikowano

Też mam wrażenie że prędkość im wyższa tym lepiej te badyle wzruszone. ale za słaby ciągnik żeby osiągnąć te chociaż 10km/ha. A jak zapuszczę głębiej to potrafi się zapchać. Pewnie jak będę uprawiał drugi raz to będzie już bajka. Pytanie jak poradzi sobie po kukurydzy. Bo kupiłem ją właśnie z myślą o uprawie ścierniska po kukurydzy

• Root Admin
Opublikowano

jak sobie nie radzi w rzepaczysku to tym bardziej sobie nie poradzi w kukurydzy, chyba ze mówimy o kukurydzy na kiszonkę, gdzie pole jest wygolone