Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Zapracowany napisał(a):

Chyba żartujesz? Dół zielone łuszczyny a góra się się otwiera i osypują. Nigdy więcej...

Ostatnie 3 lata go miałem i zawsze dobrze wychodził, moze zależy od prowadzenia uprawy 

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, slonju77 napisał(a):

Możliwe możliwe u mnie późno siany wyglądal tak samo i dał pod 3 tony,mysza chyba miał podobny , rzepak to jednak niesamowita roślina 

Dokładnie u mnie ten zaplonował najlepiej na gospodarstwie 3,7 tony i tak wyglądał na początku marca  ( nie dotknęły go przymrozki ) , reszta dużo słabiej bo na poziomie 2,9 tony ,tyle że tu trzeba dodać po 1,2 tony z przymrozków 

20250306_132343.jpg

20250306_132202.jpg

Rzepaki pokoszone , teraz odpinka stołu i może wreszcie te zboża doschną żeby wjechać 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Mnie przymrozki mineły bylo tylko -2. Grad był ale mineło mnie ale troszek obił łuszczyne ale widocznie bez znaczenia. U znajomego Bachus 4,1 plus 15% tylko tam było grubo. Obok miał jego sąsiad to mu wyliczyli 1%. Odmiana robi robote 

Opublikowano
16 godzin temu, ahten napisał(a):

Jak podsuszyc rzepak 13.5- 14%? podczas koszenia chwile pokropilo i odrazu wielgotnosc sir zwiekszyla...

Gorszego gnoju z jednej działki namłóciłem i 2 dni łopatowania nie wiele pomogło bo zanieczyszczenie chwastem też jest i wczoraj zawiozłem na suszarnię bo szkoda to zmarnować bo 2300kg jest ważone. Ciekawe ile kg ubędzie bo przez petkus też przejdzie?

Opublikowano
Godzinę temu, JD1052 napisał(a):

Rzepaku na przyczepie przez mieszanie w życiu nie wysuszy, tylko suszarnia

Rzepak to na przyczepie możesz podsuszyć jak go masz warstwę 20/30 cm i jest gorąco. Wtedy mieszasz szufla i się podsuszyć. Oczywiście jeśli to chodzi o wilgotność z opadów. Jeśli nałożone zielone to nie wiem. Kiedyś miałem dwie tony mokrego to tak podsuszylem. Ale to były upały, 

Opublikowano
37 minut temu, Badwolf napisał(a):

Rzepak to na przyczepie możesz podsuszyć jak go masz warstwę 20/30 cm i jest gorąco. Wtedy mieszasz szufla i się podsuszyć. Oczywiście jeśli to chodzi o wilgotność z opadów. Jeśli nałożone zielone to nie wiem. Kiedyś miałem dwie tony mokrego to tak podsuszylem. Ale to były upały, 

No właśnie upałów nie ma i z zielem to trudniej schnie a przyczepa potrzebna na pszenicę tylko koszt wysoki będzie tego suszenia ale mówi się trudno.

Opublikowano (edytowane)

U mnie to w nocy fest zlało, te leżące pszenice już przed tym deszczem puszczały wąsy. Nie wiem co z tymi przyczepami będzie 😏

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
21 minut temu, Andpol napisał(a):

No właśnie upałów nie ma i z zielem to trudniej schnie a przyczepa potrzebna na pszenicę tylko koszt wysoki będzie tego suszenia ale mówi się trudno.

Wiosenne opryski sobie z chwastem nie poradziły ?

Opublikowano
10 minut temu, Łukaszek napisał(a):

Wiosenne opryski sobie z chwastem nie poradziły ?

To ta działka co myszy wyżarły i puste place były i tak omijał kombajnem 

Opublikowano
14 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

I tu widać potencjał rzepaku.

Na tym zdjęciu to nie widać wcale potencjału rzepaku , ale tyle że gościu racjonalnie podszedł do sprawy i nie likwidował plantacji 

Już tu kiedyś pisałem że rzepaku się nie przesiewa jeśli jest co kolwiek na polu , bo w całym rozrachunku to raczej nic nie wyjdzie lepiej finansowo , żeby jeszcze pokryło te koszty na rzepak które już poszły wcześniej , a że rzepak to wariat i cuda się z nim dzieją , i z bardzo małej obsady robi konkretny plon , to już się przekonałem nie raz , i również na tym polu co zdjęcie powyżej to 95% forumowiczów by zlikwidowała plantację 

• Root Admin
Opublikowano

W styczniu podczas rozsiewania kizerytu mówie do ojca że jak jeszcze raz przyjadę w to pole i będzie podobnie to sieje kukurydzę.

Ojciec mówi lej rsm i nie marudź.

Rzepak dał 4.3t średnio z pola 5.5ha.

Na pozostałych kawałkach lepiej bo średnia z całości 4.55t

Opublikowano
2 godziny temu, Cezar81 napisał(a):

Będę kupował populację na cześć działek, zastanawiam się czy Ilona czy Derrick 

Obie dobre. 2 sezony u mnie Ilona i nie bede zmieniał pomimo że inni koszą a u mnie jeszcze czeka. Nie u każdego się sprawdzi dana odmian. Siał mi gość na jesień pasowo Ilone z okolic krasnego to u niego nie pykło. Mam zostawione po kombajnie na siew jak ktoś może chciałby 

Opublikowano
15 godzin temu, Maniaks napisał(a):

Tak wyglądał w lutym? Co robiłeś i kiedy, zwłaszcza jeśli chodzi o nawożenie, bo to aż niemożliwe.

150kg siarczan magnezu 19.02

250kg saletry 26.02

180kg saletry 10.03

13 godzin temu, masa24 napisał(a):

Pewnie że niemożliwe . Goła ziemia , grad i 3,4 . Niektórych już za mocno fantazja ponosi 

@mysza103tez miał podobne rzepaki i wyszedł mu jeszcze lepiej 

waga nie kłamie

Godzinę temu, yacenty napisał(a):

W styczniu podczas rozsiewania kizerytu mówie do ojca że jak jeszcze raz przyjadę w to pole i będzie podobnie to sieje kukurydzę.

Ojciec mówi lej rsm i nie marudź.

Rzepak dał 4.3t średnio z pola 5.5ha.

Na pozostałych kawałkach lepiej bo średnia z całości 4.55t

Jak sięgam pamięcią to również byłeś jednym z tych co wyśmiewali jak mówiłem że zostawiam :D

Opublikowano
Godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Sąsiadowi kiedyś sarny wyjadły same korzenie na polu. Nie wiem ile ton miał ale rzepak był nawet nawet.

A mi raz losie tak opierdzielily że nic nie było 

Opublikowano

Saatbau Richmond średnia  3,3t. Nie do końca mu odpowiada siew w rozstawie  25 cm. Na dołkach wyszedł ładnie ale wyżej na 4 klasie to już było widać że to nie do końca mu pasuje i rozstaw na 12,5 będzie lepszy. Podejście 2 na tym samym kawałku i się zobaczy jaka będzie różnica w wyglądzie samych roślin.

Opublikowano
13 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

A mi raz losie tak opierdzielily że nic nie było 

Najgorsze są jelenie . Kiedyś zjadły mi do gołej ziemi . Zebrałem tonę z ha . Ale ja się nie znam. Jakbym się znał to dałbym 120 czystego azotu i zebrał 3.5 

• Like 1
Opublikowano

Czy rzepak da sobie radę siany bez orki tylko pójdzie agregat talerzowy przedplonem był mak czy możne uprawa samą talerzową będzie za płytka ?. Siał ktoś odmianę Aurelia jakieś opinie cena 1500 brutto.