Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.06.2025 o 15:49, Andpol napisał(a):

Pogoda taka byle jaka ale woda jest to może i trochę plonu będzie bo rzepak ładnie łuszczyny nalewa i zboża ładnie wyglądają oby tylko dobra cena była ale co z tego jak nawozy w górę paliwo też pójdzie a za tym cała reszta.

U mnie rzepaki mało który ładny, problem robi się z grzybem bo warunki były niekorzystne w chwili zabiegu. Skorzystał ten co pryskał jeszcze na zieloną łuszczyna. Ale człowiek uczy się na błędach i wyleczyłem się już z zagranicznych nawozów 

Opublikowano
W dniu 15.06.2025 o 13:12, mysza103 napisał(a):

Co to jest ? 

Wycofane są i będą , tylko cena i prawnie trochę nie idzie po drodze z tym dzisiejszym debilizmem , gdzie chcą ściągać z Ukrainy , czy Mercosuru produkty pryskane czym dusza zapragnie i jest OK , a tu zakazują praktycznie wszystkiego 

Szczerze mówiąc to przyjdzie taki czas jak ta cała UE się rozleci bo ludzie tych durnot w końcu nie wytrzymają 

No a gdzie są izby związki i cudowny Gryn ? Blokady i idziemy na Warszawę 

1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

Dapu i soli nie siejsz  w takim razie

Polidap myślę że na 99 proc oszukany był . Widzę że zboża i rzepak jest inny niż w latach poprzednich jak stosowałem. Tyle że stosowałem polidap w workach pl to może miał choć trochę tego co pisało. Sól czerwona była więc raczej ona ok do niej zastrzeżeń nie mam 

Opublikowano
21 minut temu, Damianek20 napisał(a):

No a gdzie są izby związki i cudowny Gryn ? Blokady i idziemy na Warszawę 

Cb nie było ma żadnym proteście więc nie masz co wymagać i wyśmiewać Grynia.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Łukaszek napisał(a):

Cb nie było ma żadnym proteście więc nie masz co wymagać i wyśmiewać Grynia.

Bo wiedziałem czym i kim jest Gryn i Kołodziejczak o czym wam już mówiłem jeszcze zanim większość się na nich poznała po protestach. Dlatego za takimi sprzedawczyka mi nigdy nie pójdę . Zresztą to samo mówią już ci co byli na protestach i widzieli co się działo . 

Jaką odmianę polecacie ? Po sąsiedzku ma pioniera ale nie chce powiedzieć jaki numer nikomu. Rzepak piękny i utrzymał się ładnie 

Opublikowano

Już kiedyś pisałem, też bym tobie nie podał. Ewentualnie sąsiad nie pamięta, a ty wielką historię do tego dorabiasz.

Godzinę temu, Damianek20 napisał(a):

Polidap myślę że na 99 proc oszukany był .

Ojejku, spiseg, cały świat się sprzysiągł i kombinuje jak oszukać wiecznie pokrzywdzonego Damianka.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Najlepiej narzekać na wszystkich a samemu d*py nie ruszyć żeby coś zrobić ,jakie to polskie. Swoją drogą nawet takiemu Kołodziejczakowi trzeba przyznać że uruchomił ludzi i zorganizował protesty bo nie było komu zareagować na import z banderowszczyzny a że skończył jak idiota to druga sprawa.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, misio3p napisał(a):

Już kiedyś pisałem, też bym tobie nie podał. Ewentualnie sąsiad nie pamięta, a ty wielką historię do tego dorabiasz.

Ojejku, spiseg, cały świat się sprzysiągł i kombinuje jak oszukać wiecznie pokrzywdzonego Damianka.

Nie pokrzywdzonego,  kupiłem na własną odpowiedzialność i więcej nie kupię. I nas już była afera z nawozami a raczej brak nawozu w nawozie . 

No cóż wiem że rolnik rolnikowi wróg i nigdy się nie pochwali jak ma jakąś dobrą odmianę tylko po to żeby sąsiad też nie miał dobrze . Taka zawiść 😉.

Dobrze pamięta ale nie chce nikomu się pochwalić i tyle . 

19 minut temu, Łukaszek napisał(a):

Najlepiej narzekać na wszystkich a samemu d*py nie ruszyć żeby coś zrobić ,jakie to polskie. Swoją drogą nawet takiemu Kołodziejczakowi trzeba przyznać że uruchomił ludzi i zorganizował protesty bo nie było komu zareagować na import z banderowszczyzny a że skończył jak idiota to druga sprawa.

Zareagował bo chciał dostać się do koryta . Wykorzystał ludzi a import jak szedł tak idzie. 

Edytowane przez Damianek20
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Damianek20 napisał(a):

Jaką odmianę polecacie ? Po sąsiedzku ma pioniera ale nie chce powiedzieć jaki numer nikomu. Rzepak piękny i utrzymał się ładnie 

wysoki łan ? jak tak to mozliwe ze pt303 . rok temu miał po 2 metry w tym roku tez duzo wyższy i masywniejszy  od ilony 

Opublikowano
2 godziny temu, Kamilmok napisał(a):

wysoki łan ? jak tak to mozliwe ze pt303 . rok temu miał po 2 metry w tym roku tez duzo wyższy i masywniejszy  od ilony 

Taki średni łan. Jak miałem Diuka i Princeps to wydaje mi się że ten px jest mniejszy a może lepiej skrócony. Ale rzepak jak by nie patrzeć wytrzymał presję pogody kapryśnej. 

Opublikowano
5 godzin temu, Kamilmok napisał(a):

Pt303

Opublikowano
9 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

Polidap myślę że na 99 proc oszukany był . Widzę że zboża i rzepak jest inny niż w latach poprzednich jak stosowałem. Tyle że stosowałem polidap w workach pl to może miał choć trochę tego co pisało. Sól czerwona była więc raczej ona ok do niej zastrzeżeń nie mam 

Przy dobrej zasobnosci w fosfor nie zauważyłbyś braku nawet jakbyś nie dał wcale nawozu, jak to ktoś mądry kiedyś powiedział - fosfor siejemy pod uprawę następczą. To nie saletra, że działa za kilka dni. Więc albo masz słabą zasobność, albo coś nie tak z pH i fosfor jest zablokowany, albo było na tyle zimno w newralgicznych momentach, że nie potrafił go pobrać, albo nie w tym leży problem. 

Opublikowano
6 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

Taki średni łan. Jak miałem Diuka i Princeps to wydaje mi się że ten px jest mniejszy a może lepiej skrócony. Ale rzepak jak by nie patrzeć wytrzymał presję pogody kapryśnej. 

PX 131 najlepiej mi plonował i chyba wrócę do tej odmiany.

Opublikowano
17 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Drogo 

Prawdziwa desykacja dopuszczonymi środkami nigdy nie była tania. My przyzwyczailiśmy się do niedozwolonego  glifosatu i to jest problem. Reglone kosztowało z 2-3 razy tyle co glifosat i o tylko palił a nie niszczył. Ale jakbyś ogniem pryskał, na drugi dzień  kukurydza w jęczmieniu była sucha. 

Opublikowano
Łukaszek napisał:

Idiotom był i tak skończył. Chodziło tylko o stołek a Tusk wziol go do rządu żeby przez jakiś czas miał spokój na drogach nikt mu nie robił blokad.

• Thanks 1