Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Czyzby niektore odmiany tak reagowaly? 🤔 Czy moze populacja/mieszaniec? Ja mam wszystko w mieszancu.

Tez sie dokladniej przyjrze bo jedno pole jest z duzym klinem i poszla spora nakladka. Jest tez napewno miejsce przy slupie niedojechane i tez ciekawe czy jest inny. Jak rosl to roznicy zadnej nie widzialem. Teraz kwitnie i rzuce okiem porownac czy jest roznica kwitnieniu. Tam gdzie jest klin na nakładce pewno nie ma roznicy bo zaczal kwitnac rowno ale tam gdzie nie opryskany to sprawdze

Bylem zobaczyc i u mnie nie ma zadnej roznicy. Klin kwitnie tak samo. Tam gdzie jade po łuku i druga strona lancy stoi w miejscu i leje tez kwitnie. Pt 314 to chyba kwitnie najlepiej w calej okolicy. Nieopryskane miejsce przy slupie bez roznicy poza tym, ze jest wyzszy e tym miejscu. Ale to nie byl w tym miejscu regulowany. Pt297 tez kwitnie ale jakos dziwnie. Jak wszystkie rzepaki w okolicy. Jakos tak jakby chcialy a nie mogły. Pedy glowne juz pewnie do polowy rozkwitniete a boczne dopiero cos mysla. Ten pt314 jako jedyny jest "normalny" i rowno kwitnie

Opublikowano
12 godzin temu, Marek1129 napisał(a):

Tak wygląda nakładka po kletodymie. Pęd głowy spalony ale boczne wypóścił. Niektóre rośliny całkiem skasowane. I duża różnica w wysokości. 

20250428_135059.jpg

Toteż się zastnawiałem, dlaczego na nakładkach słabiej u mnie rośnie, pole z klina. Stosowany był na jesieni, razem w mieszaninie z nawigatorem, tylko już nie pamiętam jaka dawka i w jakiej fazie, mam gdzieś zapisane. Ogólnie ładnie działa, bo jednoliściennych zero. A zaczął w tych miejscach rzepak stać w miejscu z wiosny jak pojechałem z regulacją, myślałem, że to od tego, chociaż na chorą roślinę nie powinno się jechać z regulatorem. Odmiana populacyjna.

Wczoraj pojechałem na płatka i to będzie chyba wszystko na ten sezon. Wcześniej coś pisałem o prędkości, ale jechałem normalnie, mało strat pomimo, że ciągnik sadownik. Także nawet ładnie to wyszło.

20250429_201308.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, farmer1236 napisał(a):

Ile więcej z ha sypie rzepak hybrydowy niż populacja ?

Czytając twoje posty mam wrażenie że szukasz takiej odmiany rzepaku która przy minimalnym nakładzie da maksymalny plon. Niestety taka nie istnieje. Rzepak żeby dał dobry plon to trzeba niestety pilnować terminów danych zabiegów i nie oszczędzać na zabiegach tylko jechać jak trzeba. Koszty na ha to takie 4 tyś wzwyż trzeba liczyć jak ma być plon

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, misio3p napisał(a):

Ja również dawałem kletodym na wiosnę, jeszcze przed pierwszym zabiegiem na chowacza i nie widzę by odstawał od tego gdzie kletodymu nie stosowałem.

Zdjęcia sprzed 11 dni, na początku marca wyczyniec był wyższy od rzepaku:

att.8EKbItwsPaeYtTCN8VMsvBSyKOFiqGdjnLsoYbFnojo.jpeg

Kletodym w jakim środku stosowałeś i dawce?

Opublikowano
8 godzin temu, fogbuse70 napisał(a):

Słodyszek czy przymrozek? Nalot wydaje się, że był opryskany w porę. 

PXL_20250430_090404697.jpg

PXL_20250430_090425533.jpg

u nas są takie braki na wszystkich rzepakach czy to słabe uprawy czy mocne 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, slonju77 napisał(a):

U mnie to samo, taki rok....

Pryskać na płatka skoro w nocy może być 7*C?

Edytowane przez lobudek
Opublikowano

Zauważyłem dość sporo latającego słodyszka nad rzepakiem ale patrząc na rzepak i pąki nie widać żeby siedział teraz pytanie pryskać czy poczekać do następnego tygodnia i dodać do fungicydu?

IMG_20250430_194120_250.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, fogbuse70 napisał(a):

Słodyszek czy przymrozek? Nalot wydaje się, że był opryskany w porę. 

PXL_20250430_090404697.jpg

PXL_20250430_090425533.jpg

Raczej przymrozek j to nie mały.  U mnie łodygi miejscami strasznie powyginane...dopiero teraz jak płatka robię widać z ciagnika jak go wzięło. 

20250430_194318.jpg

Opublikowano
56 minut temu, lobudek napisał(a):

U mnie to samo, taki rok....

Pryskać na płatka skoro w nocy może być 7*C?

normalna temperatura o tej porze, pamiętam jak dwa lata temu był problem żeby nawet 5 w nocy złapać.

przymrozek + chowacze bo dziś nie ma już czystych rzepaków.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, slonju77 napisał(a):

U mnie też takie braki w rzepaku Lubelskie lbl , na początku myślałem że tak słodyszek zjadł

9 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Czytając twoje posty mam wrażenie że szukasz takiej odmiany rzepaku która przy minimalnym nakładzie da maksymalny plon. Niestety taka nie istnieje. Rzepak żeby dał dobry plon to trzeba niestety pilnować terminów danych zabiegów i nie oszczędzać na zabiegach tylko jechać jak trzeba. Koszty na ha to takie 4 tyś wzwyż trzeba liczyć jak ma być plon

W rzepaku nie ma minimalnych nakładów to nie pszenica , przy kosztach ok 5 tys w tym roku nic nie zostanie jak prawie u każdego tak przemroziło kwiat 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Widzielem tylko jeden rzepak w okolicy w tym roku   który ma dolne piętra.

Widziałem tylko jeden rzepak w okolicy w tym roku   który ma dolne piętra

Edytowane przez Łukaszek
Opublikowano
11 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Bylem zobaczyc i u mnie nie ma zadnej roznicy. Klin kwitnie tak samo. Tam gdzie jade po łuku i druga strona lancy stoi w miejscu i leje tez kwitnie. Pt 314 to chyba kwitnie najlepiej w calej okolicy. Nieopryskane miejsce przy slupie bez roznicy poza tym, ze jest wyzszy e tym miejscu. Ale to nie byl w tym miejscu regulowany. Pt297 tez kwitnie ale jakos dziwnie. Jak wszystkie rzepaki w okolicy. Jakos tak jakby chcialy a nie mogły. Pedy glowne juz pewnie do polowy rozkwitniete a boczne dopiero cos mysla. Ten pt314 jako jedyny jest "normalny" i rowno kwitnie

Sequel w tym roku to samo w poprzednich wybuchał raptownie 

50 minut temu, farmer1236 napisał(a):

U mnie też takie braki w rzepaku Lubelskie lbl , na początku myślałem że tak słodyszek zjadł

W rzepaku nie ma minimalnych nakładów to nie pszenica , przy kosztach ok 5 tys w tym roku nic nie zostanie jak prawie u każdego tak przemroziło kwiat 

Mój tak nawet wyglądał , raz że rolnica dwa że sucho i słabe wschody to jeszcze w lutym bodajże -16 i silny wiatr bez okrywy 

IMG_20250325_133526.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Tigon napisał(a):

normalna temperatura o tej porze, pamiętam jak dwa lata temu był problem żeby nawet 5 w nocy złapać.

przymrozek + chowacze bo dziś nie ma już czystych rzepaków.

Mylisz się są czyste , chowacza w łodygach juz kilka lat nie miałem , dużo teraz w kwiatach , ale to co pryskane , na drugi dzień czysto ,

• Like 1
Opublikowano

Kiedyś słyszałem taką teorię że tebukonazol zastosowany w zabiegu na płatek skraca łuszczyny. To prawda czy bujda? Ma ktoś jakieś własne doświadczenia lub jakieś badania na ten temat? 

Opublikowano
7 minut temu, Z72 napisał(a):

Kiedyś słyszałem taką teorię że tebukonazol zastosowany w zabiegu na płatek skraca łuszczyny. To prawda czy bujda? Ma ktoś jakieś własne doświadczenia lub jakieś badania na ten temat? 

Bujda

Opublikowano
2 godziny temu, kamil800 napisał(a):

To chyba chowacz a nie przymrozek 

Rośliny zdrowe, łodyga krojoną.

3 godziny temu, slonju77 napisał(a):

Pogoda w tym roku plon zabiera, tak jak piszesz na każdym rzepaku widać skutki mrozów a zaraz i susza będzie widoczna na roślinach.

Opublikowano
W dniu 29.04.2025 o 07:45, farmer1236 napisał(a):

Stosował ktoś w rzepaku na opadanie płatka boskalid z duet na start ?jak tak to  Ile trzeba dać .?

Ładny rzepak, na jakiej klasie ziemi? co na platek będzie szło?

Właśnie przed chwilą poszedł pictor revy, a na drugą część azoksar, kanonik w dawkach 125 i 150